Kun je water uit de camper gewoon drinken?

Mijn buurman zegt dat water drinken uit de kraan in de camper gevaarlijk is. Neem ik daar inderdaad een risico mee? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Van drinken van verontreinigd drinkwater kun je goed ziek worden. In de middeleeuwen dronk men bier, omdat drinkwater te vies was. Voor camperaars is dat niet zo’n goede oplossing. Nederlands kraanwater is betrouwbaar en voldoet aan strengere eisen dan flessenwater en dat geldt voor de meeste landen in Europa.

Houd de watertank in de camper schoon

Waar het dus om gaat, is dat het water in de tank van de camper goed blijft en vrij van bacteriegroei. Reinig een à twee keer per jaar de watertank en -leidingen. Leeg de tank direct na de reis en vul hem voor aanvang met een schone slang. Spoel de slang eerst even door en reinig het uiteinde. Gebruik bij het vullen de drinkwaterkraan en niet de slang bij de stort voor het chemisch toilet.

Neem een niet te lange slang met koppelingen mee, zodat je niet afhankelijk bent van de slang ter plekke. Laat die slang na afloop goed leeglopen. Vul de watertank niet volledig: dat scheelt gewicht en je kan vaker vers water vullen.

Flessenwater in de camper?

Veel mensen drinken desondanks liever geen water uit de tank en gebruiken dit alleen om te koken en te wassen. Dan is flessenwater een oplossing, al is het niet duurzaam om die flessen na levering door de fabriek nogmaals half Europa door te slepen, waarna het afval ook weer terug moet. Gebruik in dat geval een grote fles of een kleine jerrycan om die ter plekke met fris water te vullen. Dat is ook heel wat voordeliger.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.