Historisch Festival in Hensbroek


Een nieuwtje voor Regio Noord-Holland van de NKC is het Historisch Festival in Hensbroek, een kleine plaats ergens midden in de kop van Noord-Holland. Wij komen er met zo'n achttien campers op af en staan redelijk comfortabel bij Camping Koggenland in het weekend van 1 juli 2012.

In de loop van vrijdagmiddag arriveert iedereen en zoals altijd: een kopje koffie bij de ontvangst en tevens kennismaken met de veelal onbekende gezichten.
Vrijdag 20.00 uur, de avond begint met koffie. We krijgen een korte toespraak, vragen worden beantwoord. Gezellig gekeuvel en een drankje. Nieuwe kennissen worden gemaakt en oude verhalen opgehaald. Het wordt een schitterende avond, heldere hemel met de maan in zijn laatste kwartier.

Ik sta aan een slootkant. Onder het licht van de maan krioelen tientallen naaktslakken door het gras rondom mijn camper. Ze zullen toch niet binnenkomen? Ik slaap als een roos. 's Morgens zijn alle slakken verdwenen.

Een zaterdagochtendontbijtje, koffie en dan op de fiets. Het is heerlijk fietsweer. We spreken af samen de lunch te gaan gebruiken bij de Gouden Karper, een beroemd restaurant.

‘s Avonds is er de optocht. Weilanden staan vol antieke personenauto's, vrachtwagens, tractoren, een paar kampeerauto's en nog meer uit de oude doos. Ze komen allemaal in beweging. Nu kun je kiekjes maken. Het spectaculairst zijn de door stoom aangedreven schoonheden.

Zondag 1 juli is de dag van het echte Historische Festival. Om 10.00 uur staan alle mooie, oude voertuigen weer op het feestterrein te ronken en te pronken, aangevuld met erg veel andere activiteiten, zoals oude ambachten, training border collies met schapen, een hoefsmid en noem maar op.

We struinen op eigen gelegenheid over dit feestterrein, nadat we om half tien afscheid van elkaar genomen hebben op de camping en de leiding van dit evenement oprecht hartelijk hebben bedankt. De eenvoud en de allure van het spektakel overtroffen mijn stoutste verwachting. Volgende keer gewoon weer doen.

Hans Bom