Milieuzones

In een toenemend aantal steden in binnen- en buitenland zijn milieuzones van kracht. Oude, vervuilende dieselauto’s mogen dan niet meer de stad in. In Nederland worden auto’s op basis van het kenteken al dan niet geweerd. 

 

Milieuzones in Nederland

Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben een milieuzone ingevoerd of willen die invoeren. Sinds 2020 vindt er harmonisatie van milieuzones plaats. Informaties over dit onderwerp op milieuzones.nl.

Voorbeeld milieuzonebord

Milieuzones worden aangekondigd door roodomrande verbodsborden met een onderbord. Het cijfer en de milieuklasse kunnen verschillen. Je kunt je milieuklasse hier opvragen.
Woon je in een milieuzone en is je camper geregistreerd met de code SA op je kentekencard, dan heb je automatisch een vrijstelling. Die geldt echter alleen in de milieuzone waar je woont. Voor andere camperaars zijn er per gemeente soms tijdelijke ontheffingen mogelijk tegen betaling. Ook voor diesel ‘oldtimers’ van 40 jaar en ouder en voor rolstoeltoegankelijke voertuigen (met de code "SH") geldt in het algemeen een vrijstelling.

 

Camper met personenwagenregistratie

De meeste campers zijn als personenwagen geregistreerd. Achterop je kentekencard staat dan behalve SA ook M1. In dit geval gelden milieuzone's voor de onderstaande grote steden.

Utrecht

Utrecht heeft in 2015 als eerste Nederlandse plaats een milieuzone ingesteld waarbij ook campers geweerd worden uit het centrum. Campers op diesel met een personenwagenregistratie (M1/SA) moeten minimaal emissieklasse 4 hebben (Euro-4). Vanaf  2025 zelfs minimaal emissieklasse 5 (Euro-5). Voor campers met een bedrijfswagenregistratie (N1, N2 of N3) gelden strengere regels.

Rotterdam

Rotterdam kent een milieuzone. Voor campers is de milieuzone op 1-1-2020 opgeheven.

Amsterdam

Amsterdam heeft sinds 1 januari 2017 een milieuzone. Campers op diesel met een personenwagenregistratie (M1/SA) moeten minimaal emissieklasse 4 hebben (Euro-4). Vanaf  2025 zelfs minimaal emissieklasse 5 (Euro-5). Voor campers met een bedrijfswagenregistratie (N1, N2 of N3) gelden strengere regels.
Inwoners van de milieuzone met een camper op personenwagen registratie (M1/SA) hebben een ontheffing.
Lees meer op de site van de gemeente Amsterdam.

Naar de camping in Amsterdam?
Wil je met je dieselcamper op personenwagen registratie (M1/SA), kamperen in Amsterdam, kan je een betaalde ontheffing aanvragen voor een bezoek aan camping Zeeburg of camping Vliegenbos. Informatie op deze pagina.  

Klik voor een detailkaart van Amsterdam

Arnhem

Arnhem heeft sinds 1 januari 2019 een milieuzone voor het centrum. Campers op diesel met een personenwagenregistratie (M1/SA) moeten minimaal emissieklasse 4 hebben (Euro-4). Of dat in 2025 verhoogd wordt tot emissieklasse is nog niet bekend. Voor campers met een bedrijfswagenregistratie (N1, N2 of N3) gelden strengere regels. Lees hier de mogelijkheden voor een ontheffing in Arnhem.
De milieuzone omvat de Arnhemse singels, het Nieuwe Plein en de hoge Rijnkade en alles wat erbinnen ligt. Het Airborneplein en de Lage Kade vallen erbuiten.

Klik voor een detailkaart van Arnhem

Den Haag

Den Haag heeft sinds 1 januari 2019 een milieuzone voor het centrum. Campers op diesel met een personenwagenregistratie (M1/SA) moeten minimaal emissieklasse 4 hebben (Euro-4). Of dat in 2025 verhoogd wordt tot emissieklasse is nog niet bekend. Voor campers met een bedrijfswagenregistratie (N1, N2 of N3) gelden strengere regels.
Inwoners van deze milieuzone met een camper, oldtimers (>40 jaar) en rolstoelaangepaste voertuigen hebben een ontheffing.

Camper met bedrijfswagenregistratie 

Staat je camper als bedrijfswagen of vrachtauto geregistreerd (achterop je kentekencard staat behalve SA ook de code N1, N2 of N3) dan gelden er milieuzones in Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. Let op, voor deze groep campers mag je vanaf 1 januari 2022 alleen nog maar met emissieklasse 6 de milieuzone voor vrachtauto’s inrijden. 

Antieke voertuigen

Voor antieke voertuigen geregistreerd als personenwagen of bedrijfswagen geldt een uitzondering als deze ouder zijn dan 40 jaar. Je vindt de details op de informatiepagina vrijstellingen en ontheffingen.

Milieuzones in het buitenland

In het buitenland gelden verschillende systemen. Kijk daarom bij landeninformatie naar de regels van het desbetreffende land of bekijk via Urban Acces Regulations de Europese regelingen milieuzones per land. Let op dat ook hier voor bedrijfswagens vaak strengere regels gelden.