Wangedrag en overlast bedreigen camperplaats Loevestein

De gewilde camperplaats Slot Loevestein dreigt te verdwijnen doordat het veel te grote aantal camperaars dat er overnacht voor ernstige overlast zorgt. Facilitair manager Dré van Dongen van Slot Loevestein doet dan ook een oproep aan camperaars om zich aan de regels te houden. “Dit moet echt stoppen. Anders kunnen we niet anders dan de camperplaats sluiten.”

 

De beoordelingen van de camperplaats op de app Campercontact kennen talloze superlatieven: een prachtige plek, in alle rust, midden in de natuur, op een steenworp afstand van het fraaie slot. En nog gratis ook. Helaas kent die roem ook een keerzijde: vele camperaars weten de plek te vinden, veel meer dan de vier waarvoor de locatie is ingericht. “In een weekend staan er soms wel 25”, zegt Van Dongen.

Smeerboel

Dat gaat ten koste van de parkeercapaciteit van zo’n 150 auto’s van bezoekers van het slot en dat kan op drukke dagen gaan knellen. Maar wat erger is: een aantal camperaars is van mening dat de natuur een prima plek is om je behoefte te doen of om het chemisch toilet te legen. “Het is een smeerboel. En de twee vuilnisbakken die er staan, puilen permanent uit. Kapotte tuinstoelen staan ernaast, van alles laten ze achter”, zegt Van Dongen, die er wel bij aantekent dat het maar een beperkte groep is die zich hier schuldig aan maakt. “Deze mensen verpesten het voor de meerderheid die zich wel weet te gedragen.”

Redmiddel

Handhavend optreden heeft tot nu toe niet veel resultaat opgeleverd. Voor de boa’s die een enkele keer hun gezicht laten zien heeft dit geen prioriteit en volgens Van Dongen heeft ook de eigenaar Staatsbosbeheer van het terrein te weinig personeel om toezicht te houden. “En als je er zelf wat van zegt, kun je een grote bek krijgen.” Als laatste redmiddel wil Van Dongen Staatsbosbeheer vragen om meer werk te maken van handhaving. “Als het zo blijft, stoppen we ermee.”

Slot Loevestein staat op Campercontact.com onder sitecode 48378.