Impressie van het NKC Technoweekend regio Midden


De camper: een nogal complex ding door Wouter Schoonman.

Neem een autoband: “rond, zwart en een gat in het midden”, zoals Sjors Sulze het uitdrukte. Daarna liet hij echter een filmpje zien hoe autobanden gemaakt worden. Enorme machines, een veelheid aan materialen en complexe bewerkingsprocessen. Banden voor sportwagens die 300 km/u kunnen rijden, of banden die een 50 tons vrachtwagen moeten kunnen dragen. De wereld van de autoband was een van de vijf workshops die de circa 60 deelnemers konden volgen. Zo was er Henk Timmermans van de brandweer, vertegenwoordigers van de firma's Vodeg Electrotechniek en 3C Custom Camper Care. Dit alles in Ede bij Smits Autotechniek, bekend van de serie artikelen 'Goed gebruikt' over de campercheck uit De Kampeerauto. De broers Ron en Ashwin Smits leverden zelf ook bijdragen: Ron over campertechniek in het algemeen en gastechniek in het bijzonder; Ashwin voerde twee van de vier gratis camperchecks uit die onder de deelnemers waren verloot.
Techno _midden _3
Weer even terug naar de autoband. Zo'n schijnbaar eenvoudig ding blijkt vol met letters en cijfers te staan. Als je dat snapt, kun je zien wat de grootte is, wanneer de band geproduceerd is en wat de maximale snelheid en belasting is. In de workshop leerde je hoe belangrijk dit schijnbaar futiele onderdeel van onze camper is. Natuurlijk de klapband die je wilt vermijden, de grip op de weg die je in de winter wilt hebben, maar ook de levensduur en het brandstofverbruik hangen samen met de juiste banden en goed gebruik. Stalen ventielen, stikstof in plaats van gewone lucht en de juiste bandenspanning is niet per se dezelfde als die in je voordeur of in het boekje staat. Blijkt samen te hangen met het gewicht op de vooras en achteras. Let wel, we hebben het hier alleen over banden.

Na het verhaal en de demonstratie van Henk Timmermans stonden er opeens een aantal kleine, ongebruikte poederblussers bij het chemisch afval. De deelnemers hadden het goed begrepen: als je in je camper een brandje probeert te blussen met zo'n blusser, kun je de camper daarna weggooien. Het poeder kruipt overal in en tast de elektrische en elektronische verbindingen aan. En het is nog gemeen spul ook. Een goed blusmiddel, maar niet in de camper. Sproeischuim moet het zijn en minstens twee kilo voor branden van type A, B en F. Oh ja, heb je een rookmelder en een koolmonoxide-melder in je camper? En zo ja, waar hangen die dan? De eerste moet aan het plafond, de tweede op hoofdhoogte als je slaapt. Het is maar dat je het weet.
Techno _midden
Over de gasinstallatie een indrukwekkend verhaal van Ron Smits. Propaan, butaan, LPG. Daar kan allerlei troep in zitten die de gasapparaten vervuilen. Oké, filter ertussen. En hoeveel camperaars rijden met de gaskraan open? Dat is niet toegestaan, en zeker niet met een op gas brandende koelkast een benzinestation inrijden. Enig idee wat er kan gebeuren als de gasinstallatie achter de achteras is gemonteerd en je wordt van achteren aangereden (met een open kraan)? Gewoon een CrashSensor er tussen en je verhoogt de veiligheid van iedereen.
Techno _midden _1
Over de elektronische en elektrische onderdelen van onze complexe machine heb ik het nu maar even niet. Weet jij het verschil tussen een echte sinus- en een blokgolf- omvormer? En welke je voor welk doel moet hebben? Of hoe je betaalbaar internet kunt gebruiken in je camper?

Het beeld dat overblijft is dat een camper een erg complex ding is. Het is niet alleen een auto met brandstof, banden en elektra, maar ook een verzameling andere systemen: 230 en 12 volt eventueel met zonnepanelen, water in verschillende soorten grijs, gas voor koelkast, kachel, boiler of geiser en koken. Vaak ook nog een navigatiesysteem, audio, video en TV, laptops, tablets, smartphones. Als je het zo bekijkt is het en wonder dat dit allemaal in een-witte-doos-op-wielen past en meestal nog werkt ook!
Techno _midden _2
Voor, tijdens en na het technische geweld, zorgde het team van regio midden voor een vlekkeloze organisatie en solide catering met Frans Ratelband als vriendelijke, verstrooide en zelf relativerende spreekstalmeester. Op zondagochtend hield de voorzitter Walter Lodewijk een prima verhaal over de camper-app van de NKC. Dat er nog camperaars zijn die dit handige ding niet gebruiken (circa de helft van de deelnemers aan het weekend) is verbazingwekkend. Daarvoor waren de deelnemers wezen 'Gluren bij de Buren' zodat je kon zien op welke manier anderen hun complexe machine gebruikten. Het geslaagde weekend werd afgesloten met de uitreiking van de eerste en tweede “Willie Wortel” prijs aan twee camperaars die iets handigs in en rond de camper hadden bedacht en uitgevoerd.

Een succesvol en gezellig weekend en hulde aan het team:

Walter Lodewijk
Frans Ratelband
Mariska Slot
Anke Fransen
Joke Lodewijk