Tips camper stallen in het buitenland

Ben je vanwege het coronavirus genoodzaakt je camper achter te laten op de vakantiebestemming? We hebben een aantal tips voor het stallen van jouw camper in het buitenland op een rij gezet. 

Hoe laat je de camper zo veilig mogelijk achter?

 1. Zorg voor een veilige parkeerplaats. Wellicht is een camping bereid om jouw camper te stallen. Houd indien mogelijk en toegestaan een veilige afstand tot andere campers wegens brandgevaar.
 2. Zorg indien mogelijk voor een volle tank met premium brandstof (de wat duurdere diesel)
 3. Verhoog indien eenvoudig mogelijk de bandenspanning met minstens 0,5 bar (tegen het vervormen van de band bij langer stilstaan)
 4. Zet de handrem niet vast (kan gaan ‘plakken’, zet in de eerste versnelling of parkeerstand, en plaats blokken voor en achter een wiel (zeker bij hellende parkeerplaats).
 5. Activeer de diefstalbeveiliging (‘bearlock’), indien aanwezig.
 6. Schakel alle elektrische apparaten uit en kijk of bij het zekeringpaneel of “EBL” de spanning in het woongedeelte kan worden uitgeschakeld (12V hoofdschakelaar).
 7. Maak de vuil- en schoonwater-tank geheel leeg, en indien mogelijk ook spoelen.
 8. Maak het toilet leeg en schoon.
 9. Maak de koelkast leeg en zet deze op een kier zodat er lucht kan circuleren middels de kiersluiting die op de koelkast zit.
 10. Gooi alle bederfelijke levensmiddelen weg.
 11. Sluit gordijnen/zonwering tegen teveel hitte en licht van de zon.
 12. Draai alle aanwezige gasflessen dicht. Als je de mogelijkheid hebt, is het verwijderen van de gasfles nog beter, maar als dat niet kan, in elk geval dichtdraaien.
 13. Autoaccu: zo mogelijk de massa van de autoaccu losnemen tegen het leeglopen van de accu. Als via de zonnepanelen ook de auto-accu wordt bijgeladen is dit niet noodzakelijk.
 14. Neem documenten en waardevolle zaken uit de camper mee.
 15. Maak foto’s van alle kanten van de camper zoals deze gestald staat om de staat van de camper vast te leggen op dat moment.
 16. Afhankelijk van mogelijke instructies van lokale autoriteiten of de NKC - neem alle sleutels mee, of geef één set in veilige bewaring. Vraag aan de camping of stalling een verklaring dat de camper daar achter gelaten wordt. 
 17. Stel een overeenkomst op, of gebruik deze modelovereenkomst wanneer je jouw camper achterlaat.