Rondje Drenthe


Hunebedden, heide, bossen, stilte, ruimte…… Een aantal typeringen die bij Drenthe horen. Neem daarbij nog eens de vriendelijkheid en gemoedelijkheid van de Drenten en je heb redenen genoeg om deel te nemen aan het “Rondje Drenthe”.

Zaterdag 27 juli meldden wij ons bij het startpunt, de boerderij van Aly en Roelof Beuving, onze reisleiders in het mooie Echten. Op het erf was plaats voor alle campers. Een beetje passen en meten, maar zo tegen drieën had iedereen een plek. Rond de klok van vijf uur werd de groep (37 vrouwen en mannen in 19 campers) welkom geheten door Aly en Roelof met een heerlijke kopje koffie.

De zondag gebruikten we om nader kennis te maken met het prachtige dorp Echten en de omgeving.  Een deel van Echten is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp verschillende rijksmonumenten waarbij “Huis van Echten”, het meest bekend is. De zondagmiddag was vrij te besteden. Wij maakten een heerlijke fietstocht door het Drentse land. Aan het eind van de dag aten we gezamenlijk een echte Drentse hap, “Bruune Boon’n”.

Maandagmorgen vertrokken we naar onze tweede bestemming, Vledder. Op weg daarheen bezochten we museumboerderij “De Karstenhoeve” in Ruinerwold. In deze boerderij ga je terug in de tijd en waan je jezelf in de twintiger/ dertiger jaren van de vorige eeuw. Na een kopje koffie en een rondleiding ging iedereen, op eigen gelegenheid richting Vledder.

Dinsdag brachten we een bezoek aan zeemuseum “Miramar” met haar indrukwekkende schelpenverzameling. De middag kon iedereen doen wat hij wilde. Wij maakten we een fietstocht door de omgeving van Vledder en Frederiksoord.

Woensdagmorgen werd alles weer ingepakt en vetrokken we naar de volgende bestemming in Anloo. Maar voordat we Vledder verlieten brachten we een bezoek aan het museum voor “Valse kunst“ waar veel dingen echt lijken maar het niet zijn! Onderweg naar Anloo werd een stop ingelast bij het gevangenismuseum in Veenhuizen. Een museum waar op een indringende wijze duidelijk wordt gemaakt hoe wij in de afgelopen eeuwen omgingen met gestraften. Aan het eind van de middag meldden wij ons op de afgesproken plaats in Anloo, een parkeerplaats bij een plaatselijke camping. Achteraf gezien de minst mooie plek van deze reis, maar ondanks dat zorgden Roelof en Aly voor een gezellig ontvangst met een heerlijk kopje koffie. In de avonduren brachten we o.l.v. de campingbeheerder een bezoek aan een stuk bos waar enkele honderden verschillende soorten dennen en sparren staan.

De donderdag was een vrije dag waarin iedereen kon bepalen wat hij of zij ging doen. ‘s Avonds werd een heerlijk 3-gangen diner geserveerd in het restaurant van de camping.

Vrijdagmorgen vertrokken we naar het laatste stekje van het “Rondje Drenthe”. Onze laatste plek was gesitueerd op een kampeerterrein in Zwartemeer vlak bij Klazinaveen. Een mooie camping waar iedereen, op een heel groot veld, zijn camper naar eigen idee neer kon zetten. Het merendeel van de deelnemers brachten zaterdag een bezoek aan het Veenmuseum in Bargercompascuum.

Zaterdagavond werd deze rondreis officieel afgesloten met een gezamenlijke barbecue. Gezellig bij elkaar zittend bespraken we de ervaringen van de achter ons liggende week. De conclusie was dan ook dat je niet altijd ver hoeft te reizen om mooie dingen of natuur te kunnen zien.

In de loop van de zondagmorgen vertrok iedereen weer richting huis of de volgende bestemming.

Een geslaagde reis die er zeker toe zal bijdragen dat wij dit stukje Nederland nog eens vaker gaan bezoeken.

Hielke en Hieke Vogelzang, Heerhugowaard