De 9 favoriete eenpansgerechten van en voor een vanlifer

Bernadet Heimans

Koken in een camper werkt allemaal net even anders. Je hebt anderhalve kookpit, een beperkte hoeveelheid kruiden en wilt niet meteen je halve propaantank verbruiken aan één gerecht. Het moet snel, simpel en efficiënt. Maar de rode pastasaus heb je inmiddels ook wel een beetje uitgespeeld. Laat me je inspireren met mijn 9 favoriete eenpansgerechten. Simpel, lekker, campervriendelijk en nét even anders.

Pasta pesto parmezaan

De 3 P’s zijn een staple in het huishouden van menig camperaar, zo heeft de ervaring mij inmiddels geleerd. Want het is super snel, super eenvoudig en super lekker. Voor de meest simpele (maar overheerlijke) versie heb je namelijk alleen pasta, pesto en eventueel wat parmezaan en pijnboompitten nodig. Maar voor wat variatie kun je bijvoorbeeld ook erwtjes, rucola of cherrytomaatjes toevoegen.

Quesadilla’s

Dit is echt mijn go to soulfood. Quesadilla betekent namelijk letterlijk ‘kaasdingetje’, en wie wordt daar nou niet gelukkig van. De wrapjes passen precies in mijn pan en voor een vanlifer is alleen dat al zaligmakend. Afhankelijk van wat je erin stopt, kun je het als ontbijt, lunch, tussendoortje of volwaardige avondmaaltijd eten. Mijn favoriete combinatie: chorizo, kaas en ui.  Of een zoete variatie met geitenkaas, honing, bosui en walnoten.

Noedels met geroosterde pindakaas

Waar het beste van Azië en Nederland samenkomen in 1 gerecht: noedels en pindakaas. Doe de pindakaas met wat zonnebloemolie in een wok of koekenpan en rooster het mengsel in een paar minuten tot het iets donkerder van kleur is. Schep de noedels door de pindakaas en serveer met je favoriete gegrilde groenten naar keuze. Of hou het simpel en voeg alleen wat gebakken sjalotjes, knoflook en pinda’s toe.

Couscous met gegrilde groenten

Ik hou van couscous, en niet alleen omdat het lekker en gezond is. Maar ook vooral omdat deze tarwekorrel zo ontzettend vanlife-vriendelijk is. Je giet wat kokend water over je couscous, laat het 5 minuutjes wellen en voila: je hebt een bakje heerlijkheid. Amper gas voor nodig, ideaal. Heerlijk met gegrilde groenten, in een salade of met warme geitenkaas.

Pastasalade

Je kunt eindeloos variëren met salades. Maar de pastasalade is wel echt een terugkerende favoriet in deze camper, met name in de warme zomermaanden. Het is een erg vergevingsgezind gerecht want je kunt niet fout gaan met de ingrediënten. Voeg toe wat je lekker vindt. Maar experimenteer vooral eens met pesto en burrata. Of met geitenkaas, peer en walnoten.

Shakshuka

Dit gerecht uit het midden-oosten heeft in rap tempo internationale populariteit verworven. En ik snap wel waarom. Het is warm en zoet en kruidig. Soulfood pur sang. En je hoeft er niet eens lang voor in de keuken te staan of zeldzame ingrediënten voor te gebruiken. Shakshuka is een gerecht met eieren die langzaam gepocheerd worden in tomatensaus met groenten naar keuze. Maak het af met feta, pijnboompitten en verse oregano en je weet niet wat je overkomt. Je kunt het rechtstreeks uit de pan lepelen of dippen met flatbread of warme naanbroodjes (aanrader).

Aardappeltortilla met spinazie

Simpeler dan dit wordt het eigenlijk niet. Dit traditionele Spaanse gerecht bestaat uit aardappelen, eieren en spinazie. Maar laat je hier vooral niet door leiden want de tortilla leent zich uitstekend voor het experimenteren met ingrediënten.  Zo voegen de Spanjaarden bijvoorbeeld chorizo, kazen, gegrilde groenten of zoete aardappel toe. Het is dus eigenlijk een goed gevulde omelet, maar dan Spaans.

Panpizza

Pizza is mijn love language. Toen ik in een camper ging wonen was het opgeven van mijn geliefde oven dan ook wel een offer. Maar wat blijkt, voor goede pizza heb je helemaal geen over nodig. Want er bestaat dus zoiets als panpizza. Who knew. En er is niets leuker dan zelf pizza maken in je camper of op een kampvuurtje. Afhankelijk van hoeveel tijd en energie je hebt, kun je zelf het pizzadeeg maken of een rolletje kant-en-klaar in de winkel kopen. Bak het deeg in een paar minuten rondom gaar en leef je vervolgens helemaal uit met het beleggen ervan. Mijn favoriet: crème fraiche, parmaham, mozzarella en pistachenoten of pesto.

Mexicaans pannetje

Sinds ik in een camper woon, maak ik dit minimaal één keer per week. Zo simpel, zo lekker. Je mikt wat bonen, mais, tomaat en paprika in een pan en laat het geheel even sudderen. Lekker veel komijn, knoflook en chilipoeder erbij en je hebt een heerlijke pan vol Mexicaanse deliciousness. Ik gebruik doorgaans geen vlees maar dit pannetje laat zich ook goed combineren met gehakt of kip. Lekker met avocado, wat tortilla’s en zure room.