Kies de juiste camperverzekering: waar moet je op letten?

Schaf je een camper aan, dan hoort daar een camperverzekering bij. Maar waar moet je op letten? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Een verzekering afsluiten staat bij de meeste mensen niet in de top tien van leukste bezigheden. Liefst ben je er zo snel mogelijk van af en kost die camperverzekering zo min mogelijk. Maar als dat de enige twee criteria in je beslissingsproces zijn, dan kun je daar later behoorlijk spijt van krijgen. Bijvoorbeeld als je een keer een flinke schade hebt of een ongeluk krijgt. De echte waarde van je verzekering bewijst zich pas op dat moment. Dan wil je goed geholpen worden en verwacht je dat de schade snel en goed afgehandeld wordt.

Dat blijkt niet altijd het geval. De meeste verzekerden gaan pas dan de kleine lettertjes in de polis lezen. En vaak komen ze er pas dan achter dat de dekking toch niet optimaal is. Beter kun je die kleine lettertjes vóóraf lezen. En dan is het nog steeds niet simpel, want elke verzekering heeft zo z’n voor- en nadelen. Verzekeringen vergelijken is zoiets als appels met peren vergelijken. Een goede manier om jouw ideale camperverzekering te kiezen, is met een checklist.

 

1. Alleen WA of ook Beperkt / uitgebreid casco?

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) is wettelijk verplicht. WA biedt dekking voor schade die je met de camper veroorzaakt aan anderen. Ben je WA-verzekerd inclusief beperkte cascodekking, dan is ook de schade aan je eigen camper door bijvoorbeeld storm of hagel verzekerd. Wil je bovendien aanrijdingsschade aan je eigen camper verzekerd hebben, kies dan voor de uitgebreide cascodekking. Bedenk bij de keuze van je dekking of je voldoende geld op de bank hebt om een andere te kopen op het moment dat je camper totaal verloren gaat. Ook na een jaar of vijftien gaat het nog om aanzienlijke bedragen.

2. Verzekerd bedrag casco

Het verzekerde bedrag is van belang voor het bepalen van de hoogte van je premie én vormt de basis voor je schadeafwikkeling bij een totaal verlies. De hoogte is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de vraag of het een nieuwe of gebruikte camper is maar ook aan welke dekking je zelf wilt, zoals nieuwwaarde, taxatiewaarde of aankoopwaardegarantie.

3. No-claimkorting

Het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden is veelal bepalend voor de vraag hoeveel korting je krijgt op de premie. Het kortingspercentage verschilt per verzekeraar. Dat geldt ook voor de maximale korting. Bij de een is dat 70 procent en bij de ander 80 procent. Let ook op de verschillen in terugval in premiekorting na een schade die je niet op een ander kunt verhalen.

4. Hoeveel kilometers?

Een premieverhogende factor bij sommige verzekeringen kan het aantal kilometers zijn dat je per jaar met de camper rijdt. Er zijn ook verzekeringen die geen kilometergrens hanteren. Dan is het aantal kilometers niet van invloed op de hoogte van je premie.

5. Eigen risico

Door een keus te maken voor een vrijwillig hoger eigen risico bij schade, kun je de cascopremie van de camperverzekering lager maken. Besef wel dat je dan bij schade dat hogere eigen risico zelf moet betalen.

6. Accessoires op de camper

Moderne snufjes zijn allang geen uitzonderlijke extra's meer op campers. Denk aan de zonneluifel, satellietschotel, achteruitrijcamera en zonnecellen. De waarde van deze accessoires zijn niet opgenomen in de cataloguswaarde, die veelal uitgangspunt is voor het verzekerde bedrag. Neem dus de waarde van deze accessoires altijd extra op in het te verzekeren bedrag.

7. Inboedel

Als je op reis gaat, neem je allerlei spullen mee die je trip aangenaam maken. Denk aan fietsen, een laptop en een tablet. Bij een aantal camperverzekeringen heb je hiervoor een gratis dekking en als dat niet voldoende is, kun je dat bedrag verhogen. Soms is de reisbagage verzekerd met de reisverzekering. Check wat de voorwaarden zijn.

8. No-claimbescherming

Een ongeluk door je eigen schuld overkomt de beste bestuurder. Dubbel pech is het als dat ook nog eens no-claimkorting kost. Check daarom of de verzekering de mogelijkheid biedt om je no-claimkorting te beschermen. Als er dan iets gebeurt, dan blijft je korting op de premie gelijk en gaat je premie voor dat jaar niet omhoog.

9. Pechhulpverlening

De dekking voor hulpverlening bij pech is lang niet op elke camperverzekering standaard gedekt. En als deze al gedekt is, hoe is het dan gesteld met vervangend vervoer en vervangende huisvesting onderweg? En is er dekking in binnen- en buitenland? Geldt die dekking ook als je camper zwaarder is dan 3.500 kilogram of langer is dan acht meter? Hoe zit het met andere pechhulpdekkingen zoals de wegenwacht van de ANWB? Ben je wellicht dubbel verzekerd? Of juist helemaal niet?

10. Woon-werkverkeer

Een camper is een ‘recreatief object’. Veel camperverzekeringen hebben daarom in de polisvoorwaarden bepaald dat je de camper alléén recreatief mag gebruiken. Maar als je de camper behalve voor recreatieve doeleinden ook gebruikt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, hoe is dan de dekking bij een schade?

11. Onbeperkt verblijf in het buitenland

Een camperaar reist veel én lang. Hoelang ‘mag’ je van de verzekering onbeperkt en onbezorgd aaneengesloten op reis? Tip: let wel op de apk-verplichting. Laat je die verlopen en er ontstaat schade door een gebrek dat tijdens de apk opgemerkt had kunnen worden, dan kan dat vervelende consequenties hebben voor je polisdekking. Daarnaast kan het rijden zonder geldige apk je een verkeersboete opleveren.

12. Stalling in het buitenland

Diverse camperaars stallen hun camper voor langere tijd aaneengesloten in het buitenland. Mag dat volgens de polisvoorwaarden? Kijk naar de maximale periode voor het verblijf van de camper in het buitenland en eventuele uitzonderingen.

13. Camper privé verhuren

Niet iedereen gebruikt de camper het gehele jaar. Wellicht overweeg je dan om je camper te verhuren. Als je dat zonder toestemming van je verzekeraar doet, dan heeft de verzekeraar het recht om de (casco) schade af te wijzen.

14. Volledige schadeherstelvergoeding?

Schadeherstel wordt niet standaard volledig vergoed. Sommige verzekeraars maken gebruik van geselecteerde schadeherstellers, wil je de totale kosten voor herstel vergoed krijgen. Doe je dat niet, of laat je de schade sowieso niet repareren dan kan het dat je slechts een deel van de schade krijgt vergoed.

Kies de verzekering die bij jou past

Als specialist op het gebied van camperen biedt NKC verzekeringen aan. Naast de camperverzekering, kun je bij ons ook terecht voor een auto-, reis- en rechtsbijstandsverzekering. Al onze verzekeringen zijn afgestemd op camperaars.