Apk straks ook in andere EU-landen


Voertuigen met een Nederlands kenteken kunnen straks in een andere EU-lidstaat een apk krijgen. Het keuringsbewijs is dan ook geldig in Nederland, zo meldt het Algemeen Dagblad.


Hiermee wil minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat personen en bedrijven tegemoetkomen die een voertuig bezitten dat lange tijd niet in Nederland komt. Denk aan camperaars die langdurig door Europa reizen. Het voertuig heeft een Nederlands kenteken en is dus gebonden aan een algemene periodieke keuring in het thuisland. Soms moeten camperaars hier duizenden kilometers voor terugrijden.

Experiment

Tot 1 oktober 2018 heeft al een experiment gelopen waarbij zeven Spaanse apk-stations in de regio rond Barcelona en Sevilla een apk mochten uitvoeren, die dan in Nederland werd geaccepteerd. Er was specifiek voor Spanje gekozen, omdat relatief veel verzoeken voor deze dienstverlening kwamen van pensionado’s daar.

De NKC heeft destijds aangedrongen op het experiment. “We zijn blij dat het positief heeft uitgepakt”, zegt manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC. “Het scheelt camperaars die langer van huis zijn een hoop zorgen en gepuzzel.”

Nu heeft de minister besloten de regeling definitief te maken voor de hele Europese Unie. Het is nog niet duidelijk wanneer de regeling ingaat. 

Reacties


Eerste jaar in Sevilla gekeurd, zeer groot keuring station, zeer ambtelijk. moet afspraak maken vooraf, veel wachten.
Keuring was zwaarder dan in Nederland.

Jaar erop in Benidorm, kleiner station, eerst afspraak maken dag erop keuren, fluitje van een cent zo gebeurd.


Beide stations moet je circa 15/30 minuten na keuring wachten en dan komt er op papier van RDW keuring rapport eruit. Precies zoals het NL papier, dus afgemeld is er dan ook. Het is wel duurder dan in NL.
Wordt de camper dan ook afgemeld bij de RDW? Ikvraag dat omdat als je maar 1 dag te laat bent je in Nedwrland meteen een fikse boete aan je broek hebt hangen.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht