Chemisch of droog? Alles over campertoiletten

Bernadet Heimans

Weet je nog, toen je vroeger ging kamperen met je ouders, dat je dan midden in de nacht op je slippertjes in de stromende regen naar het toiletgebouw moest struikelen om een plas te kunnen doen. Ik kan met die horror nog goed herinneren. Een van de grotere voordelen van het reizen in een camper is dan ook dat je gewoon een toilet aan boord kunt hebben. Nooit meer de ellende van die tl-verlichte openbare toiletten in je vrije leven. Laten we de opties eens bekijken.

De keuze is eigenlijk heel simpel, want er zijn in feite maar twee opties: een chemisch of een droogtoilet. Dus je hoeft geen eindeloze spreadsheets te maken om de grote hoeveelheid mogelijkheden te vergelijken. Dat gezegd hebbende, gaan we dat alsnog doen, want iedereen houdt van een goede spreadsheet.

Chemisch toilet

Een chemisch toilet ziet er op het eerste gezicht uit als een regulier toilet. Het heeft een toiletbril, een doortrekknop en een pot met deksel. Net als je vertrouwde toilet thuis. Met het belangrijke verschil dat een chemisch toilet (natuurlijk) niet is aangesloten op de riolering maar gebruik maakt van chemicaliën om de ontlasting te verwerken. Een chemisch toilet bestaat dan ook uit 2 delen: een spoelwatertank en een afvaltank. De spoelwatertank zorgt ervoor dat de ontlasting doorgespoeld wordt en reinigt de pot. De afvaltank is gevuld met chemicaliën die er vervolgens voor zorgen dat de ontlasting wordt afgebroken en de geuren geneutraliseerd wordt.

Droogtoiletten

De naam verraad het al; dit type toilet maakt geen gebruik van chemicaliën of water. In een droogtoilet wordt de vaste ontlasting en de urine gescheiden opgevangen. Het toilet heeft dan ook twee opvangbakken. Aan de voorkant van het toilet bevindt zich een bak voor urine en daarachter een bak voor de vaste ontlasting. Het is precies zo ontworpen dat, wanneer je op het toilet gaat zitten, alle ontlasting precies op de voorbestemde plek terecht komt. Wonderlijk vind ik dat, maar het werkt dus echt.

De vaste ontlasting bedek je na afloop met houtsnippers of kattengrit, dit zorgt er namelijk voor dat het vocht wordt onttrokken. Hierdoor droogt de ontlasting uit en gaat het niet stinken. Wat, wederom tot mijn verbazing, bijzonder goed werkt. Je ruikt een droogtoilet zelfs aanzienlijk minder dan een chemisch toilet. Afhankelijk van het formaat van je toilet, kun je met gemak meerdere dagen ontlasting opvangen. De poepzak kun je vervolgens bij het restafval gooien en de urine leeg je gewoon op een camperplaats, openbaar toilet, een put of desnoods heel(!) discreet in de bosjes.

De voors en tegens

Twee valide opties, met elk hun eigen voor- en nadelen. Tot op heden zijn de meeste fabriekscampers uitgerust met een chemisch toilet, dit was lange tijd namelijk de standaard. De laatste jaren heeft het droogtoilet echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zie je dan ook dat steeds meer camperbouwers en vanlifers voor een droogtoilet kiezen. Want de voordelen zijn aanzienlijk ten opzichte van een chemisch toilet. Tijd voor de beloofde spreadsheet!

Het voornaamste voordeel van een chemisch toilet is de aanschafprijs, deze toiletvariant is namelijk aanzienlijk goedkoper dan zijn compostbroertje. Het nadeel is echter dat je bent aangewezen op officiële stortplaatsen en dat die niet overal in overvloed aanwezig zijn. En het legen van zo’n overvolle cassette is vaak een, hoe zeg ik dat netjes, onaangename handeling. Indien je geen gebruik maakt van biologisch afbreekbare vloeistoffen, is een chemisch toilet daarnaast erg milieuonvriendelijk. Nou zijn er gelukkig wel steeds meer biologische alternatieven verkrijgbaar, maar die zijn in veel landen dan helaas weer slecht verkrijgbaar.

Het allerallerallergrootste voordeel van een droogtoilet is dat je nooit meer afhankelijk bent van officiële loosplaatsen. Waar je ook bent ter wereld, je kunt je ontlasting altijd kwijt. En aangezien een droogtoilet geen water en/of chemicaliën gebruikt, is dit een aanzienlijk milieuvriendelijker alternatief dan het chemisch toilet. Tegenwoordig zijn ze in allerlei formaten verkrijgbaar en vaak nog compacter dan de chemische toiletten. De aanschafprijs is weliswaar iets hoger, maar aangezien je geen kostbare vloeistoffen hoeft te blijven kopen weegt die eenmalige investering daar over tijd ruimschoots tegen op. Het enige dat je nodig hebt is een zak kattengrit of snippers, en dat vraagt natuurlijk wel wat ruimte in je camper.

Ik maak inmiddels al vele jaren met veel plezier gebruik van een droogtoilet en zou nooit meer terug willen naar een chemisch toilet. Ik hoop dat dit je helpt in het maken van een keuze. Toch handig he, zo’n spreadsheet.