Liever op reis dan in asiel

Bengt Dirks

Veel camperaars nemen een hond mee op hun reizen. Tot genoegen van de Dierenbescherming, want in een jaar tijd steeg het aantal honden in de asielen met 40 procent, doordat veel mensen in coronatijd ondoordacht een hond aanschaften. Deze viervoeters gaan liever mee op reis.

Ook in het asiel van Stichting Dierenopvang Amsterdam (DOA) merken ze deze toename. “Ons asiel zit momenteel helemaal vol, wij hanteren een wachtlijst voor opname van nieuwe honden”, vertelt Sandy Batten. “Veel mensen brengen hun hond terug vanwege gedragsproblemen. Ze hebben een hond in huis genomen tijdens de coronatijd, maar vanwege deze grote toename zaten toen veel puppytrainingen vol. Het is helaas veel mensen niet gelukt om zelfstandig hun hond goed op te voeden. Veel mensen hebben het onderschat.”

Op de vraag of camperaars geschikt zouden zijn om een hond uit hun asiel te adopteren, reageert Batten positief. “Jazeker! Wij zouden dat juist leuk vinden en stimuleren. We zouden wel goed doorvragen. Hoe reizen deze mensen, welke hond zou gelukkig worden van hun manier van leven? We raden een rustige hond aan die het niet erg vindt om in nieuwe situaties te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook raden we eerder jongere honden aan. Het is daarnaast belangrijk voor een hond dat hij zijn privacy heeft, bijvoorbeeld een mand waar hij niet gestoord wordt of een hoekje in de camper waar hij zich kan terugtrekken.” Maar ze benadrukt dat camperaars niet te hard van stapel moeten lopen met een hond die ze net in huis hebben. “Ga niet meteen op reis, maar pas als de hond er een tijdje is. Wen aan elkaar en aan de structuren.”

Viervoetige vrienden

Zephalinda van het Hoge is dog-coach en helpt mensen als honden gedragsproblemen hebben. Volgens haar kan een hond heel gelukkig worden van een camperaar als baasje. “Als we dingen ondernemen met elkaar, dan ontstaat er een band. Dat geldt voor mensen onderling, maar ook voor mensen met hun hond.” Ze noemt wel het belang van een goede match. “Sommige mensen zijn extravert, hebben vaak mensen over de vloer. Daar past ook een extraverte hond bij. Het is heel belangrijk dat niet alleen de hond bij jou past, maar ook dat jij bij de hond past. Kijk vanuit de behoefte van de hond, vraag jezelf af of je de hond ook een plezier doet.” Van het Hoge ziet veel gelijkenissen tussen de karakters van mensen en die van hun viervoetige vrienden. “Sommige mensen houden van avontuur, van verandering, van reizen, zijn actief. Anderen houden van structuur, voorspelbaarheid en herhaling. Dit is voor honden net zo. Sommige honden zouden het fantastisch vinden om met de camper te reizen, voor andere zou het juist heel stressvol zijn. Daarom is het zo enorm belangrijk om de hond op karakter te kiezen en niet alleen maar omdat hij zo’n lief koppie heeft.”

Match via Verhuisdieren

Verhuisdieren.nl is een online platform voor tweedekanshuisdieren, die zonder een verblijf in een asiel gematcht worden aan het best passende baasje. Via deze matchingsite kunnen mensen een zoekprofiel aanmaken waarin zij al hun wensen aan een hond kunnen ingeven. De matchingmodule gaat dan op zoek naar honden die passen bij het profiel van de zoeker. Zo wordt er al een mooie voorselectie gedaan.

Oprichter van Stichting Verhuisdieren Femke Pasquino-de Harde: “Het is belangrijk dat je een stabiele hond hebt, die de veranderingen goed aankan en die zelfs leuk vindt. Wij raden ook altijd aan eerst goed kennis te maken met een hond. Eerst eens een wandeling maken en misschien zelfs een weekje logeren. En dan pas definitief kiezen. Daarna is het natuurlijk belangrijk dat je eerst een vertrouwensband opbouwt met je hond, voor jullie samen het avontuur aangaan. Je moet bijvoorbeeld weten of je hond een jachtinstinct heeft en erop kunnen anticiperen hoe hij reageert in verschillende situaties. En voor je hond is het fijn als hij zijn baasje al een beetje kent.”

Levensstandaarden

Petra Henstra is zelf camperaar, inmiddels in het bezit van haar derde en vierde adoptiehondjes en beheert een Facebookgroep genaamd ‘adoptiehondjes 4 life’. Al haar vier honden zijn mee geweest in de camper. Henstra heeft voor meerdere stichtingen huisbezoeken gedaan om te kijken of het huis en de eigenaars een ‘gouden mand’ waren. Maar zij houdt zich vooral bezig met adoptiehonden uit het buitenland, niet met honden die uit een Nederlands asiel komen. “Buitenlandse honden lijken wel extra dankbaar te zijn dat ze hier zo’n goed tweede leven hebben gekregen”, legt ze uit. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het vreselijk dat de asielen hier vol zitten. Maar in Nederlandse asielen zijn de levensstandaarden relatief goed. De honden kunnen rennen, spelen en er zijn vrijwilligers die met ze lopen. En als het gedrag niet goed gaat, wordt er een deskundige bijgehaald. Dus ik heb mij altijd meer geroepen gevoelen om er eentje uit het buitenland te redden.”

Plezier en liefde

Bovendien vindt ze dat een adoptiehond uit het buitenland uiteindelijk net zo veel plezier kan opleveren als een Nederlandse. “Maar je moet wel een beetje mazzel hebben. Sommige buitenlandse honden zijn vroeger mishandeld en blijven voor de rest van hun leven angstig. Je moet echt weten wat je in huis haalt: niet van het vliegveld zomaar ophalen uit een doos. Want geloof me: dat gebeurt regelmatig.” Net als Batten en Van het Hoge vindt Henstra: camperaars zijn geschikt om een hond te adopteren. “Maar ze moeten zich wel goed voorbereiden, de juiste hond uitkiezen, en zich goed verdiepen in wat ze gaan doen, dan levert het een hoop plezier en liefde op!”

Lees ook de checklist over het met de camper meenemen van een hond op Verhuisdieren.nl.

https://verhuisdieren.nl/blog/hond-mee-in-de-camper-checklist/

Bekijk ook

10 tips voor een microavontuur met de camper

Lees meer

9 leuke kerstcadeaus voor camperaars onder de 25 euro

Lees meer

Laura & Rick - Ovengerechten voor in de camper

Lees meer

Ultiem tot rust komen op je campervakantie? Rol de yogamat uit!

Lees meer