Steeds meer campings en camperplaatsen sluiten voor camperaars

Met de extra maatregelen van het kabinet hebben veel veiligheidsregio’s hun noodverordening aangescherpt. In veiligheidsregio’s Twente, IJsselland, Noord-Holland-Noord, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Zeeland, Midden en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Hollands Midden zijn de campings en camperplaatsen gesloten. De andere veertien veiligheidsregio’s kiezen ervoor om de campings en camperplaatsen niet te sluiten.

Wel zijn op alle campings en camperplaatsen de toilet-, was- en douchevoorzieningen gesloten, waardoor het ook niet meer mogelijk om het chemisch toilet te legen of om water bij te vullen. Joop Huizing, woordvoerder van veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek: “We hopen dat dit er niet toe leidt dat mensen hun chemisch toilet illegaal gaan legen. Als dat wel gebeurt, zijn we genoodzaakt om opnieuw naar de noodverordening te kijken.” Ook moeten camperaars anderhalve meter afstand houden en mogen er niet meer dan drie mensen bij elkaar zijn.

Veel campings toch gesloten

Dat campings in verschillende veiligheidsregio’s geopend mogen blijven, betekent niet dat alle campings dat ook zijn. “Veel campings blijven dicht omdat ze de richtlijnen niet kunnen handhaven”, aldus Mariëlle Wiertz van Visit Zuid-Limburg. Ondanks dat camperen nog kan, roept de NKC camperaars op zich aan de richtlijn van de overheid te houden en alleen op pad te gaan als dat strikt noodzakelijk is. Stan Stolwerk, directeur NKC: “Hoe moeilijk het ook is voor camperaars die van hun vrijheid willen genieten, beperk je, blijf thuis. We zullen echt even met z’n allen door de zure appel moeten bijten om camperplezier in de toekomst weer te kunnen borgen.”

Op deze pagina vind je een overzicht van de actuele situatie.

Regels voor camping en camperplaatsen volgens de veiligheidsregio's (2 april 2020)