Verslag van het technoweekend van de NKC in Ede 1 – 3 september 2017


De firma Smits Techniek in Ede ontving de groep van 25 NKC-campers met grote gastvrijheid. Ze hadden er hun hele garageruimte voor ingeruimd om het ons maximaal naar de zin te maken. Ook voor a-techneuten nuttig en leerzaam? Nou en of! En het team vrijwilligers van de NKC verdient ook een grote pluim voor hun organisatie en enthousiasme. Na een welkomstdrankje eerst een brede algemene inleiding: hoe zit het met vocht in de camper? En met het vervangen van de distributieriem van de dieselmotor? En met de kwaliteit van de dieselbrandstof tijdens de winterstalling? En de accu? Hoe zie je dat hij vol is? Of leeg? Wat gebeurt er bij vorst met de accu?

Workshops

Onze groep werd eerst bijgespijkerd over elektriciteit, accu’s, zonnepanelen en schotels (dit laatste kwam door tijdgebrek te vervallen). We leerden in korte tijd een hele hoop. Zo wisten wij niet dat een goedkope omvormer met zijn onzuivere sinusolf funest is voor gevoelige electronica zoals opladers voor e-bikes en laptops. Ai, daar ging onze aanschaf van een omvormer, niet meer gebruiken.


Nog zo’n eye-opener: in de winterstalling loopt de accu door zelfontlading leeg. Wat nu? Liever een dag per week een hele dag opladen, dan elke dag een uurtje. Als de oplaadcyclus niet wordt afgerond, begint hij steeds vooraan (op hoog voltage), slecht voor de accu. Solarpanels en e-bikes? Minstens 2 panelen van 150W, anders kan bijvoorbeeld de waterkoker er niet bij. En geen zonnepaneel combineren met een oplader, of de elektronica moet het proces goed regelen, anders gaat de accu een kort leven leiden.


We hadden nog veel meer willen horen en leren, maar dat komt een andere keer. Nu naar de 2e workshop over nano-coating. Nooit geweten dat nano-coating niet alleen mooier is, maar ook zorgt voor een gladdere en hardere buitenlaag die ook nog eens bij steenslag door zijn “vernetting” de inslagkracht verdeelt en zo de inslag vermindert.


Nu kwam de brandweer aan het woord. Natuurlijk over de rookmelder, plus waar die het beste kan zitten, en de koolmonoxidemelder (combinatiemelder?) met de beste plaatsing. De blusser (poeder, schuim of koolzuursneeuw) en hoe groot is groot genoeg? En hoe hanteer je dat ding het beste (demonstratie). En dat tijdens het rijden de koelkast NIET op gas mag, de verwarming wel, MITS bij een ongeluk het gas wordt afgesneden. Waarom moet de kabelhaspel altijd helemaal afgerold worden en waarom zitten er lipjes aan de blusdeken?


De beveiliging van de buitenkant was het volgende hoofdstuk. Hoe voorkom je dat ongewenste bezoekers binnen komen? De electronica kan zorgen voor een onzichtbaar alarm met fotocellen en benaderingsdetectoren. Heel ingenieuze high-tech. En toch doenlijk.

Dat was hard werken voor een nieuwsgierig iemand! We waren ook nog eens ingeloot voor een inspectiebeurt van onze camper, dus ‘s middags opnieuw vol aan de bak. Gelukkig kwam onze camper er met glans door, want we wilden vanaf het technoweekend meteen door op vakantie. Het mooie van deze keuring was dat we met zijn allen over de schouder mochten meekijken, onder de brug kruipen en alles vragen.

Het harde werken werd afgesloten met een leerzaam verhaal over de banden (zomer-, winter-, all season?), natuurlijk met uitleg over al die letters en cijfers op de zijkant. Wat het grote verschil is tussen een vrachtautoband en een camperband. En over de juiste spanning (voor, achter, tijdens de winterstalling). Als uitsmijter het gas: welke drukregelaar, wat doet een duocontrol, wanneer de slang vervangen? En hoe zit het met LPG?

We hadden de voortreffelijke barbecue ‘s avonds wel verdiend. En met een heerlijk glas erbij leer je de andere deelnemers al snel beter kennen. Het weekend was naast zeer leerzaam ook heel gezellig!


Op zondag mochten we 'gluren bij de buren' en de 'Willie Wortel-wedstrijd' was leuk en leverde heel wat 'aha, dat is leuk voor ons' op.

Nog even iedereen die zijn steentje of steen had bijgedragen in het zonnetje gezet (het weer was daar ook heel goed voor) en daarna ging ieder weer zijns weegs. Wel allemaal de evaluatie invullen, hoor! Ja, doen we en bedankt NKC, jullie doen veel voor ons en dat waarderen we.

Paul en Henny van Nierop uit Colmschate (Deventer).