Sail 2013


Vanuit Brunssum vertrokken naar Den Helder. Het weer voorspelde niet veel goeds maar we hadden ons toch verheugd, omdat de Sail en de Vlootdagen tegelijk zouden zijn. Rond 14.00 uur was de aankomst gepland en we werden allerhartelijkst ontvangen. In de avond zou er een welkomstdrankje worden gegeven.

Even alles uitleggen en onze plaats wijzen en het weekeinde kon beginnen. Nou het was in ieder geval droog, we hebben de fietsen van de camper gehaald en we zijn op verkenning gegaan. We hebben prachtige houten (Spaanse) schepen gezien met de bemanning compleet in de touwen... zo indrukwekkend. En de nieuwe marine schepen vol met technische snufjes, je wist niet waar te beginnen met kijken en we hebben ook zo veel schepen binnen zien varen, allemaal even indrukwekkend. Naar mijn idee werden ze door helikopters naar de plaatsen geleid. We hadden nog 3 dagen te gaan en in de avond zou het vuurwerk plaatsvinden, wat ook gebeurde, maar helaas maakte mist en regen dat het na 5 minuten niet meer te zien was.

Vrijdag regen en tussen de buien door naar de rest van de schepen kijken, maar het was niet te doen en weer terug naar de warmte van de camper. Zaterdag zou er in de avond een barbecue plaatsvinden waar we alleen maar vleesbordjes en een glas voor mee hoefden te brengen. Dus op naar AH waar we meerdere camperaars troffen en we konden meteen een lekker visje eten bij de kraam die voor AH stond. Tegen 15.00 uur werd het droog en meteen vertrokken alle camperaars naar de haven om toch nog zoveel mogelijk te genieten van al het moois wat daar te zien was en is. Voor ons waren de duikboten belangrijk, maar daar moest men kaarten voor halen en die hadden we niet. Zo zie je maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ want kaarten waren uiteindelijk niet nodig, omdat de mensen door de regen wegbleven. Zodoende konden we na een wachttijd van maar 10 minuten zo doorlopen en onze onderzeeboot bekijken. Geweldig, 4 weken aan een stuk blijven ze onder water in zo een kleine ruimte. Wow, alweer indrukwekkend! We waren wel koud en nat en zijn weer snel naar onze camper teruggefietst. In de avond vond de gezellige bbq plaats en dat verzachtte weer de vele regen.

Zondag: alweer de laatste Sail-dag maar wel droog dus de uittocht zouden we dan wel helemaal kunnen zien en volgen. Op tijd naar de dijk vertrokken met onze stoeltjes en paraplu en ons daar heerlijk geïnstalleerd. Wind, veel wind, maakte het onaangenaam koud. We hadden verwacht schepen langs te zien varen op weg naar hun thuishaven, maar uiteindelijk werden ze overal op het water (geparkeerd) en bleven daar vooranker liggen. Helaas waren onze verwachtingen waarschijnlijk te hoog gespannen. Koud en verkleumd richting werf gefietst, waren we werden uitgenodigd om nog met z’n allen gezellig in de grote loods samen te komen, wat we gretig aangenomen hebben.

Op maandag vertrok uiteindelijk iedereen weer richting huiswaarts. Rest mij nog een ‘dank je wel’ uit te spreken voor de warme, gezellige ontvangst en al met al hadden we een heel gezellig weekeinde…

Hans en Elly uit Brunssum