CBR schuift dossiers 75-plussers voor zich uit

Bij de NKC zijn tientallen klachten binnengekomen van 75-plussers met een verlopen rijbewijs, die gemerkt hebben dat hun dossier bij het CBR onderop de stapel is gelegd. Boos worden kan helpen, zo blijkt.

Omdat het CBR een forse achterstand heeft met het verwerken van aanvragen van een rijbewijs of een verlenging daarvan, met name bij 75-plussers, geldt sinds 1 december 2019 de regel dat ouderen tot een jaar na het verlopen van het rijbewijs mogen blijven rijden. Dit op voorwaarde dat ze tijdig verlenging hebben aangevraagd, inclusief de medische keuring. Belangrijke beperking is dat de regel alleen geldt voor het B-rijbewijs en ook uitsluitend in Nederland.

Maatregel keert zich tegen CBR

De maatregel die bedoeld was om 75-plusser tegemoet te komen, keert zich nu tegen hen. Als ze naar het CBR bellen om naar de stand van zaken te informeren, krijgen ze te horen dat hun dossier is doorgeschoven, vaak tot in 2021. Een woordvoerder van het CBR bevestigt dit. “We geven prioriteit aan mensen die hun rijbewijs hard nodig hebben, bijvoorbeeld voor hun werk. Voor deze mensen is dat heel vervelend, maar ik kan er niks mooiers van maken.”

De NKC heeft er met verbijstering kennis van genomen en veel oudere NKC’ers zijn er pisnijdig over. ‘In wat voor land leven we, waar lakse ambtenaren het reisplezier van camperaars vergallen?’, mailt een camperaar die zijn vakantie in het water ziet vallen. ‘We worden een jaar lang gegijzeld door het CBR en mogen het land niet uit.’

Uitzonderingen schrijnende gevallen

Volgens het CBR gelden er wel uitzonderingen voor de zogeheten schrijnende gevallen, bijvoorbeeld voor mensen die vanwege familieomstandigheden in het buitenland moeten zijn. Een geplande reis door Europa valt daar echter niet onder.

De stoom kwam Camille Janssen (75) uit Boxmeer uit de oren, toen hij bij een tweede keer bellen met het CBR met zoveel woorden te horen kreeg dat hij niet moest zeuren. Hem was immers al verteld dat het CBR zijn dossier niet naar voren kon halen? “Deze zomer komen vrienden uit Australië naar Nederland. Ze huren een camper en we hebben met z’n vieren een rondreis door Europa gepland, maar de rijbewijzen van mijn vrouw en mij zijn dan verlopen”, legt hij uit. Toen het CBR hem afpoeierde, besloot hij de Nationale Ombudsman te benaderen. Op vrijdag. “Maandag kreeg ik reactie en dinsdag een telefoontje met excuses van het CBR: ik kon mijn rijbewijs op het gemeentehuis gaan halen.”

Hulp Nationale Ombudsman

“Bij schrijnende gevallen vragen we het CBR om nog eens naar de zaak te kijken”, bevestigt een woordvoerder van de Nationale Ombudsman. “Het CBR hoeft niet naar ons te luisteren, maar doet dat meestal wel.” Wat een schrijnend geval is, valt niet in regels vast te leggen. “Dat bepalen we van geval tot geval. Maar als bijvoorbeeld een camperaar ernstig ziek is en nog één keer naar het buitenland wil, ja, dan vinden we dat wel schrijnend. Als mensen er dan met het CBR niet uitkomen, kunnen ze een zaak aan ons voorleggen.”

De NKC zoekt contact met fracties in de Tweede Kamer om de kwestie bij de minister aan te kunnen kaarten. De fractie van 50 Plus, die talloze klachten heeft ontvangen en al langer met de materie bezig is, heeft minister Stientje van Veldhoven in een motie gevraagd 75-plussers een volwaardige rijbewijsverlenging van een jaar te geven.