Camperen langs Noorse fjorden


- Door Douwe de Vries (tekst) Douwe de Vries, VisitNorway.nl, Noors Verkeersbureau (foto's)

Stoere bergen met witte mutsen, klaterende watervallen en woeste bergstromen, fjorden die vele tientallen kilometers het land in snijden, tunnels in alle soorten en maten. Dit is Noorwegen, waar een campervakantie in een landschap met geweldige panorama's een ongekende ervaring is.

Zo'n vijftien jaar geleden waren we voor het laatst in Noorwegen en we zijn toen niet verder gekomen dan de Hardangervidda. Nu staat een camperavontuur langs de fjorden op ons wensenlijstje. We houden regenjas en paraplu paraat, omdat we ons de depressies met regendagen nog herinneren. Maar als we vanuit Kristiansand richting Stavanger rijden, schijnt de junizon volop en de weersvoorspellingen zijn veelbelovend. Prima weer voor een oude wens: het beklimmen van de Preikestolen. De befaamde rotskansel is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Noorwegen. Na de oversteek met de veerboot Lauvvik – Oanes, parkeren we de camper bij de Preikestolhut. Het pad naar de beroemde rots heeft behoorlijk steile stukken en de wandeling vereist wel enige conditie. Twee flinke stukken van het zes kilometer lange pad zijn bezaaid met rotsblokken. Na twee uur bereiken we de bijna vierkante Preikestolen. Het panorama dat zich voor ons ontvouwt, is adembenemend.

Camperen Noorse fjorden
Preikestolen


Het Lysefjord, waar het rotsplateau zo'n zeshonderd meter bovenuit steekt, is groenblauw. De adrenaline schiet ons in de benen als we enkele waaghalzen op de rand van het plateau met hun armen zien zwaaien... voor de overwinningsfoto. Een enkeling schuift op z'n buik naar de rand. Een andere durfal zit zelfs op de rand van de loodrechte wand. Op de terugweg komen we tientallen wandelaars tegen, onder wie een vrouw met een hoofd als een pioen, die gesteund wordt door twee mannen. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat ze de kansel haalt.

Staafkerken

We overnachten op de camperplaats bij de haven van Jørpeland, die tegen zonsondergang helemaal vol staat. De volgende dag rijden we langs de Ryfylke Route, een van de nationale toeristische routes, die grotendeels langs de fjorden loopt. Vergeet de tijd, want een snelheid van zestig kilometer per uur is nauwelijks haalbaar. Zet de camper regelmatig aan de kant en geniet van de fraaie uitzichten die het landschap na elke bocht weer biedt. In Hjelmeland steken we het Jøsenfjord over naar Nesvik en rijden over wegnummer 13 naar Røldal, een bergdorp aan de rand van de Hardangervidda. Hier staat een eenvoudige staafkerk. Het is een van de 28 middeleeuwse staafkerken die in Noorwegen bewaard zijn gebleven. Over historie gesproken: op de Seim Camping, waar we de camper hebben geparkeerd, bevindt zich nog een twaalftal grafheuvels uit de ijzertijd. In een schuurtje zijn enkele vondsten verzameld.

Watervallen en tunnels

Zo'n vijftien kilometer voor Odda zien we de eerste spectaculaire waterval, de Låtefossen. Het water dondert van 160 meter hoogte in twee stromen naar beneden en hult de weg in een constante nevel.

Camperen Noorse fjorden
Låtefossen


Daarna zien we de ene waterval na de andere zich in het fjord storten. In de weinig interessante industriestad Odda is een nieuwe camperplaats aangelegd, een ruime overnachtingsplek met mooi uitzicht op het Sjørfjord. Via Lofthus en Kinsarvik bereiken we de in 2013 geopende hangbrug over het Eidfjord en duiken meteen de meer dan zeven kilometer lange Vallavik Tunnel in richting Voss. Intussen zijn we al enkele tolstations gepasseerd, die automatisch kentekens registreren. De rekening wordt maanden later thuis bezorgd. De handbediende tolstations behoren blijkbaar tot het verleden.

In Voss nemen we de bredere E16 naar Gudvangen, om het smalste fjord van Europa te bewonderen: het Nærøyfjord, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het is een zijarm van het bekende Sognefjord, dat meer dan tweehonderd kilometer lang is. De steile rotswanden spiegelen zich in het stille wateroppervlak, dat slechts wordt beroerd door een cruiseschip, dat er vanaf het uitzichtpunt als een modelbootje uitziet. Omdat we er toch langs rijden, besluiten we een rit met het bekendste toeristische treintje van Noorwegen te maken: de Flåmbaan. Het traject naar het negenhonderd meter hoger gelegen dorpje Myrdal door achttien tunnels is spectaculair. De rit over een afstand van slechts twintig kilometer duurt maar een uur en je komt onderweg ogen te kort. Vlak voor Myrdal is er een fotostop bij de Kjosfossen, alweer een spectaculaire waterval. Plotseling verschijnen er enkele op muziek dansende nimfen. De camera's van de passagiers, onder wie veel Japanners, klikken onophoudelijk. We hebben meer bewondering voor de arbeiders die jarenlang hebben gewerkt aan de spoorlijn: een huzarenstuk. 's Avonds klimmen we met de camper op de nabijgelegen camping van Flåm naar een hoog plekje, om in stijl te blijven.

Korte broek

Na Flåm moeten we op weg van Aurland naar Lærdalsøyri kiezen tussen de bijna 25 kilometer lange tunnel of de slingerende, oude weg over de nog besneeuwde hoogvlakte. We nemen de Aurlandsvegen – meestal Sneeuwweg genoemd – omdat die de Stegastein passeert, een uitzichtplatform dat op duizelingwekkende hoogte boven het fjord uitsteekt. Een in korte broek geklede Nederlandse camperaar waarschuwt dat het op de hoogvlakte maar twee graden Celsius is. Op het hoogste punt, waar het inderdaad koud is, genieten we van de intense stilte en bekijken de steenmannetjes, die hier in vele gedaanten zijn gebouwd. Het oude deel van Lærdalsøyri bezit nog tientallen oude, houten huizen en is op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De schade die een grote brand in 2013 heeft aangericht, valt gelukkig mee. Er zijn slechts enkele huizen verwoest. Om Kaupanger aan wegnummer 5 te bereiken, nemen we de veerboot Fodnes – Mannheller. In het stadje staat een staafkerkje met een prachtig interieur.

Camperen Noorse fjorden
De staafkerk van Kaupanger.


De kleurige schilderingen op de houten wanden en de preekstoel, die oeroude symbolen voorstellen, zijn goed bewaard gebleven. Via talloze tunnels rijden we langs de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het Europese vasteland, met een ijsmassa met verschillende tongen, die zich over meer dan 1.300 vierkante kilometer uitspreiden. Via het stadje Olden rijden we langs de Oldevatnet, een rivier die bij de gletsjer de Briksdalsbreen ontstaat, naar Melkevoll Bretun, een camping die een parkeerterrein voor campers exploiteert. Van daaruit nemen we de benenwagen naar de gletsjertong, een wandeling van nauwelijks een uur. Onderweg passeren talloze Japanners in elektrisch aangedreven wagentjes. Bij de imposante ijsklomp, die zich overigens door de opwarming van de aarde steeds verder terugtrekt, voelen we ons nietig. Via Loen en Stryn rijden we naar ons volgende doel: Geiranger, met z'n beroemde fjord, ook al werelderfgoed. Onderweg hebben we vanaf het punt Flydalsjuvet een magnifiek uitzicht op het fjord. Op de Geiranger Camping staan camperaars op de eerste rang met uitzicht op het fjord én de enorme cruiseschepen die hier afmeren. Geiranger is een toeristische heksenketel met talrijke souvenirshops, die onder meer minitrollen aan de man proberen te brengen.

Uitzichtplatform

Nee, dan liever naar de echte trollen, zoals de bergspitsen worden aangeduid in de Isterdalen, zuidelijk van de stad Åndalsnes. Daarvoor moeten we eerst het Storfjord tussen Eidsdal en Linge oversteken. We laten de trollen nog even wachten en slaan na de overtocht direct linksaf richting Ålesund, de stad die in 1904 door brand werd verwoest en daarna in jugendstil werd herbouwd. Vanaf de berg Aksla, te bereiken via maar liefst 418 treden, is te zien hoe mooi de binnenstad op eilanden is gebouwd.

Camperen Noorse fjorden
Alesund


De gevels van veel huizen in deze art-nouveaustad zijn versierd met bloemenmotieven en tonen die typische jugendstilbogen. Op de camperplaats parkeren we de camper, niet vlak bij het fjord, maar in de achterhoede, omdat er bij een strakblauwe hemel een koude, harde wind staat.

Camperen Noorse fjorden
Camperplaats van Ålesund.


Terug naar de Ørnevegen, de Adelaarsweg, zoals de weg van Geiranger naar de weg de Trollstigen wordt genoemd. Het rijden met de camper over deze weg met z'n haarspeldbochten is op zichzelf al een sensatie, waarbij anticiperen op tegemoetkomend verkeer is aan te bevelen. Op het hoogste punt bij de waterval Stigfossen is een architectonisch bijzonder uitzichtplatform gebouwd. Je staat als het ware boven het diepe dal en kunt waarnemen hoe campers en touringcars tergend langzaam de haarspeldbochten bedwingen.

Camperen Noorse fjorden
Uitzicht op de Trollstigen.


Onze laatste Noorse bestemming is de hoofdstad Oslo. Het gaat een stuk sneller van Åndalsnes via de E136 langs Dombås, waar we een uitstapje maken naar het nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella voor een muskusossensafari. Ten slotte nemen we de E6 naar Lillehammer en Oslo. Niet dat het gebied waar we doorheen rijden niet de moeite waard zou zijn. Integendeel, in Noorwegen is nog zo veel te genieten, dat we daarvoor een andere vakantie moeten bestemmen.

Toeristische informatie 

 Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 3 2015

Dit bericht is geplaatst in de categorie Reisverhalen met de tags: camperreis, Noorwegen.

Reacties


Bedankt voor alle reacties op mijn verhaal. Ook de tips zal in opslaan in mijn reisbagage!
Graag zou ik een routekaart ontvangen van de route die jullie gereden hebben. Wij willen in juni een camperreis door Noorwegen maken en deze route lijkt me fantastisch. Omdat ik minder mobiel ben door ms zijn het vooral de mooie routes die jullie gereden hebben. Mocht je nog tips voor me hebben ivm mobiliteit (fietsen kan ik nog, maar lopen is beperkt tot 100 meter) dan zou ik hier heel blij mee zijn. Goede voorbereiding is noodzakelijk, maar zeker voor ons!
3 suggesties:
> De overtocht naar Noorwegen met de Fjordline van Hirtshals naar Langesund is relatief goedkoop (korting met NKC), en met prettige afvaarttijden.
> Als je bij Ǻlesund bent, zit je vlakbij het vogeleiland Runde. Zet je camper op de camping, en ga vanaf 19.00 uur naar boven, het eiland op. Daar vind je dan papegaaiduikers, die je wel tot op 1 meter benaderen.
> Noorwegen is een veilig land. Zonde om op campings te staan. Zoek de natuur op, parkeer je camper. Goede kans dat je in no time mede-campers naast je krijgt.
Leuk blog! We zijn al drie keer met de camper door Zuid Noorwegen getrokken en veel van de foto's komen ons erg bekend voor. Ons laatste reisverslag geeft anderen misschien nog meer inspiratie: http://camperts.nl/noorwegen-2015/
Beste mensen. wij zijn inmiddels 4x naar Noorwegen geweest. laatste keer was 2014.
De 1e keer redelijk veel regen gehad en dus viel het tegen. Gezien ik niet gauw opgeef bleef de gedachte er moet toch veel meer zijn, en dat bleek later ook.
Ik heb diverse routes gereden naar Noorwegen waarvan de snelle boot van Hirtshals naar Kritiansand het slechtste is bevallen. het is een krappe boot waar de caravans en campers dienen te draaien in de boot. de tocht duurt slechts 4 uur waarvan je kans hebt op 3 uur zeeziek. Daarom werden er kotszakken en droge koekjes al uitgedeeld toen de boot nog maar net vertrokken was. Maar goed even over Noorwegen zelf. de meeste routes die ik heb gereden zijn noordelijk via de enige (snel) weg waarvan de schoonheid wisselde. Ik ben nog niet noordelijker geweest als de Lofoten via Narvic over de weg of de boot enkele korte oversteken met de boot Via Bodo wat 4 uur duurt, die heel mooi zijn en gemoedelijk. Lofoten zijn mooi, de vis is er duur en de vissoep van 10,00€ in een vis verkoop annex cafee veel tegen.
De Noordelijke kant van de Lofoten was minder en hebben onze tocht daar ook afgebroken. Nog verder de 350 km rijden naar de Noordkaap hebben wij ook niet gedaan omdat het een dag rijden kost en de kans dat het er minder weer is rieel. Het is volgens bezoekers onderweg gesproken meer het idee ik ben er geweest.
Wel vond ik de Poolcirkel waar je ook heel goed kunt gratis vernachten met Museum, winkel en restaurant iets meer toevoegen en daar komt je toch langs.
Overigens is de kustweg (toeristische route) terug vanaf BODO en de Saltsstromen schitterend maar je moet er wel wat meer tijd voor uittrekken met wat meer korte veerboot tochten.
Dat de gletsjers tot in de fjorden rijken is ook wel heel apart.
Ook de Preikestolen heb ik bezocht maar begrijp nog steeds niet dat ZOVEEL mensen de tocht aanvangen en aandurven via rotsblokken, klauteren enz. Geen hut, of menselijke hulp onderweg is er te bekennen. Het lijkt op een illegale vluchtroute.
Eenmaal aangekomen op de rots waren WIJ binnen 10 minuten weer op de terug tocht.
Het aanzien van de waaghalzen op en bij de rand doet mijn maag nu nog omdraaien.
Het was wel een mooi uitzicht wat werd beloond.
Diverse dingen zijn mij bijgebleven, zo al;
een museum waar op waterkracht diverse producten worden gemaakt als houtzagerij, elektrische tijd, teer enz. door een familie gerund en met hart en ziel word uitgelegd en gedemonstreerd.
Ook een traditionele smederij was een bezienswaardigheid en bezoek waard.
De Trollestigen, de Falmmbaan met het treintje omhoog en Geiranger waar ook veel cruise schepen aanleggen en de passagiers via vele bussen worden rondgereden langs de bezienswaardigheden zijn plaatsen om even te vertoeven.
Kortom nog eens zeker een bezoek waard.
Cyridi
10 jaar geleden naar de Noordkaap geweest en vorig jaar de hier beschreven reis gemaakt.
Wat mij hierbij op viel, was dat de zuidelijke helft van Noorwegen qua natuur nog mooier is dan het noorden.
Om de Preikestolen te bezoeken moet je redelijk fit zijn.
Wij, 71 en 72 jaar oud deden er 3 uur over om er te komen en moesten natuurlijk ook weer terug.
Totaal uitgewoond kwamen we terug, maar hadden het voor geen goud willen missen.
Wat de kosten ook aardig kan drukken is je niet te veel aan te trekken van de douaneregels.
Als je met een ferry aankomt, komen er zoveel voertuigen tegelijk bij de douane aan dat er niet gecontroleerd wordt.
Prachtige reisverhalen. Wij willen ook Noorwegen bezoeken, maar krijgen toch wel veel waarschuwingen aangaande de sneeuw, die wegen onbereikbaar naken. Wat is nu een goede periode om zoveel mogelijk vrij te kunnen rijden. Vr. dank
Ik lees de opmerking over 'naar de Noordkaap en terug over de Lofoten'. Dit is dus van zuid naar noord waarschijnlijk via Zweden en/of Finland. Na onze eerste ervaring naar het noorden en terug naar het zuiden bemerkten we dat we van de schitterende natuur van Noorwegen weinig zagen. De reden: de zon scheen op het vele water, kaatste zo in onze ogen en we werden min of meer verblind. De reizen die we nadien hebben gemaakt zijn allemaal vanuit Hirtshals - Kristiansand gemaakt, dan via het Setesdal en aan de westkant over de fjorden en langs de kust naar het noorden, Russische grens. De hele reis met de zon in de rug. Terug naar het zuiden, hetzij over Finland en Zweden, of terug naar Norge vanaf Narvik de E6 naar Oslo. Met veel minder 'waterschittering'. Dit reeds twaalf keer.
Aan Douwe de Vries,
ik lees de volgende strofe: "We hebben meer bewondering voor de arbeiders die jarenlang hebben gewerkt aan de spoorlijn: een huzarenstuk. 's Avonds klimmen we met de camper op de nabijgelegen camping van Flåm naar een hoog plekje, om in stijl te blijven."
Er zijn drie boeken die over drie broers gaan die opgeleid zijn in Dresden tot ingenieur. Zij moesten mee werken aan de bouw van de Bergensbaan. Prachtige verhalen:
De schrijver heet: Jan Guillou en de titels zijn: 'Bruggenbouwers', 'Dandy uit het Noorden' en 'Tussen rood en zwart'.
Geweldig land Noorwegen
Maar dan wel naar de Noordkaap en terug over de Lofoten.
In 2013 rondreis door Noorwegen gemaakt, veel vrij overnacht in de camper.
bezoek waard:
- Stavanger. ( overnacht voor € 5,00 in de haven van Tau; goede bootverbinding met Stavanger)
- museum boerendorp van Aga/Agatunet, ongeveer 17 km ten noorden van Odda aan de weg nr 550. overnacht op de parkeerplaats bij het dorp. fantastische, rustige plek met uitzicht over het mee.
- Alesund. overnacht op camperplek van de stad voor € 25,00 per nacht/stroom/toilet/water/waterafvalplek/.
Kom op tijd dan heb je een plek met uitzicht op het water.
Leuke plaats om rond te kijken.
- Geiloo, wel een toeristendorp. mooi gebied voor uitgestippelde wandelingen
- gletsjer van Brikdalsbre, haast je om dat nog te zien. de gletsjer smelt door de jaren heen zeer snel.
-overtocht via Larvik, onderweg geboekt voor enkele reis € 100,00 voor de camper, camperplek bij sporthal, € 10,00 incl. toilet en douche in sporthal. Leuk dorp om rond te lopen voor de afvaart naar Denemarken.

groet Wim Overgaauw.

NOORWEGEN = ADEMBENEMEND

Tijdens ons 1e bezoek aan Noorwegen (2013) heeft dit fantastische land ons hart gestolen; vriendelijke mensen, adembenemende (wilde) natuur, rendieren, elanden, walvissen, dolfijnen, wolven, vossen, veelvraten, rust, en hoeft niet duur te zijn (wildkamperen is toegestaan en volledig gratis, zolang je je maar aan de regels houdt)! Inmiddels hebben we grote delen van Noorwegen doorkruist; aanstaande zomer [2017] staat ons 9e bezoek al weer op de planning.

Tip budgetvakantie:
Vakantie naar Noorwegen (camper in vrije natuur) viel in ons geval ruim de helft goedkoper uit, dan een vergelijkbare vakantie naar de Balkan (camper op camping's).

Let op:
In juni kunnen diverse wegen "stengt" (gestremd) zijn!
Begin juni 2015 konden wij 4 toeristische routes niet rijden, omdat deze i.v.m. sneeuw volledig waren afgesloten.
HARDANGERVIDDA hebben we 3 juni 2015 in colonne (door sneeuwstorm) achter sneeuwschuiver gereden en op GAULARFJELLET lag 6 juni 2015 nog minimaal 6 meter sneeuw langs de weg. Stopplaatsen waren bijna allemaal ondergesneeuwd, maar stoppen op de weg om prachtige foto's te maken was geen enkel probleem.
EEN ONVERGETELIJKE ERVARING!
Eind juli 2016 hebben we deze route nogmaals gereden, ook toen was nog niet alle sneeuw verdwenen.
ELK JAARGETIJDE HEEFT Z'N EIGEN BEKORING!
Van het enigste NKC lid in Noorwegen:
Het is inderdaad de moeite waard om deze route te rijden.
Heb het zelf in 2014 gedaan in fantastisch mooi weer.
Voor vogelgeïnteresseerden is het eiland Runde een aanrader, vanwege de papegaaiduiker. De Atlanterhavsveien is een bezienswaardige nationale toeristenroute. Deze weg is een deel van de kustweg (weg nr 64) van Molde naar Kristiansund
Geweldig reisland.
Aanrader voor eenieder.
Neem de tijd ( 6 weken...!!)
Ruig, rust en zeer goede voorzieningen voor campers.
Ook gewoon langs de doorgaande wegen.
Wij hebben met twee campers herhaadelijk "wild" gestaan.
Relaxte mensen, dito verkeer.
Automatische tolpoorten.
Zeer nauwkeurig gepecificeerde rekening komt vanzelf enkele weken later.


Ziet er veelbelovend uit . Noorwegen is ons reisdoel in juni.
We hopen alle aanbevelingen te volgen!