Congres Beter op kampeerreis zet aan tot gesprek

Het congres Beter op kampeerreis dat donderdag 7 oktober plaatsvond maakte duurzaamheid in de kampeerbranche bespreekbaar. Het congres vond plaats tijdens de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (KCJ) en werd georganiseerd door de NKC en de KCI.

Onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong gingen vertegenwoordigers uit de politiek, kampeerbranche en de wetenschap met elkaar in gesprek. Zo’n honderd kampeerders, branchegenoten en andere belangstellenden verzamelden zich in het Auditorium van de Jaarbeurs in Utrecht. Centrale vraag was: hoe zorgen we ervoor dat niet alleen wij maar ook de generaties na ons zorgeloos kunnen kamperen. Het was de eerste keer dat een congres met dit thema werd gehouden.

Stappen in de goede richting

Er worden al veel stappen in de goede richting gezet, maar er valt ook nog heel wat werk te verrichten, was de voornaamste conclusie. Met name duurzame kampeermiddelen zijn nog niet de maatstaf. Bij campers wordt er nog gezocht naar een alternatief voor de dieselmotor. Ontwikkelingen hierin zijn er nog niet zo veel. Fabrikanten wijzen met name het maximale toegestane gewicht voor campers die je met rijbewijs B mag rijden in Nederland van 3500 kilogram aan als struikelblok om over te gaan op elektrisch rijden. “Accu’s zijn daarvoor nog veel te zwaar” aldus Leo Diepemaat van de KCI. Het voorbeeld van de camper die rijdt op zonne-energie en slechts 1.700 kilogram weegt die door studenten van de TU is ontwikkeld, werd als tegenargument genoemd. Maar de vraag is of dit is wat de huidige consument wil. “De gemiddelde camper is voorzien van heel wat meer luxe en comfort dan deze zonnecamper. Neemt de consument daar genoegen mee?”

Toekomstbeelden

Op gebied van duurzaam ondernemen zijn er verschillende toekomstbeelden geschetst: elektrische aangedreven caravans, elektrische campers, tentdoeken gemaakt van spijkerbroekstof, tentritsen van gerecycled plastic en campers die rijden op waterstof. Maar ook op gebied van duurzame overnachtingslocaties zijn er veel ideeën gedeeld: regenwater opvangen om een wasmachine te laten draaien, zwembad water voor toiletspoeling en dichter bij huis kamperen zodat de rijafstanden worden verkort. Met al deze duurzame initiatieven wordt er gewerkt aan een groenere kampeerwereld. Maar het belangrijkste is op dit moment: de dialoog is op gang.