5x wandelplezier in Belgisch-Limburg

Marc Erwich

Vlak over de grens in Belgisch-Limburg vind je volop wandelplezier. Gooi die wandelschoenen dus maar in de camper en verken te voet de groenste provincie van Vlaanderen.

1. Voerstreek: Vlaams buitenbeentje

Als exclave van de provincie Limburg ligt de Voerstreek een beetje vreemd, maar wel heel mooi. Goed beschouwd is dit Vlaamse buitenbeentje één groot wandelpanorama. Je weet wel, zo’n ansichtkaartlandschap waar de wandelschoenen spontaan aan je voeten schieten.

Extra fijn dus dat de Voerstreek een wandelnetwerk heeft van 125 kilometer met bijna honderd knooppunten. Eenmaal een route uitgestippeld stuit je vanzelf op de steile heuvels, uitgestrekte bossen, holle wegen, kronkelende beken en karakteristieke vakwerkhuizen.

De bron van rivier de Voer in Sint-Pieters Voeren © G. van Grinsven / Studiopress

Volg je liever een kant-en-klare-wandeling? Dan is de Bronnenwandeling een waanzinnig goede keuze. Deze 8,3 kilometer lange ‘traktatie’ leidt je langs de mooiste plekken van de streek en is in 2012 verkozen tot ‘Mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland’. Amai.

2. Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen. Nog zo’n heerlijk wandelgebied waar je meteen het vakantiegevoel te pakken hebt. Met 12.000 hectare aan beschermde natuur en meer dan 220 kilometer aan wandelpaden ben je hier wel even zoet.

Letterlijk hoogtepunt: de mijnsteenbergen van Terhills  © Visit Limburg / Jonathan Ramael

Zeker als je de National Park Trail volgt. Met 110 kilometer en 900 hoogtemeters aan de pittige kant, maar als tegenprestatie zie je dan wel de mooiste plekken van Vlaanderens enige nationale park.

Is cherrypicking meer jouw stijl? Dagtoppers zat. Beklim bijvoorbeeld de mijnsteenbergen van Terhills en droom weg bij de adembenemende panorama’s. De Mechelse Heide in bloeitijd is net een levend schilderij.

Op de Mechelse Heide kun je ook heerlijk fietsen © Visit Limburg / K. Vandeweerdt

Ook de Oudsberg is een aangename verrassing. Deze landduin steekt 85 meter boven de zeespiegel uit en geeft je een geweldig uitzicht over Limburg.

De Oudsberg, de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen © Visit Limburg / L. Lenaerts

3. Haspengouw: Belgische fruittuin

Het voorjaar is de populairste periode om Haspengouw te ontdekken. Reden: de grootste fruitstreek van België staat dan in bloei. Het glooiende landschap vol fruitbomen verandert vanaf april in een uitgestrekte bloesemzee en vormt daarmee een kleurrijk wandeldecor.

Het idyllische landschap van Haspengouw © Visit Limburg / L. Daelemans

Maar ook buiten de bloesemperiode is Haspengouw een bezoek meer dan waard. Zo telt de streek tien Greenspots. Dit zijn prachtige wandelgebieden waar je keuze hebt uit bewegwijzerde wandelroutes van 1 tot 16 kilometer.

Een ander pareltje in het Haspengouwse wandelaanbod is ‘Verborgen Moois’. Deze wandelingen nemen je mee naar de meest geheime en bijzondere plekjes, die je anders nooit gevonden had.

4. Lommelse Sahara

Klinkt wandelen door een miniwoestijn in Belgisch-Limburg als een sprookje? Kan gewoon. Oké, kamelen kom je er niet tegen, maar voor de rest doet de Lommelse Sahara zijn naam alle eer aan.

De Lommelse Sahara is net een oase © Visit Limburg / R. Ketelslagers & R. Lathouwers

Zoals het een echte woestijn betaamt, geldt deze enorme zandvlakte als het warmste plekje van Vlaanderen en doemt er uit het niets een onwerkelijk helderblauw meer op. Tel daar de omringende bossen bij op en je begrijpt waarom deze plek in 2005 uitgeroepen is tot één van de allermooiste plekjes van Vlaanderen.

Misschien wel logisch dus dat de 12 kilometer lange rode wandeling in 2018 bekroond is als mooiste wandeling in België.

5. De Wijers: land van 1001 vijvers

Van het land van 1001 nachten heb je vast eens gehoord. Van het land van 1001 vijvers waarschijnlijk niet. En dat terwijl het bij ons ‘om de hoek’ ligt.

Een paradijs voor de natuurliefhebber © Visit Limburg / J. Ramael

Verscholen in het riet tussen Genk en Diepenbeek vind je ze. 1.175 vijvers. Of beter gezegd: wijers. Samen vormen ze het grootste aaneengesloten vijvergebied van België en zorgen ze voor een magisch wandeldecor.

In dit waterrijke gebied vol zeldzame planten en dieren barst het namelijk van de wandelroutes. Voor de fanatiekelingen is er een langeafstandswandeling van 82 kilometer. Liever een tandje minder? Kies dan voor een korte(re) etappe of ervaar een snufje wandelmagie op een van de vlonderpaden. Je loopt dan letterlijk op het water, maar bereikt de overkant met droge voeten.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 3-2024 lees je meer over Belgisch-Limburg. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.