Mag je wonen in een camper?

Wonen in je camper: mag dat? Ja, dat mag! Maar voordat je je huis verkoopt en voorgoed in je camper gaat wonen, is het belangrijk dat je zaken op de juiste manier regelt. Zo ben je in Nederland verplicht om een adres op te geven zodat de overheid je te allen tijde kan bereiken.

Als inwoner van Nederland ben je verplicht om een adres op te geven bij de gemeente. Dit staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP). Dit adres kan je woonadres zijn, maar het mag ook een zogenaamd postadres zijn. Het doel van dit postadres is dat je voor de overheid bereikbaar bent. Om die reden mag het geen postbus zijn.

Houd je een koop- of huurwoning aan, dan hoef je verder niets te regelen. Zolang je af en toe je post ophaalt en leest, kan je weinig gebeuren. Wil je je huur opzeggen of je woonhuis verkopen, dan dien je gebruik te maken van een postadres. Dit regel je op de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar jouw postadres zich bevindt.

Regel een postadres

Het postadres (of briefadres) dat je kiest hoeft niet in de gemeente te zijn waar je woont. Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.

Als je op het gemeentehuis bent om je postadres te laten registreren, zal er altijd aan je gevraagd worden wat de reden is dat jij gebruik maakt van een postadres. Check bij de gemeente waar jij je postadres hebt hoe lang je hier ingeschreven mag staan op een postadres. In sommige gemeenten zit hier een maximum aan van anderhalf jaar. In andere gemeenten is dit maximaal een jaar, maar kun je nog twee keer een verlenging van een half jaar aanvragen.

Verzekeringen

Als je in je camper gaat wonen en je blijft door middel van het postadres ingeschreven in de Wet Burgerregistratie Personen, moet je kunnen aantonen dat je van de twaalf maanden in het jaar minimaal vier maanden in Nederland bent. Op deze manier heb je bijvoorbeeld recht op zorgtoeslag, kinderbijslag en een Nederlandse zorgverzekering.

Omdat het per ziektekostenverzekering kan verschillen wat de mogelijkheden hiervoor zijn, is het verstandig om altijd eerst bij je eigen verzekering te checken wat je rechten zijn op het moment dat je besluit je in je camper te gaan wonen. Soms zijn er beperkende voorwaarden, neem dus altijd eerst contact op met je eigen verzekeraar.

Ook je camper is niet standaard verzekerd bij permanente bewoning. Vraag na bij jouw verzekeraar hoe dit geregeld is.

Recht op toeslagen

Het is voor zowel de overheid als de burger belangrijk dat er een juiste inschrijving wordt gedaan. Natuurlijk moet je te allen tijde goed vindbaar zijn voor de overheid, maar voor jouzelf is een correcte registratie minstens zo belangrijk: als je een officieel postadres hebt, geeft dit je toegang tot een groot aantal voorzieningen van de overheid, zoals uitkeringen, toeslagen, zorg en steun.

Als je permanent in je camper gaat wonen en je vertrekt meer dan acht maanden per jaar naar het buitenland, dan ben je verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente waar je woont. Het gaat overigens om acht maanden in het buitenland in een periode van twaalf maanden; deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Als je langer dan acht maanden weg bent en je schrijft je uit, houd er dan rekening mee dat ook je zorgverzekering zal worden stopgezet. Er is dan sprake van emigratie.

Wonen in een camperdorp

Wil jij in je camper gaan wonen maar gaat het je nog te ver om geen eigen plek in Nederland te hebben? Het camperdorp is in het leven geroepen voor camperaars die een groot deel van het jaar op een reis zijn en geen behoefte meer hebben aan een groot huis, maar wel aan een thuisbasis in Nederland. Op deze manier heb je niet alleen een postadres maar ook een plek waar je familie en vrienden kan ontmoeten.