Technoweekend 2015


Op vrijdag 28 augustus kwamen wij met onze camper (in ons bezit sinds april 2015), klokslag vier uur in de middag, aan op het terrein van de firma Smits Autotechniek in Ede.


Vriendelijk ontvangen door Janny en Anke en snel voorzien van naamstickers en programma, werden wij door Anton en Frans vakkundig naar onze plek begeleid. We waren zeker niet de eersten en veel bewoners van de in totaal 22 campers zaten al heerlijk in de zon voor hun ‘huis’. Rond vijf uur heette Janny ons welkom en werden we -voorzien van een heerlijk glas prosecco- geïnformeerd over de huisregels en het programma. Ook Ron Smits, samen met zijn broer Aswin onze gastheer, verwelkomde ons en lichtte één en ander toe. Vervolgens brak er een spannend moment aan: wiens camper kwam door loting in aanmerking voor de gratis campercheck?

Nadat iedereen snel een hapje in zijn camper had kunnen bereiden, was het tijd voor koffie met koek en de eerste workshop gegeven door Ron in de hal van het bedrijf! Ruim 2 uur lang vertelde hij aan de hand van een powerpointpresentatie enthousiast over dieseltechniek, gasinstallaties, accu’s, banden, onderhoud, camperchecks etc. Voor een ervaren camperaar al heel nuttig maar zeker voor de beginnende zoals wij. Hierna sloten we buiten af met een hapje en een drankje. Er vormden zich al snel groepjes en het bleef nog lang gezellig op het plein.

Op zaterdag 29 augustus begonnen voor de vroege vogels om half tien de eerste twee camperchecks. Voorafgegaan door een koffieronde gingen rond tien uur de halfuurs- presentaties van start. Iedereen was ingedeeld in een groep en met behulp van een handig schema was je eigen dagindeling prima te volgen. De presentatie van de firma Smits ging over gasinstallaties maar gaandeweg kwam er veel meer ter sprake dan alleen LPG, Butaan en Propaan.

De firma Bearlock Benelux B.V. gaf uitleg over het Bearlock-slot voor de versnellingsbak, een extra beveiliging tegen diefstal van de camper. Daar leerden wij dat het niet slim is om onze Bearlocksleutels te bewaren aan dezelfde ring als de contactsleutel en dat de versnelling voortaan altijd in de achteruit moet als de Bearlock erop gaat! Bij de presentatie van de firma ToYoTires kwam je van alles te weten over de juiste velgen, banden, bandenspanning etc., voor elk type camper, terwijl de firma DigiCar ernaast ons leerde hoe je door middel van tuning je campermotor meer vermogen geeft. De presentator van de firma Vodeg vertelde tot slot uitgebreid over elektrotechnische camperinstallaties als zonnepanelen, satellietontvangers, omvormers, huishoudaccu’s etc.

Zonder het bovenstaande aanbod tekort te willen doen, was voor ons het hoogtepunt van de dag toch wel het ’s middags bijwonen van de campercheck van de camper van de familie Zijlstra. Door de deskundige uitleg van Aswin Smits kregen wij een beter beeld van wat er in, op, aan, naast, bij en onder een camper allemaal komt kijken!


Tegen half vijf kwam er een eind aan al deze leerzame informatie en fietste het aantal dames dat gekozen had voor het alternatief -een workshop kaasmaken op de kaasboerderij Hoekelum- het terrein weer op. Even uitblazen in de zon, die het hele weekend overvloedig scheen en op naar de avondmaaltijd. Het evenemententeam had een heerlijke BBQ geregeld met lekker vlees en dito salades. Bij volle maan en meegebrachte kleurige led-lampjes was de stemming opperbest!

Zondag 30 augustus gingen we vanaf 10 uur ‘gluren bij de buren’ en beoordeelde een jury voor het toekennen van de Willie Wortelprijs een aantal ingenieuze uitvingen. Op de 1e plaats eindigde de familie v.d. Laan, middels een stalen plaatje met schroef en buisje (kosten €4) beveiligen ze hun cabinedeuren goedkoop en perfect tegen inbraak. Zij deelden hun plek met de familie Immers, zij maakten een buitenzonwering voor de voorruit, motorkap en zijdeur van hun buscamper. De speciale stof hiervoor kochten ze voor € 4,50 per meter op de markt. Het geheel werd bevestigd met zelfklevend klittenband. De derde prijs ging naar de familie Werkhoven, zij voorzagen het frame van hun luifel van een dimbare led-lichtslang. Van 220V omgebouwd naar 12V werd deze middels een kabeltje door de knikarmscharnieren van de luifel aangesloten op de lichtknop van de uitgeschakelde buitenlamp. Het kostte al met al € 25 en de knipperlichtstand kregen ze er gratis bij!

Na een laatste kop koffie en afsluitende woorden van Janny en Ron werd dit weekend beëindigd met een applaus van de deelnemers voor iedereen die zich hiervoor ingespannen had. Het was een perfect georganiseerd weekend waarin we heel veel geleerd hebben over onze campers. Rond een uurtje of een reden de laatste campers -nog steeds in de zon- het terrein af. Ook wij trokken richting huis, vol van de opgedane informatie en vastberaden om de opgedane kennis in praktijk te brengen.

Anne Marie Ligtenberg