Zo voorkom je oververhitte remmen

Door NKC

In de bergen rijden is niet zo makkelijk: enge haarspeldbochten en bij het afdalen maak je al snel behoorlijk vaart. Remmen dus. Maar let op, want anders raken ze oververhit.

Vraag

Onlangs waren wij met de camper in Oostenrijk. Tijdens de afdaling in de tweede versnelling gingen we nog te snel, waardoor ik stootsgewijs moest afremmen. Na korte tijd bleken de voorste remmen zo heet te zijn geworden, dat de rook er vanaf kwam. Ze moesten worden vervangen. Had ik dit kunnen voorkomen?

Remmen

Antwoord NKC Advies

Rijd bergafwaarts in dezelfde versnelling als bergop

De oplossing ligt in het zoveel mogelijk afremmen op de motor. De stelregel is dat de chauffeur dezelfde versnelling kiest als op dat traject bergopwaarts nodig zou zijn. Als bij het loslaten van het gaspedaal de snelheid toch nog oploopt, geeft dat aan dat er nog een te hoge versnelling is gekozen. Terugschakelen kan dan de oplossing zijn. Als remmen dan nog steeds nodig is, doe dit dan niet continu, maar kort en krachtig. Tussen dat krachtige remmen door krijgen de remmen de kans af te koelen. Let daarbij wel op of er geen volgauto’s op korte afstand rijden. Misschien is het verleidelijk om met ingetrapte koppeling of in zijn vrij de berg af te rijden. Dit is erg gevaarlijk. Verder is het verstandig het gewicht van de camper binnen de perken te houden. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder de remmen het te verduren krijgen.

Rijvaardigheid verbeteren?

Wil jij je rijvaardigheid verbeteren? In onze agenda vind je meerdere evenementen waarbij je je rijvaardigheid kunt verbeteren.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr.7 2015