Vijf tips om thuis te doen in de camper

Tekst: Carlijn Assink Foto's: Carlijn Assink, Jeroen Jumelet, Sjoerd Cats, Yoeri Somers

Nu we de deur nauwelijks nog uitkomen, is er ineens tijd en ruimte voor klussen in en rondom de camper. Vijf tips voor camperklussen die eindelijk eens aangepakt kunnen worden.
- Deze blog verscheen in coronatijd, maar deze klussen kun je altijd uitvoeren-

1. Lenteschoonmaak

Het weer is deze week prima, dus gooi alle ramen open van je camper en haal er flink de bezem door. Na jaren van reizen ligt er vaak meer te verstoffen in de camper dan je denkt. Wat magazines onder een bank of een oude pot pindakaas achterin de kast.

Sop alle kastjes uit, stofzuig de banken, schrob je sanitaire ruimte, de watertank en het toilet. Sorteer alle spullen (al het overbodige eruit, scheelt ook weer gewicht) en pak daarna alles weer goed in. Ook de ultieme kans om eens goed naar je inrichting te kijken. Misschien kan het wel een stuk efficiënter worden! En.. alles ruikt weer naar bloemetjes.

2. Camperklusjes opknappen

Naast dat het fijn is om met een schone camper op pad te gaan, is het misschien nog wel lekkerder dat alles werkt. Nu heb je de tijd om eindelijk dat fietsenrek achterop te maken, dat hangende kastje vast te zetten en te controleren of alle elektriciteitskabels nog goed zijn aangesloten. Kijk ook eens naar de slang van de gasfles, die moet om de paar jaar worden vervangen. En dit is hét moment om de batterijen te vervangen van bijvoorbeeld de rookmelder en de koolstofmonoxidemelder.

Ook achterstallig onderhoud kan worden aangepakt. Denk er aan alle scharnieren en bewegende delen van je camper in te smeren met vet, de olie verversen, banden op de juiste spanning te zetten, accu’s controleren, raamrubbers met siliconenspray behandelen en meer.

3. Handige spullen in huis halen

Sommige spullen zijn altijd handig om te hebben in de camper. Denk aan WD40 (heb je altijd nodig), tiewraps en duct-tape voor provisorische reparaties, touw, een zakmes, gereedschap, specifieke reserveonderdelen (lampen, zekeringen, olie), maar ook de inhoud van de verbandtrommel. Al deze spullen kun je alvast in huis halen door online te bestellen: zo stimuleer je de economie en blijf je toch binnen. Maak een lijstje met wat je allemaal nodig hebt.

4. Administratie

Niet het leukste klusje, maar zeker niet onbelangrijk. Zijn alle papieren nog in orde? Hoe staat het met de APK, de verzekeringen, ligt de groene kaart in de camper? Loopt de reisverzekering niet af en zijn alle milieustickers aanwezig? Kijk ook naar je persoonlijke documenten. Hoelang zijn je rijbewijs en paspoort nog lang geldig? Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

5. Reizen uitstippelen

Fantaseren over reizen kan altijd. Het allerleukste wat je kan doen met deze campervrijetijd, is dromen over de nog te maken reizen. Ook al staat je camper nu even stil, je kan wel vast wat reizen uitstippelen! Welke landen wil je nog aandoen en via welke wegen en steden rijd je dan? Zijn er specifieke campings of camperplaatsen die je wilt bezoeken of toeristische attracties die je niet wilt overslaan? Maak er een mooie reiskaart van op een vel papier (of digitaal met google maps). Je kan er foto’s bij plakken of tijdschriftknipsels, als een soort van moodboard. Als je daar op een verveeld moment naar kijkt, is je dag meteen weer goed!