Mag je wonen in een camper?

Wonen in je camper: mag dat? Ja, dat mag! Maar voordat je je huis verkoopt en voorgoed in je camper gaat wonen, is het belangrijk dat je zaken op de juiste manier regelt. Zo ben je in Nederland verplicht om een adres op te geven zodat de overheid je altijd kan bereiken.

Als inwoner van Nederland ben je verplicht om een adres op te geven bij de gemeente. Dit staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP). Dit adres kan je woonadres zijn, maar het mag ook een zogenaamd postadres zijn. Het doel van dit postadres is dat je voor de overheid bereikbaar bent. Om die reden mag het geen postbus zijn.

Houd je een koop- of huurwoning aan, dan hoef je verder niets te regelen. Zolang je af en toe je post ophaalt en leest, kan je weinig gebeuren. Wil je je huur opzeggen of je woonhuis verkopen, dan dien je gebruik te maken van een postadres. Dit regel je op de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar jouw postadres zich bevindt.

Regel een postadres

Het postadres (of briefadres) dat je kiest hoeft niet in de gemeente te zijn waar je woont. Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Als er geen briefadresgever beschikbaar is, kan de gemeente ook als zodanig optreden. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.

Als je op het gemeentehuis bent om je postadres te laten registreren, zal er altijd aan je gevraagd worden wat de reden is dat jij gebruik maakt van een postadres. Check bij de gemeente waar jij je postadres hebt hoe lang je hier ingeschreven mag staan op een postadres. In sommige gemeenten zit hier een maximum aan van anderhalf jaar. In andere gemeenten is dit maximaal een jaar, maar kun je nog twee keer een verlenging van een half jaar aanvragen.

Verzekeringen

Als je geen woonadres hebt maar alleen een briefadres, worden sommige zaken misschien wel moeilijker. Sommige (camper)verzekeringen verzekeren niet vanuit een postadres. Ook je camper is niet standaard verzekerd bij permanente bewoning. Vraag na bij jouw verzekeraar hoe dit geregeld is.
Soms zijn er beperkende voorwaarden bijvoorbeeld voor de aanvullende zorgverzekeringen, neem dus altijd eerst contact op met je eigen zorgverzekeraar.

Als je in je camper gaat wonen en je blijft door middel van het postadres ingeschreven in de Wet Burgerregistratie Personen, moet je kunnen aantonen dat je minimaal vier van de twaalf maanden in het jaar in Nederland bent. Op deze manier heb je bijvoorbeeld recht op zorgtoeslag, kinderbijslag en een Nederlandse (basis)zorgverzekering.

Lang in het buitenland

Als je permanent in je camper gaat wonen en je vertrekt meer dan acht maanden per jaar naar het buitenland, dan ben je verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente waar je woont. Het gaat overigens om acht maanden in het buitenland in een periode van twaalf maanden; deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Dat heeft gevolgen voor onder andere de mogelijkheid om een voertuig (camper) op je naam te geregistreerd en verzekerd te hebben, toeslagen en uitkeringen, AOW opbouw, het openen van een bankrekening en voor je eventuele inschrijving  bij de KVK enz. Als je langer dan acht maanden weg bent en je schrijft je uit, houd er dan rekening mee dat ook je zorgverzekering zal worden stopgezet. Er is dan sprake van emigratie. Het kan zijn dat je moet bewijzen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Ook als je als woonadres het adres van een vriend of familielid opgeeft (met toestemming) kan dit gecontroleerd worden en kan de inschrijving in de GBA alsnog beëindigd worden.

Ga je dus wonen in een camper en ben je langer dan 8 maanden in een jaar in het buitenland, laat je dan vooraf heel goed informeren en overleg met de relevante instanties om problemen te voorkomen.

Wonen in een camperdorp

Wil jij in je camper gaan wonen maar gaat het je nog te ver om geen eigen plek in Nederland te hebben? Het camperdorp is in het leven geroepen voor camperaars die een groot deel van het jaar op een reis zijn en geen behoefte meer hebben aan een groot huis, maar wel aan een thuisbasis in Nederland. Op deze manier heb je niet alleen een postadres maar ook een plek waar je familie en vrienden kan ontmoeten.