Nazomeren in Niedorp


Van 15 tot en met 17 augustus waren wij te gast in Lutjewinkel (dit betekent eigenlijk kleine shop) op het terrein van het familiebedrijf voor Caravans en Campers van Jan Schreur. Tja, waar ligt dat dan vraagt u zich af, nou in de kop van Noord-Holland, maar aangezien dat niet netjes is voor al die lieve gastvrije Westfriezen heet deze grote gemeente vanaf 2012 Hollands Kroon.

2014 108 Nazomeren In Niedorp 1 In dit platte, op de zee gewonnen, maar waterrijke conglomeraat van dorpjes vond voor de 18e keer het zogenaamde ‘Nazomeren in Niedorp’ plaats. En geloof me, u heeft echt iets gemist; op zo’n 90 verschillende locaties op fietsafstand zie je privé tuinen, kwekerijen, oldtimers, boottochten, fototentoonstellingen, kunst, bouwwerken, horeca en entertainment. Alles is kleinschalig opgezet en dwingt een enorm respect af voor geduld, inventiviteit en creativiteit maar vooral enthousiasme van de ‘locals’, die dit alles gratis aan je tonen.

En ach natuurlijk is twee dagen te kort, maar wat let je: er is een krantje, een plattegrond en een site dus kiezen maar. Zo kom je dan uitgerekend hier het Kremlin tegen, één van de vele kunstzinnige bouwwerken van restmateriaal van een plaatselijke kunstenaar. Maar wat te denken van Kolhorn, een levend Zuiderzeemuseum stadje met zogenaamde overtuinen aan het water. Vroeger aan zee gelegen.

2014 108 Nazomeren In Niedorp Foto KremlinOok het beschermde dorpsgezicht van Barsingerhorn mag er wezen: stadhuis en kroeg en kerk naast elkaar zoals het hoort. En geloof me ik heb in mijn leven heel wat cafés mogen en moeten bezoeken, maar deze mag op de Unesco Werelderfgoedlijst, zo’n sfeertje en nog elk weekend volop zaalverhuur hier.

Maar buiten dit stukje eigen invulling kreeg ook de enorme grote groep van wel 11 campers een leuk programmaatje voorgeschoteld: rondleiding met naar me leek snelcursus camperdealer en aansluitend barbecue (zelf vegaburger of iets van kip, koe, varken meenemen). In de tennishal zaten we droog, wat van onze kelen niet gezegd kon worden. Ach en u weet het slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Al met al weer een donders leuk NKC-evenement met prima organisatie. Volgende keer toch maar eens boeken hoor, al besef ik ook wel dat het net in de nazomer… vakantie valt.

Nazomer ze: Jan-Jelle de Hoog

2014 108 Nazomeren In Niedorp Foto Kroeg