Brouwerijen, bier en campers

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Het was voor haar en haar man één van de redenen om een busje om te bouwen. Nu neemt ze jou mee naar culinaire plekken in Nederland en inspireert je om ook in de camper iets anders te koken dan het standaard campingmaaltje! Deze keer: een stoofpotje met bier.

Welk bier om mee te koken? 

Daar sta je dan, voor het enorme bierschap met de vele speciaalbieren die tegenwoordig te krijgen zijn, met het goede voornemen om een stoofpot koken met een lekker biertje. Er is veel keuze en niet zomaar ieder biertje is geschikt om door jouw gerecht te schenken. Waar je vooral voor wilt oppassen is dat het niet te bitter wordt. Vraag de brouwer of lokale bierwinkel om een biertje dat laag is in de bitters en vooral wat zoete tonen heeft. Dat geeft een subtiele karamelsmaak aan de saus. En ik kan je vertellen, dat smaakt niet alleen lekker: het ruikt ook heerlijk in de camper! 

Stoofpot in de camper 

Bij een stoofpotje denk je al snel aan een pan die uren op staat. Smaken die intrekken en vlees dat super mals wordt. En eerlijk is eerlijk: dat is heel lekker, maar totaal onpraktisch als je op reis bent en afhankelijk bent van een gasfles. Om te besparen op het gas kies ik voor een gerecht wat niet uren hoeft te pruttelen: een heerlijke stoofpot met kippendijen. Dat is een smaakvol stukje vlees dat snel gaar is.  

In de vorige video deelde ik welke basisingrediënten ik in de keuken van onze bus heb liggen om altijd en overal wat lekkers te maken. Een aantal van die basisingrediënten gebruiken we al in dit recept: de sojasaus en bouillonblokjes. Daarnaast kies ik er voor om te koken met een speciaalbiertje van de brouwerij bij camperplaats Fort Everdingen, waar ik ook met de camper sta.  

Zo maak je de kip in biersaus 

Gestoofde kip in biersaus met rijst en paksoi voor 2 personen. Bereidingstijd 20 minuten.  

  • 1 kopje rijst 
  • 1 eetlepel boter 
  • 2 grote kippendijen in reepjes (of 4 kleintjes) 
  • 2/3 flesje van je favoriete donker bier van lokale brouwerij (ik gebruik Duits&Lauret gerookte bock) 
  • 3 eetlepels sojasaus 
  • 5 cm geraspte gember
  • 1 rode peper in ringen 
  • handje verse koriander 
  • 1 paksoi 
  • 1 scheutje sojasaus 
  • ½ bouillon blokje
  • optioneel maïzena of aardappelzetmeel
  1. Verhit de boter in de pan en bak er de stukjes kip in aan tot ze goudbruin kleuren, ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
  2. Voeg er het bruin bier en de sojasaus aan toe en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen.  
  3. Voeg er ook de geraspte gember toe en laat nog 5 minuten meekoken. Snij de peper in ringetjes en voeg naar smaak toe.  
  4. Snij de paksoi ondertussen in stukken van ongeveer 2 centimeter. Wok of roerbak de paksoi en voeg een scheutje water en het halve bouillonblokje toe voor extra smaak. Je kunt de saus optioneel binden met wat maïzena en aardappelzetmeel.
  5. Serveer de rijst met kip en paksoi en bestrooi naar smaak met koriander en pepertjes. 

Tip: Je kunt de rijst ook vervangen door aardappels of puree 

Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant