Camperen met kinderen: zo houd je het gezellig onderweg

Hannah König

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich vermaken tijdens een camperreis? Het laatste wat je wil zijn jengelende kinderen als je aan het reizen bent, maar hoe voorkom je dat ze zich gaan vervelen of erger nog: ruzie met elkaar gaan maken?

Maak de reis inzichtelijk

Wij vertellen onze kinderen over onze reisplannen. Naar een ander land rijden is voor een jong kind best abstract; je maakt inzichtelijk wat de plannen zijn door ze een kaartje te geven waarop je laat zien waar de reis (ongeveer) heengaat. Ook hebben wij in onze camper een kaart van Europa hangen, waar door de kinderen regelmatig op wordt gespiekt.

Vertel hoe lang je gaat rijden

Vertel je kinderen hoe lang je van plan bent te gaan rijden en wees daar eerlijk over. Meestal rijden wij ‘maar’ een paar uur per dag, maar dit kan voor een kind alsnog heel lang zijn. Ook dit kan je het beste concreet maken. Vertel ze: we rijden tot aan de lunch, of: we gaan een tussenstop maken om te lunchen en moeten daarna nog een uur rijden. Als de reis tegenvalt door de route of drukte op de weg, vertel je kinderen dan dat het langer duurt en stop desnoods nog een keertje extra voor een ijsje.

Zorg voor duidelijke regels

Bespreek wat je van je kinderen verwacht tijdens het reizen. Wij hebben onze kinderen vanaf het eerste moment duidelijk gemaakt dat het gevaarlijk is om tijdens het reizen in een camper te schreeuwen, gillen of huilen, omdat dit de bestuurder af kan leiden. Er mag in de camper gerust lekker gespeeld worden, maar we willen niet dat er wild wordt gespeeld of dat de kinderen aan elkaar zitten. Als dit toch gebeurt, wijs je kinderen dan op de afspraken die je met ze hebt gemaakt.

Spelletjes ter vermaak

De tekenkoffers van Ikea zijn bij ons een grote hit: alle kinderen hebben een eigen koffer met favoriete kleurpotloden en stiften (heerlijk, geen: ‘ik wil rood!’ en: ‘jij hebt de punt afgebroken!’) Ook hebben we tekentablets, die ook worden gebruiken om spelletjes op te doen. Heel fancy en je koopt ze voor minder dan een tientje bij de supermarkt. We hebben een magnetisch bingospel en een magnetische Tangram, waar veel mee wordt gespeeld. Als je kinderen goed samen kunnen spelen, dan is een kaartspel als Uno een aanrader. Voor de allerkleinsten: doseer het speelgoed en geef hem/haar steeds weer wat anders.

Gratis luisterboeken

Het ene kind maak je blij met een stapel Donald Ducks, het andere kind luistert liever muziek. Maak samen met je kind van tevoren een vakantie playlist: dat is voorpret! Draadloze koptelefoons zijn heel erg handig - vergeet ze niet op te laden. Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid wordt van de bibliotheek? Je kunt dan niet alleen boeken lenen, maar ook luisterboeken! Jeugdbibliotheek.nl staat bomvol luisterboeken die je kunt lenen als je lid bent van de bieb.

Iedereen een eigen drinkfles

Als iedereen een eigen drinkfles heeft, wordt er geen ruzie gemaakt over wie welke kleur beker wil en wie er toch echt meer siroop heeft en hoe ontzettend oneerlijk dat is. Bijkomend voordeel is dat er geen zoete aardbeienlimonade door je camper vliegt als er plotseling geremd wordt. Ook kun je makkelijker bijhouden hoeveel je kinderen drinken, wat in de zomer fijn is.

Stop op tijd voor een pauze

Het is soms zo verleidelijk om maar door te willen rijden, maar het is met kinderen belangrijk dat je op tijd pauze neemt. Zelf zou je best je broodje onderweg kunnen oppeuzelen, maar de meeste kinderen willen even lekker bewegen en rennen. Zie dit niet als vertraging, maar als onderdeel van jullie reis. En als je dan toch een half uurtje pauze neemt; zorg dan dat je stopt op een mooi plekje!