Hoe kun je stemmen als je op camperreis bent in het buitenland?

Op 22 november 2023 vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. Als jij dan met je camper in het buitenland zit, kun je toch stemmen. Hoe? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camperspanje

Door de val van het kabinet zijn er op 22 november 2023 vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Overwinter je dan met de camper in de Spaanse zon of probeer je het wintercamperen uit in de Alpen? En wil je wel je stem uitbrengen? Goed nieuws: dat kan.

Met de camper in het buitenland en toch stemmen

Want waar je ook bent met de camper, via een volmacht is stemmen ook mogelijk vanuit het buitenland. Je machtigt dan een andere kiezer om dit voor je te doen. Dit kan op twee manieren:

  • met een onderhandse volmacht.
  • met een schriftelijke volmacht.

Daarbij is het goed om te weten dat je stempas uiterlijk 8 november op de deurmat valt.

Stemmen met een onderhandse volmacht

Voor een onderhandse volmacht moet jij als stemgerechtigde samen met de gemachtigde de achterzijde van de stempas invullen, ondertekenen en vertellen wat je wil stemmen. De gevolmachtigde moet wel in dezelfde gemeente wonen en kan tegelijk met de eigen stem ook de andere uitbrengen.

Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van een) identiteitsbewijs tonen van de stemgerechtigde, dat niet langer dan vijf jaar is verlopen. De gevolmachtigde kan maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen, dus bijvoorbeeld ook voor je reisgenoot.

Stemmen met een schriftelijke volmacht

Vertrek je op camperreis naar het buitenland voordat de stempas is bezorgd? Of wil je iemand machtigen die in een andere gemeente woont? Vraag dan een schriftelijke volmacht aan bij je gemeente door formulier ‘Model L 8 - Verzoek om bij volmacht te stemmen’ in te vullen.

Ook dit formulier moet je samen met de gemachtigde invullen en uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingsdatum inleveren bij de burgemeester van de gemeente waar jij geregistreerd staat. Als dit formulier nog een verouderde inleverdatum heeft, mag dit worden aangepast.

De gemachtigde ontvangt bij acceptatie een volmachtbewijs dat hij of zij alleen kan gebruiken tegelijkertijd met het zelf uitbrengen van een stem. Ook bij een schriftelijke volmacht geldt een maximum van twee extra stemmen per persoon. Een kopie-ID tonen is in dit geval niet nodig.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.