Vanlife: 10 onmisbare apps voor een leven onderweg

Bernadet Heimans

Waar gaan we slapen vanavond? Is er wel genoeg zon voor het paneel deze week? Waar kunnen we de watertank vullen en het toilet legen? Het leven in een camper is een aaneenschakeling van praktische vraagstukken. Maar gelukkig bestaan er tegenwoordig talloze apps die jou als ondernemende vanlifer kunnen ontzorgen. We zetten de beste 10 voor je op een rij.

Google Lens 

Hartstikke leuk allemaal, die vreemde culturen en talen, maar als je in een Servisch restaurant zit is het toch fijn als je de abstracte woorden op de menukaart enigszins kunt ontcijferen. Daar hebben de slimme mensen van Google wat op bedacht. Met Google Lens richt je je camera simpelweg op de tekst en voilà, de vertaling verschijnt meteen in beeld. Waar je ook bent ter wereld, met Google Lens hoef je je nooit meer af te vragen of een pljeskavica nou een hamburger of een salade is. 

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

XE Currency 

43CZK voor een liter diesel, 8PLN voor een kopje koffie of 650ALL voor een pizza. Zelfs als bereisde vanlifer zou ik dus écht niet weten of dat nou goedkoop of schandalig duur is. Herkenbaar? Doe jezelf, en je portemonnee, dan een groot plezier en download XE Currency. Met deze app kun je namelijk razendsnel valuta omrekenen. Op die manier heb je je financiële tolk altijd binnen handbereik. Zo zie je voortaan meteen dat 650ALL voor een pizza dus echt spotgoedkoop is! 

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Campercontact 

Met meer dan 40.000 locaties is Campercontact de app met het grootste aanbod aan camperplekken. Daarnaast onderscheidt deze app zich door de community van camperaars die hun ervaringen over een locatie delen. Ideaal, want er is niets vervelender dan uren onderweg zijn om vervolgens een camping aan te treffen waar je nog niet dood gevonden zou willen worden. Met behulp van de reviews en foto’s van de camperaars die je voorgingen is dat dus verleden tijd.

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Campercontact vindt in 58 landen de beste campings, camper- en serviceplaatsen.

Maps.me 

Je navigatiesysteem is je belangrijkste reispartner. Een leven onderweg wordt namelijk aanzienlijk ingewikkelder zonder routebeschrijving. Maps.me werkt eigenlijk hetzelfde als Google Maps, maar dan met de zeer (!) waardevolle toevoeging dat je hem ook offline kunt gebruiken. Je downloadt vooraf gewoon de kaarten van het land waar je doorheen reist en zo kun je te allen tijde beschikken over navigatie. Nooit meer in het wilde weg rondrijden tot je Google Maps weer voldoende internet heeft dus. Lang leve de technologie!

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Toilet Finder 

Wij busmensen zijn natuurlijk gewend om gebruik te maken van allerhande geïmproviseerde ‘toiletten’. Maar soms wil je gewoon even het gemak van een toilet met stromend water in plaats van zeulen met kattengrit. In deze app zie je meteen alle openbare toiletten in je buurt. Wat een uitkomst.

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Met Park4Night vind je de hidden gems onder de slaapplaatsen 

Express VPN 

Even je mail checken bij de McDonalds? Of wat bankzaken regelen terwijl je wacht op je Quattro Stagioni? Openbare WiFi-netwerken zijn een groot goed, maar ook een risico voor cybercriminaliteit. Zodra je inlogt op een openbaar netwerk zijn je apparaat en persoonlijke gegevens namelijk toegankelijk voor derden. Met Express VPN kun je deze risico’s beperken. Deze app zorgt voor een versleutelde internetverbinding waardoor je online identiteit en activiteiten beter beschermd blijven.

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

OsmAnd 

Vanlifers houden over het algemeen wel van een stukje wandelen, rennen of fietsen. Deze app is dan ook speciaal voor de buitensporters onder ons. De app is relatief onbekend maar is, als fervent wandelaar, een van mijn meest gebruikte applicaties. OsmAnd is een navigatie-app die gebruik maakt van zeer gedetailleerde Open Street Maps. Met deze app heb je offline beschikking over alle wegen ter wereld. En dan bedoel ik ook écht alle. Van wandelpaden tot via ferrata’s en van mountainbikeroutes tot ruiterpaden. Met OsmAnd is verdwalen en 3,5 uur omlopen door de regen verleden tijd. 

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Buienalarm en Weather Pro 

Mensen die zeggen dat er niet zoiets bestaat als ‘slecht weer’ hebben waarschijnlijk nooit langdurig met een camper gereisd. Want na 36 regenachtige uren in een camper begint die 6m² als een vochtige kerker te voelen. Het weer is een niet te onderschatten factor in het succes van de vanlife beleving. Een goede weerapp is dus een absolute must. Iedereen weet dat geen enkele app foolproof is maar de combinatie van Buienalarm en Weather Pro blijkt behoorlijk betrouwbare voorspellingen te leveren. Zo weet je (dus bijna) altijd waar de zon wél schijnt.

Buienalarm downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android. Weather Pro downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android.

Moovit 

Je huis op wielen brengt je overal. Althans, bijna overal. Want een dagje Barcelona kun je met een grote (of emissieklasse <4) camper wel vergeten. Dan is het handig als je buiten de stad kunt parkeren en met het openbaar vervoer op de plek van bestemming kunt komen. Met de Moovit-app plan je wereldwijd je route met het OV. De internationale versie van de welbekende Nederlandse 9292OV-app dus eigenlijk en daarmee een musthave voor de moderne nomade. Het buitenlandse OV is bovendien veel goedkoper dan in Nederland; voor een paar euro reis je vaak al op en neer naar het stadscentrum. Sowieso goedkoper dan een dag parkeren in het centrum van Barcelona dus. 

Deze app downloaden: Apple (iPhone en iPad) of Android