Hoe laat je je kind slapen in de camper?

Hannah König

Toen wij op zoek gingen naar een camper voor ons gezin van vijf personen hebben we uren gezocht naar dé perfecte indeling. Wat is ideaal als je reist met kinderen? Je wil dat je kinderen veilig slapen, maar het is ook prettig om zelf niet fluisterend in het gangpad van een donkere camper te hoeven zitten, als ze erin liggen. Wat voor jouw gezin een fijne indeling is, is afhankelijk van de samenstelling van je gezin en je behoeftes. De verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Hefbed

Toen wij onze eerste camper kochten, gingen we op vakantie met twee kinderen. Beide goede slapers, die het gewend zijn om met elkaar op één kamer te liggen. Ze schelen vier jaar in leeftijd, waardoor het geen enkel probleem was om ze samen in het hefbed te laten slapen. De jongste ging eerst en als zij sliep ging de oudste. We kochten een los bedhekje: als je kinderen jong zijn en veel draaien in hun slaap, dan is zo’n valnet een fijn en veilig idee.

Stapelbed

Als je jonge kinderen hebt met een kleiner leeftijdsverschil wil je misschien liever niet dat ze samen in één bed liggen omdat ze elkaar dan dwarszitten of wakker maken. Een camper met een stapelbed zou dan een optie kunnen zijn. Er bestaan zelfs campers met drie stapelbedden. Wij hebben ook gekeken naar campers met stapelbedden, maar vonden deze indeling voor de lange termijn minder geschikt. Uiteindelijk kozen wij voor een camper met een vast bed, een hefbed én een treinzit die om te bouwen is tot twijfelaar.

Slaaptentje

Baby’s en peuters kun je in de camper laten slapen in een speciaal slaaptentje. Zo’n tentje plaats je op een bed of bank, is afgesloten en creëert een fijn en veilig slaapplekje. Voor onze baby namen wij zijn babynestje van thuis mee, zodat de slaaptent op de eerste dag al vertrouwd aanvoelde en rook. Er bestaan kleine slaaptentjes voor baby’s en iets grotere voor peuters. In een alkoof of op een hefbed kun je twee slaaptentjes naast elkaar zetten.

Slaapruimtes afschermen

Of je kind nu in een alkoof, hefbed of stapelbed ligt: het is voor zowel jezelf als je kind fijn als de slaapruimte afgeschermd kan worden van de rest van de camper, zodat jij er ’s avonds kan leven. Sommige campers hebben een harmonicagordijn waarmee je de bedden afschermt, zelf hebben wij een gordijn op maat gemaakt om het hefbed te verduisteren en af te schermen van ons ‘woonkamertje’.

Slaaproutines

Na een vakantiedag vol indrukken is een vaste slaaproutine voor ieder kind prettig. Dit zijn vaste stappen die je elke avond in dezelfde volgorde doet waardoor je kind snapt en voelt dat het tijd is om te gaan slapen. Probeer samen met je kind een aantal stappen te doorlopen die voor hem of haar duidelijk maken dat het bedtijd is. Het meest ideale aan op vakantie gaan in een camper is dat een kind niet hoeft te wennen aan een vreemd bed. Zorg voor vertrouwd beddengoed, knuffels, boekjes en een muziekdoosje, om het op dat van thuis te laten lijken. Als je kind thuis graag een klein lampje aan heeft, zorg hier dan in de camper ook voor.

Fluisterend in het gangpad

Wij hebben makkelijke slapers, maar ik ken verhalen van ouders die de rest van de avond fluisterend in een donker gangpad zitten omdat ze bang zijn dat de baby wakker wordt. Zelf hebben wij altijd ‘normaal’ geluid gemaakt als de kinderen op bed lagen. Op deze manier raakten ze gewend aan het geluid van koffie zetten, een afwas opruimen en kletsende ouders en vielen ze tijdens deze geluiden in slaap. Het voordeel hiervan is dat je niet (letterlijk) op je tenen hoeft te lopen en een zak chips kan opentrekken, proosten of een serie kan kijken, zonder dat je kinderen wakker worden.

Bijzettentje

Wie ons volgt op Instagram weet dat wij voorstanders zijn van bijzettentjes. De meiden (nu 12 en 8) vinden het een feest om samen in een tent te slapen en als we in de zomer op een camping staan waar we langer dan één nacht blijven, zetten we het tentje op. Het geeft je als ouders wat meer bewegingsvrijheid en privacy in je camper en het maakt je kinderen zelfstandig: win-win! Houd er wel rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om een tentje naast je camper neer te zetten: op camperplaatsen is dit meestal een no go en buiten het zomerseizoen is het vaak te koud.

Doe wat bij je past

Deze zomer ontmoette ik een Frans gezin met drie kinderen. De moeder en de kinderen sliepen in de camper, de vader lag elke avond rond middernacht op een stretcher naar de sterrenhemel te kijken. Ik moet er niet aan denken om gescheiden te slapen, maar voor dit gezin werkte dit. Slaap je graag samen met je baby in één bed? Vind je het geen probleem dat jouw pubers bij je in de camper slapen? Er is geen goed of fout. Uiteindelijk is het belangrijk dat je campert op een manier die bij jou, jouw partner en jouw kinderen past.

Luister ook naar de podcast over camperen met kinderen of over de zoektocht naar nieuwe camper voor vijf personen.