Camperen met kinderen zonder stress: zo doe je dat!

Hanna König

Levert het geen stress op als je niet van tevoren weet waar je slaapt? Is verplaatsen tijdens een vakantie niet te onrustig voor kinderen? Hoe doe je dat met slaapjes en kunnen ze wel vriendjes krijgen als je niet drie weken op één camping bent? Tien tips om zonder stress te camperen met kinderen.

   1. Heb weinig verwachtingen

Het klinkt zoveel makkelijker dan het is, maar het gaat je als ouder veel opleveren: schroef je verwachtingen naar beneden. Stap die camper en reis zover als haalbaar is. Focus je niet op een perfect plaatje en jaag niet op de allermooiste slaapplekken, maar laat je verrassen. Juist als je geen verwachtingen hebt en van tevoren geen foto’s hebt gezien, kom je terecht op de fijnste plekken en zul je je verbazen over hoe mooi een dorp, camping of bergmassief is.

   2. Go with the camperflow

Als je kinderen naar school en sportclubs gaan, zitten de middagen soms volgepland en is er weinig ruimte voor spontaniteit. Hoe heerlijk is het dat je op reis met de camper niet op een bepaalde tijd ergens hoeft te zijn? Laat je onderweg verrassen! Verwonder je over wat je ziet en stop met je camper wanneer je langs een alpenwei rijdt voor een spontane picknick. Laat de tijd stilstaan en zorg ervoor dat je kinderen letterlijk een wereld in kunnen rennen die ze nog niet kennen.

   3. Ga met je gezin op avontuur

Een avontuur is een spannende, onverwachte, dus spontane belevenis. Autopech? Avontuur! Camping vol? Avontuur! Nachtelijk noodweer? Avontuur! Als je benoemt dat alles wat jullie samen meemaken een avontuur is, krijgen gebeurtenissen die je normaal gesproken als ‘tegenslag’ ervaart een ander karakter. Deze instelling zorgt ervoor dat je zelf je dag niet laat verpesten wanneer het op reis anders loopt. En dat door ontspannen ouders kinderen beter te genieten zijn, is natuurlijk geen geheim.

   4. Ga ontspannen om met slaap

Ouders ervaren vaak veel druk en stress als het aankomt op kinderen en slaap. Als je voor het eerst op vakantie gaat met een camper, kan het best zo zijn dat je kinderen even moeten wennen. Ook is de kans groot dat je kinderen op vakantie wat later naar bed gaan dan thuis: maak je daar geen zorgen over. Probeer ontspannen om te gaan met slaapjes: in een draagzak, autostoel of buggy kan een kindje prima een middagdutje doen. Als je kinderen eenmaal gewend zijn aan de camper, merk je hoe fijn het is dat ze altijd in hun eigen bed kunnen slapen, waar ter wereld je ook bent!

   5. Wissel verschillende slaapplekken af

Als je een gezin hebt betekent dat niet dat je altijd op een camping met een zwembad met drie glijbanen, een snackbar en animatie hoeft te gaan staan. Ga de ene keer voor een camping met zwembad en de andere keer voor een kleinere stadscamping of camperplaats. Juist de afwisseling maakt een vakantie leuk. Zorg dat je plekken bezoekt waar kinderen hun energie kwijt kunnen, maar dat je ook zorgt voor momenten waarop ze kunnen rusten en bijkomen.

   6. Maak je geen zorgen over vakantievriendjes

Kunnen je kinderen wel vriendjes maken als je overal maar zo kort blijft? Ja! Ook als je niet drie weken op dezelfde plek verblijft, maken kinderen contact met andere kinderen. Het mooie is: kinderen zijn niet bezig met het fenomeen tijd. Ze denken niet na over hoe lang ze ergens zijn of wanneer ze weer afscheid moeten nemen. Kinderen spelen met elkaar en zwaaien elkaar met net zoveel gemak weer gedag.

   7. Maak van je reis een gezinsproject

Als je een camperreis met je kinderen aanvliegt als gezamenlijk gezinsproject, merk je dat iedereen zich verantwoordelijk voelt om er iets moois van te maken. Betrek je kinderen- hoe jong ze ook zijn- bij de keuzes die jullie als gezin maken en vraag ze specifiek wat hun wensen zijn. Zo gaf onze peuter aan dat hij naar de boerderij wilde, en kwamen we hierdoor op een geweldige boerderijcamping terecht, waar we ons alle vijf prima vermaakten.

   8. Verzin challenges voor grotere kinderen

Ook zonder waterpark is er op een camping of camperplaats genoeg te verzinnen om oudere kinderen te prikkelen. Zo verzinnen wij vaak leuke én leerzame challenges: fix voor tien euro een luxe ontbijt voor het hele gezin! Natuurlijk laat je ze zelf boodschappen doen in de buitenlandse supermarkt. Het is een aanrader om oudere kinderen te betrekken bij het vakantiebudget en ze te leren wat een drankje op een terras, een activiteit op de camping of een fiets huren eigenlijk kost.

   9. Laat je kinderen zich vervelen

Een limonadekraam, armbandjesshop of circusvoorstelling in de buitenlucht: als je je kinderen laat vervelen, verzinnen ze zelf vaak de creatiefste spelletjes en bezigheden. Lukt het ze niet om lief te spelen? No worries. Je mag- ook op vakantie in een camper van zes vierkante meter- je kinderen af en toe achter het behang willen plakken. Troost je aan de gedachte dat alle ouders die je tegenkomt op vakantie diezelfde gedachte wel eens hebben.

   10. Geniet van kleine momenten

Het is een cliché, maar toch mag deze tip niet in dit lijstje ontbreken. De kleinste momenten op vakantie blijken later de mooiste herinneringen. Zo haalden wij na het boodschappen doen een pak ijsjes in de supermarkt en aten we deze op een grote parkeerplaats. Het was allesbehalve een romantische plek, er was geen schaduw en het was er bloedheet, maar de kinderen hebben het er nu nog over.