Camper verhuren: is dat wat voor mij?

Campers zijn niet goedkoop en ook de vaste lasten voor verzekering, belasting, stalling, onderhoud en afschrijving kunnen flink oplopen. Door de camper te verhuren kun je die vaste lasten terugverdienen. Gemiddeld is 8 weken verhuur per jaar voldoende.

IMG 9877

Liefdevol verbouwde camper
“Zonder verhuur had ik deze camper helemaal niet kunnen rijden”, vertelt Lars van Dijke (27) uit Diemen. Vijf jaar geleden kocht hij een Mercedes 508D ambulance uit 1986. Samen met zijn vader werd de bus liefdevol tot een schitterende camper verbouwd. De camper is heel huiselijk en onder meer voorzien van een houtkachel. Lars maakte er al mooie reizen mee. Afgelopen jaar ging hij nog drie maanden met zijn vriendin naar Spanje. Als hij de camper zelf niet nodig heeft, kan die worden gehuurd. Er zijn in Nederland drie verhuurplatforms actief: PaulCamper, Goboony en Camptoo. Bij voorkeur regelt Lars zijn camperverhuur via PaulCamper. Daarbij vindt hij het belangrijk dat hij vooraf zelf contact kan opnemen met de huurder. “Ik wil niet iedereen in mijn camper hebben. Mensen moet wel begrijpen met wat voor een kampeerauto ze straks op reis gaan.”

Veel belangstelling voor verhuur
De Mercedes 508D heeft zo zijn eigen karakter. Even naar Zuid-Frankrijk scheuren is er niet bij; in feite is 80 kilometer per uur op de snelweg de juiste snelheid. “Ik wijs mensen daar ook altijd op. Dit is géén moderne camper met alle comfort. Mensen huren deze Mercedes juist omdat ze de charme van zo’n oldtimer waarderen. Het is alleen al een belevenis om hiermee op pad te gaan.”
Campers zijn hot en wie zijn camper voor verhuur aanbiedt kan op veel belangstelling rekenen. Lars van Dijke wist zijn camper vorig jaar ongeveer tachtig nachten te verhuren. Dat levert hem inkomsten op – gemiddeld zo’n 85 euro per dag – maar kost ook veel tijd en werk.

Persoonlijk contact met huurders
Elke huurder moet instructie krijgen over de camper. Hoe moet je ermee rijden, waar moet je op letten? Per nieuwe huurder is Lars toch wel anderhalf uur bezig. Hij eist daarbij dat alle mensen die met de camper op vakantie gaan, aanwezig zijn. “Ik wil dat de mensen mij persoonlijk hebben ontmoet. Dat ze weten dat ik hart heb voor die camper en mijn uiterste best doe om ze een fijne vakantie te bezorgen. Dat maakt dat ze er zorgvuldiger mee omgaan.”

Na de verhuurperiode volgen de inspectie, de schoonmaak en eventueel benodigd onderhoud. De camper maakt door de verhuur aanzienlijk meer kilometers en dat vertaalt zich in hogere onderhoudskosten.

Houd rekening met schade
Schade of misbruik van de kampeerauto is natuurlijk de nachtmerrie van elke verhuurder. Komt dat vaak voor? Lars: “Meestal gaat het goed. Maar ik heb hem ook wel eens gehad dat mensen flink hadden zitten blowen in de bus. De hele camper rook er nog naar. Of dat er krassen over de hele zijkant liepen, van boomtakken. Dat moet dan hersteld worden en de kosten hou ik in op de borg. Vervelend, maar dat hoort er wel bij.”

Eigen polis of dagverzekering?
Om grotere kosten te dekken is er de verzekering. Mensen die veel verhuren kiezen er vaak voor om hun eigen verzekering op te waarderen, vertelt Jon de Hartog van PaulCamper. “Vanaf zo’n 50 nachten verhuur per jaar is dat voordelig. Verhuur je minder, dan kun je het beste een dagverzekering afsluiten. Dat kan via het verhuurplatform, maar bijvoorbeeld ook via de speciale NKC camperverhuurverzekering.” Zo’n dagpolis kost 10 tot 20 euro per dag. Het grote voordeel is dat de eigen vaste verzekeringspolis niet wordt aangesproken, als je schade moet declareren. Je verliest dus geen no-claim door schades die de huurders veroorzaken.

Huurprijs bepaal je zelf
Maar wat brengt dat nou eigenlijk op, de verhuur van een camper? Goboony, Camptoo en PaulCamper hebben meer of juist minder gedetailleerde rekenmodellen op de site staan. Een buscamper levert de verhuurder daarbij iets van 500-600 euro per week op, afhankelijk van de leeftijd en voorzieningen. Er zijn prijsverschillen tussen het hoogseizoen en het laagseizoen. En nieuwe en grote campers met veel voorzieningen brengen uiteraard meer op dan een elementaire buscamper uit de jaren ‘90. Antieke Volkswagenbusjes vormen dan weer een uitzondering: die zijn kostbaar in aanschaf en duur om te huren. “Je stelt zelf de huurprijs in”, legt Jon de Hartog uit. “Daar gaat onze provisie van 15% af, en de eventuele dagverzekering. Meestal kunnen verhuurders er zo’n 85 euro per dag aan overhouden.”

Moet je er belasting over betalen?
Wie de camper vooral zelf gebruikt, hoeft daar geen belasting over te betalen. Wie inkomsten heeft uit verhuur die boven de eigen kosten uitkomen, moet wel inkomstenbelasting betalen. Bovendien valt de waarde van de camper dan in Box 3, de vermogensbelasting. De grens is door de Belastingdienst niet heel duidelijk getrokken. Op de website van de Belastingdienst staan alle regels rond Box 3 bij camperverhuur uitgelegd.

Verhuren is echt: je camper delen met anderen
Zoals de inkomsten uit verhuur per camper verschillen, zijn ook de kosten voor het camperen voor elk geval anders. Kijkend naar de vaste kosten en afschrijving gaat het al gauw om 5.000 euro per jaar. Om die kosten te dekken moet je de camper dus zo’n 60 nachten per jaar verhuren. Maar zoals gezegd: het verschilt per geval. En verhuur is ook echt iets waar je plezier in moet hebben. Lars van Dijke: “Door de camper te verhuren maak ik de vakantie van andere mensen mogelijk. Laatst verhuurde ik de bus aan een gezin en die vertelden na afloop dat het de mooiste vakantie was die ze ooit samen hadden gehad. Dat is toch ook geweldig?”