Laura & Rick - Technische verbeteringen voor een schonere camper

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer over het technisch verduurzamen van je oudere camper.

 

Tips om te verbeteren

Ben jij bezitter van een karakteristieke camper, of zit je erover na te denken om een oud campertje aan te schaffen? Er zijn veel redenen waarom je het niet zou moeten doen, vooral kijkende naar het milieu is het misschien niet de beste keuze. Maar ook wij zijn gevallen voor de charme van een Mercedes Benz 100 uit 1992. Gelukkig zijn er ook technische verbeteringen die je kan toepassen om je camper schoner te maken. We vertellen het jou in deze blog! 

Na aanschaf van onze camper kwamen we erachter dat er toch wel wat nadelen aan zitten. Zo betaal je fijnstoftoeslag en stoot je een hoop roet uit wanneer je rondrijdt. Een niet milieuvriendelijke camper past niet bij onze levensstijl. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan om te kijken wat wij zelf kunnen doen of door een garage kunnen laten doen om onze camper duurzamer te maken.

 

1. Je camper ombouwen naar elektrisch

Ja, het klinkt misschien als iets totaal onmogelijks, maar het is wel degelijk een optie om je camper om te bouwen naar een elektrisch voertuig. CamperfiXX bouwt campers om van gewone brandstofvoertuigen naar elektrisch. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan vast, maar na de keuring mag jij gewoon weer alle binnensteden in en verplaats jij je super duurzaam.

Ook kunnen ze oude campers ombouwen, maar dit gaat wel gepaard met een flinke som geld. De keuze is er, maar wij gaan toch liever voor een goedkopere optie om onze camper te verduurzamen.

 

2. Het inbouwen van een roetfilter

Als je onze blogs vaker hebt gelezen, heb je deze optie al eens voorbij zien komen. Het inbouwen van een roetfilter zorgt ervoor dat schadelijke stoffen worden gereduceerd. Helaas moeten we je teleurstellen als het gaat om keuringen achteraf. Wanneer jij een oudere camper hebt gekocht, kan hij na installatie van een roetfilter niet meer herkeurd worden op bepaalde normen. Hierdoor zal je nog steeds binnensteden moeten vermijden waar een milieuzone van kracht is.

De installatie van een roetfilter is dus puur een gevoelskwestie. Wanneer jij minder wil uitstoten en je wil je buren op de camping niet tot last zijn met een zwarte pluim bij het starten, dan is dit een goede verbetering.

 

3. Controleren van je banden

Waar het ombouwen van een camper misschien niet aan iedereen besteed is, zijn er ook simpele stappen die jij gemakkelijk zelf kan zetten. Bijvoorbeeld het maandelijks controleren van je bandenspanning. Wanneer jij op versleten of op zachte banden rijdt, verbruik je meer. Zo geef je dus meer geld uit aan brandstof en stoot je meer uit. Oppompen dus die banden voor jij op pad gaat. 

 

4. Tanken van schonere brandstoffen

Ook dit is iets dat jij gemakkelijk zelf kan doen. Zo zijn er in Nederland heel wat verschillende tankstations verdeeld door het land waar je Neste Renewable Diesel kunt tanken. Deze brandstof is tot wel 90% schoner dan ‘gewone’ diesels. Hierdoor kan jij dus fossielvrij op vakantie. Deze schone diesel is gemaakt voor alle voertuigen, dus ook voor jouw oudere camper is het geschikt.

 

5. Reviseren van onderdelen

Wanneer we het hebben over duurzaamheid ben jij eigenlijk al goed bezig. Je hebt een oud voertuig en je rijdt er nog steeds mee rond. Wij zelf zijn van plan om in de komende jaren onderdelen te reviseren. Hierbij worden alleen onderdelen vervangen die versleten zijn. Zo gooi je dus niet weg wat nog goed is. Er is dus altijd een duurzame keuze voor jouw oudere voertuig.

Benieuwd naar meer?

Vond je dit een interessante blog en ben je benieuwd naar meer? Wij schrijven iedere drie weken een blog voor de NKC over onze duurzame camperreis. Ook kan je ons, de Simply Nomads, volgen op Instagram waar we regelmatig wat delen.