De Camperpolitie

Hannah König

Heb jij wel eens te maken gehad met medereizigers die zich ongevraagd bemoeiden met jouw kampeerleventje? ‘De Camperpolitie’ duikt op campings en camperplaatsen vaak onverwacht op, maar ook op de parkeerplaats van de supermarkt of in je eigen straat kun je er mee te maken krijgen.

Leden van De Camperpolitie worden ook wel Campingburgemeesters genoemd. Met de flair van een eigenaar of beheerder benen ze op je af, maar je hebt negen van de tien keer te maken met een gast. Het zijn mensen die je graag direct willen laten weten wat ze vinden van je rijstijl, gedrag of kampeermiddel en er valt meestal geen speld tussen te krijgen. Wij vroegen lezers wanneer zij te maken kregen met ongevraagd advies; dit zijn de zes meest gegeven antwoorden. 

   1. Kun je ergens anders gaan staan?

Met stip op nummer één: commentaar op de plek die je inneemt. Je staat met de ingang van je tent of deur van je camper de verkeerde richting op of erger nog: je wordt gevraagd te verhuizen! Dit overkwam Ellis in Noorwegen: “We stonden heerlijk vrij in de natuur, maar moesten van onze Noorse buren direct vertrekken. De redenen: zij mogen in Nederland ook niet vrij staan en zij betaalden belasting en wij niet.”

   2. Omdraaien, graag! 

Zelf reden wij eens nietsvermoedend een camperplaats op toen we ontdekten dat we dat niet volgens de regels hadden gedaan. Foutje! Nog voordat we het konden corrigeren, sprintte er iemand uit haar stoel die ons hijgend en met grote handgebaren vertelde dat we moesten draaien. We waren tegen de richting ingereden en dat was zeer hinderlijk voor de andere gasten. Of we opnieuw onze entree wilden maken én voortaan eerst het bord zouden willen lezen.

   3. Hier mag je niet fietsen!

Je bent je van geen kwaad bewust en wordt ineens op je schouder getikt met de vraag- of het bevel- dat je je gedrag moet aanpassen. Als de camperpolitie iets zien dat hem of haar niet bevalt, wordt er meteen actie ondernomen. Eveline: “Wij kregen van onze buurtjes te horen dat het verboden was om te fietsen op het gras. We werden verzocht af te stappen voor het veld en met de fiets aan de hand naar onze plek te lopen.”

   4. Big Brother is watching you

De Camperpolitie waardeert het niet altijd wanneer je besluit de plek voor je camper te verlaten om elders een drankje te drinken en houdt nauwlettend in de gaten hoe campinggasten zich bewegen over de camping. Marja: “Wij zaten aan het einde van de dag voor de lege caravan van onze buurtjes een wijntje te drinken in de zon. Toen kregen we de opmerking: ‘Wat doen jullie daar?! Passen jullie op de caravan van mijn vriend?!”

   5. Vervuild uitzicht

Ook in hele normale Nederlandse woonwijken zijn leden van De Camperpolitie vertegenwoordigd. Chantal: ‘Helaas zijn onze buren ook van De Camperpolitie. Als we thuiskomen na een weekend weg, staat de buurvrouw binnen een half uur op de stoep om te vragen of we onze camper willen verplaatsen. Hij zou haar uitzicht vervuilen en het zicht op de weg beperken. En dat terwijl ze weet dat ik de camper altijd de volgende dag naar de stalling breng. De Camperpolitie laat soms ook anoniem van zich horen: menig camperaar zonder oprit geeft aan op de openbare weg wel eens briefje onder de ruitenwisser gevonden te hebben.

   6. Bah, vieze camper

Met een iets oudere bus of camper kan het voorkomen dat je meewarig wordt aangekeken door je buren met mega moderne camper met schotel en ledlicht. Soms houdt deze Camperpolitie het bij kijken, soms komen ze ook de stoel uit om het ongenoegen uit te spreken. Zo hoorde Daan een aantal minuten nadat hij zijn oldtimer had geparkeerd: “Goh, dat jullie campertje hier nog mag komen: ik vind het belachelijk dat die oude diesels überhaupt de weg nog op mogen!”

Wees niet getreurd als De Camperpolitie je aanspreekt, schrik niet en ga altijd het gesprek aan. Want heel soms blijkt die ene opmerking een manier om een gezellig praatje met je te maken… En voordat je het weet zit je met de gevreesde Camperpolitie een wijntje te drinken voor de caravan van je buurman.

Beluister ook de podcast van Hannah's Hymer over dit onderwerp: