Toename oplichting door camperkopers


Het aantal meldingen over criminelen die particuliere verkopers van campers proberen op te lichten, neemt nog altijd toe. Dat blijkt uit cijfer van de Fraudehelpdesk.


Waren er in 2018 in totaal 500 meldingen van zogenaamde kopers die verkopers bank- en persoonsgegevens te ontfutselen, dit jaar staat de teller al op 372 meldingen. Een derde daarvan betreft caravans, vouwwagens en campers, zo stelt de Fraudehelpdesk.

Identieke werkwijze

De werkwijze is vaak identiek. Een zogenaamde koper reageert op een advertentie, veelal op Marktplaats, waarin een camper te koop wordt aangeboden. De koper is bereid de vraagprijs te betalen, wil snel zaken doen en hoeft de camper niet te zien. Om het vertrouwen te winnen, stuurt hij een foto van zijn bankpas en identiteitsbewijs en vraagt de verkoper dit ook te doen. Trapt de verkoper erin, dan is ook zijn identiteit gestolen.

Gaat hij verhaal halen, dan blijkt de eigenaar van de bankpas een eerder slachtoffer van dezelfde vorm van fraude. Criminelen kunnen de identiteit gebruiken voor allerlei duistere zaken, zoals de bankrekening plunderen, aankopen doen op naam van het slachtoffer, crimineel geld witwassen of de identiteit van een volgend slachtoffer buitmaken.

Voorkom oplichting

NKC-directeur Stan Stolwerk waarschuwde gisteravond in een uitzending van MAX vakantieman van Omroep MAX voor dergelijke praktijken. “Als iemand ongezien een camper wil kopen, het contact alleen via WhatsApp gaat en kopieën van paspoorten gestuurd moeten worden, dan moet je aanvoelen dat het niet om de camper zelf gaat. Maak een afspraak om de camper te bezichtigen. Als iemand écht geïnteresseerd is, dan zal hij de camper willen zien, willen voelen en een proefrit willen maken”, aldus Stolwerk.

“Wie geen zorgen wil hebben over de verkoop van zijn camper, kan dit ook uit handen geven aan een garage of een bemiddelaar,” voegt hij eraan toe.

Hier zie je het item in de aflevering terug.

Reacties


Wat een vreemde reactie van de familie den Dulk bij dit artikel over oplichting??????
Ik heb hetzelfde meegemaakt toen ik mijn personenwagen wou verkopen. De prijs die ik vroeg werd probleemloos betaald en de koper moest de wagen helemaal niet zien. Toen ik hem melde dat de eerste stap in de verkoop het zien van de koopwaar was, dat hij dus eerst tot bij ons moest komen om de wagen te zien voor er verkocht werd, heb ik niets meer van de "koper" gehoord.

Een gouden regel: is het te mooi om waar te zijn, dan is het zeer waarschijnlijk ook niet waar...
Heelaas moet ik onze camper verkopen en wil dan ook mijn lidmaatschap opzeggen ij heb vanalles geprobeert maar het lukt mij heelaas niet vandaar deze reactie ,wij zijn altijd heel content geweest met de NKC en wensen jullie dan ook het aller beste toe in de toekomst Hartelijke groet van ons . Greet en Teun den Dulk

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht