Een roadtrip door de Balkan met Laura & Rick

De Balkan is voor veel Noord- en West Europeanen nog een onontdekt stukje van de wereld. Door recente oorlogen stond het qua imago niet bovenaan de bucketlist bij veel camperaars. Maar nu in de meeste regio’s de rust is wedergekeerd wint de Balkan aan populariteit en is het óók wat ons betreft zéker de moeite waard om eens te bezoeken. Van besneeuwde bergketens tot warme stranden en van prachtige meren in Kroatië tot de hoofdstad van Bulgarije, we zagen het allemaal en vertellen je er in deze blog graag alles over.

IMG 1229

De Balkan in een notendop
De Balkan bestaat uit de landen Kroatië, Servië, Albanië, Kosovo, Montenegro, Bulgarije, en Noord-Macedonië. Een regio die bekendstaat om het ruige gebergte en de enorm kleurrijke cultuur. Doordat bijna alle landen tot laat 1900 deel uitmaakten van voormalig Joegoslavië spreken ze er vaker Russisch dan Engels. En omdat veel landen nog eerder onder een Turks bewind vielen, vind je er ook veel Islamitische invloeden. Zo zie je soms ineens een prachtige Moskee opdoemen op plekken waar je ze niet direct zou verwachten. Juist al deze ogenschijnlijke tegenstellingen maken de Balkan zo’n enorm interessante cultuur.

Onze roadtrip door de Balkan zag er als volgt uit

Kroatië
Wij begonnen onze Balkan-trip in Kroatië en merkten al gauw dat het een toeristvriendelijk land is met meer dan genoeg (betaalde) camperplaatsen. Kroatië heeft een goede indruk op ons gemaakt. Vooral de natuur in de binnenlanden vonden we geweldig. Zo zijn we bij de Plitvice meren geweest. Dit zijn allerlei meren en watervallen die in elkaar overlopen. Hier kun je via prachtige paden en vlonders langs wandelen. Echt één van de hoogtepunten van deze camperreis. Kroatië staat ook bekend om de eilanden, maar helaas hebben wij deze niet kunnen ‘hoppen’. Iets wat we zeker gaan doen als we nog eens terugkomen.

Bosnië
Waar Kroatië tot de Europese Unie behoort, is dit niet het geval voor Bosnië. Wij hebben het vermoeden dat ons Nederlandse paspoort ze aanspoorden om als “warm welkom” onze camper te willen controleren. Dit omdat de geel-zwarte kentekenplaat (vaak onterecht) geassocieerd wordt met het drugsgebruik uit Amsterdam. Uiteraard was er bij ons niet te vinden en konden we na deze eerste kennismaking onze weg vervolgens al snel weer vervolgen. Uiteindelijk zijn we alleen kort door Bosnië richting Kosovo gereden. Hierdoor kunnen we inhoudelijk niet veel zeggen over dit land. Wel begon het juist op dit moment flink te sneeuwen wat een geweldige indruk op ons heeft achtergelaten. Van andere reizigers hoorden we dat Bosnië zeker een aanrader is om haar rijke geschiedenis en natuur, met de Kravica-watervallen als één van de absolute hoogtepunten.

Montenegro
Dit land was voor ons één van de toppers van de Balkan. Zo werden we door de lokale bevolking bijvoorbeeld uitgenodigd voor een borreltje. Ze waren net drank net aan het stoken langs de weg toen wij er met de camper langs kwamen. Superleuk om dit van dichtbij te zien. Ook hebben we een aantal dagen met de camper op een mooie plek bij de baai van Kotor gestaan. Het regende deze dagen erg veel, maar omdat dit één van de mooiste plekken is waar we ooit gestaan hebben mocht het de pret zeker niet drukken.

Kosovo
Tijdens onze roadtrip bezochten wij de stad Pristina. Hier hebben we overnacht en lekkere wandeling gemaakt. Vooral in de maand december is dit een heerlijke stad om te bezoeken. Alle lichtjes en kerstsferen geven de stad zo veel extra. Mocht je Kosovo buiten de stad eens willen bezoeken tijdens een camperreis door de Balkan? Dan is Sharr National park een aanrader!

Noord-Macedonië
Over Noord-Macedonië kunnen we je helaas niet veel vertellen. We zijn er wel doorheen gereden maar hebben er verder niet lang doorgebracht. Misschien dat we er in de toekomst nog een keer wat langer naartoe gaan want Rick houdt erg van paragliden en laat Noord-Macedonië nou net een land zijn waar paragliders van over heel Europa naartoe komen. Dan vertellen wij je er natuurlijk graag meer over.

Bulgarije
Van alle landen in de Balkan zijn we hier het vaakst geweest. Maar liefst drie keer deden we Bulgarije in de afgelopen 2,5 jaar aan. Tijdens deze roadtrip gingen we naar de hoofdstad Sofia en hebben we een survivalweekend gehad. Voor Rick was dit een voorproefje van de expedities in Bulgarije die hij deze zomer organiseert. We zijn een beetje verliefd geworden op de wildernis van Bulgarije en de lieve inwoners van dit land. Daarom staat Bulgarije bij een bezoek aan de Balkan voor ons op nummer één.

Albanië
De Albanese Alpen waren onze favoriet bij het bezoek aan Albanië. Tijdens een roadtrip met de camper door de Balkan wil je dit letterlijke hoogtepunt niet missen. Zo begon het bij ons zelfs te sneeuwen en konden we niet te lang blijven omdat we geen sneeuwkettingen mee hadden. Maar wanneer je een keer de bergregio van de Balkan wil ontdekken is Albanië zeker een aanrader. In Albanië eindigde ook onze roadtrip door de Balkan. We pakten de boot van Dürres naar Bari om verder te reizen door Italië.

Jouw camper roadtrip door de Balkan
Ga je nu ook een roadtrip maken door de Balkan? Neem dan vooral de tijd om contact te maken met de plaatselijke bevolking. Vaak spreken ze geen Engels, maar daar hebben we tegenwoordig Google Translate voor. Zoek je nog meer tips voor jouw camperreis door de Balkan? Via Instagram of simply-nomads.nl kan je ons alles vragen.