Camperplaatsen Dalfsen en Nieuwleusen onmiddellijk dicht

De gemeente Dalfsen heeft afgelopen week met onmiddellijke ingang de camperplaatsen in Dalfsen en Nieuwleusen gesloten, omdat de gemeente tot de conclusie is gekomen dat het aanbieden van gratis overnachtingsmogelijkheden mogelijk in strijd is met de Wet markt en overheid.

Dit mag alleen als de exploitatie van de gratis camperplaats kan worden aangemerkt als een economische activiteit die het algemeen belang dient. In mei 2015 was de gemeenteraad van oordeel dat dit het geval was, maar mede naar aanleiding van jurisprudentie heeft de gemeente nu vastgesteld dat de motivering van dit besluit mogelijk onvoldoende is. ‘Nu kunnen we gaan wachten totdat iemand naar de rechter stapt, maar daar kiezen we niet voor’, zo stelt de gemeente in een verklaring.

NKC teleurgesteld

Wel wil de gemeente onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de camperplaatsen te exploiteren, of camperplaatsen op particulier terrein mogelijk te maken. Dit komt in april aan de orde bij de bespreking in de gemeenteraad van het kampeerbeleid.

Bert Nellestijn van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC, die destijds nauw betrokken was bij de totstandkoming van de camperplaatsen, is teleurgesteld. “Er is in deze omgeving heel veel behoefte aan dit soort voorzieningen.” En volgens hem is er wel degelijk sprake van een algemeen belang, omdat de camperplaatsen goed zijn voor de lokale economie. “Bovendien kan de gemeente ook een betaalautomaat plaatsen. Dan is het probleem ook opgelost.”

De camperplaats in Dalfsen bood plaats aan vijf campers, op de locatie in Nieuwleusen konden er drie staan.