Feit of fabel - Dagwaarde bij totaal verlies van camper

Ik krijg de dagwaarde van mijn camper uitgekeerd als deze na schade total loss is verklaard.

Op de CamperExpo in Houten heb ik een presentatie gegeven over de feiten en fabels wat betreft camperverzekeringen. Over bovenstaande stelling waren de meningen verdeeld.

Je hoopt natuurlijk niet dat het je overkomt; totaal verlies van je camper. Dit kan je overkomen door een ongeval of brand, maar ook bij diefstal. Wat denk jij; is dit een feit of een fabel?   

Verzekeren Schade Camper Brand Onbeperkt Gebruik

Totaal verlies en dagwaarde

Tijdens de presentatie dacht een grote groep dat hun camper in dit geval dan altijd is verzekerd voor de dagwaarde. Maar gelukkig kun je ook meer dan de dagwaarde vergoed krijgen. Bij de camperverzekering (vanaf beperkt casco) kunnen er namelijk ook andere waarden van toepassing zijn bij totaal verlies van je camper.  
 
Zo kun je verzekerd zijn voor:  

  • nieuwwaarde,
  • aankoopwaarde,
  • taxatiewaarde,
  • dagwaarde.

Bij sommige camperaars in de zaal begon het op dat moment wat te duizelen. Welke waarden zijn dit allemaal? Wat heeft dit voor mij te betekenen? Hieronder leg ik ze verder uit.

Nieuwwaarderegeling

Een nieuwwaarderegeling is vaak van toepassing als je de camper nieuw hebt aangeschaft. Je hebt dan een nieuwwaardegarantie als de camper binnen een bepaalde termijn, van bijvoorbeeld 1, 2 of 5 jaar, totaal verloren gaat door een verzekerde schade.  

Aankoopwaardegarantie

Voor tweedehands campers kan een aankoopwaarde garantie gelden. Als je bijvoorbeeld een factuur hebt van de aankoop van je camper dan krijg je bij een totaal verlies binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 3 jaar) na aankoop van de camper het aankoopbedrag terug. Stel je koopt dit jaar een tweedehands camper bij een camperdealer en je camper wordt twee jaar later gestolen tijdens je vakantie. Voor jou heeft de camper een emotionele waarde, daar kan natuurlijk niets tegen op. Maar het is wel fijn om dan te weten dat je in ieder geval het aankoopbedrag van je camper terugkrijgt in plaats van de dagwaarde die lager zal uitvallen.  

Taxatiewaardegarantie

Heb je de camper al wat langer in het bezit dan kun je deze mogelijk ook tegen taxatiewaarde verzekeren. Je laat de camper dan taxeren. Bij een totaal verlies binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 5 jaar) krijg je dan de taxatiewaarde terug.

Tip: check de polisvoorwaarden van je camperverzekering.

Voor welke waarde ben jij verzekerd bij totaal verlies?