Verbod op overnachten in Calpe


In de Spaanse badplaats Calpe mogen campers voortaan niet meer langs de openbare weg staan. De gemeenteraad besloot dit afgelopen week te veranderen in de gemeenteverordening zo meldt een lokale krant.


Het dorp vlak bij Benidorm kampt al langer met overlast van camperaars. Volgens de gemeente doen camperaars Calpe in groten getale aan en kamperen daarbij op de openbare weg en aangrenzende percelen. Ook wordt er in veel gevallen afval achtergelaten. Daarom is het besluit genomen de regels aan te passen. Vanaf nu mogen campers en caravans in de zomer tussen 9.00 en 21.00 uur op de openbare weg staan en in de rest van het jaar tussen 9.00 en 20.00 uur. De voertuigen moeten dus de nacht doorbrengen op een plek die daarvoor speciaal is bedoeld.

Oppositie wil eerst alternatief

De oppositie is het niet eens met het besluit en vindt dat de gemeente eerst met een alternatieve overnachtingsplek moet komen of een limiet moet stellen aan het aantal dagen dat je op een bepaalde plek mag staan. Dit plan behaalde echter geen meerderheid.

In Spanje is wildkamperen onder bepaalde voorwaarden geoorloofd. Overnachten langs snelwegen is toegestaan, tafel en stoelen buiten zetten of je luifel uitdraaien mag niet.

Camperaars kunnen overnachten op de volgende betaalde plaatsen in Calpe:

  • Euro Nautica Calpe (sitecode: 19131)
  • Camping Calpemar (sitecode: 23970)
  • Paraiso Camper (sitecode: 15185)
  • Sol de Calpe Boreal (sitecode: 62112)
  • Mediterraneo Camper (sitecode: 27249)
  • Camping La Merced (sitecode: 64224)
  • Camping Estrella Polar (sitecode: 53900)

Reacties


Je vergist je als je denkt dat het een kleine groep is die het voor een grote groep verpest. Ik weet niet welke groep er tegenwoordig groter is. Dit gedrag heeft bij ons meegespeeld in de beslissing om na 24 jaar met camperen te stoppen. Stroom stelen, afval dumpen, zwart en grijs water sorten waar het niet mag of in ieder geval niet hoort, is de orde van de dag. Als je er niets van zegt maar jezelf wel aan de regels houdt en tegen betaling gebruik maakt van voorzieningen die daarvoor bestemd zijn, verklaart men je voor gek, of dom. Als je een opmerking maakt over zulk wangedrag, moet je je er niet mee bemoeien of ze zullen wel eens "je kop van je romp slaan". Ik wil daar niet bij horen. Het plezier gaat er af. En dat hielp mee bij het besluit om te stoppen met camperen. Ik huur nu een huis aan de kust in Spanje en zie op verschillende plaatsen campers maandenlang op dezelfde plaats staan, zonder voorzieningen. Ze zullen zich wel "vrij" voelen.
Ik begrijp het niet. Heel Portuga en Spanje staat vol containers, je moet max 200 m lopen tot aan een restafval container en daar staan meestal ook containers voor plastiek, papier en glas. Waarom vuil achterlaten?
Ik denk dat het verbod er is voor het verlies van inkomsten voor verblijftax. Daar ligt de hond gebonden en men kan het ze niet kwalijk nemen.
Wij hebben onze reis er net opzitten ca 6000km Spanje Portugal Gibraltar enz. de spaanse en Portugezen camperaars ook zeer in opkomst en die zelf er een grote bende en Herrie er van maken, en de NLders over het algemeen netjes, wel Sept, en Ockt, weet niet hoe het in Juli en Aug, is ,


Ik moet jullie zeggen dat Spanjaarden zelf het met hun afval ook niet zo nauw nemen. Ze kieperen alles op straat. Straatvegers lopen hier elke dag inclusief zon en feestdagen hun troep op te ruimen. Ik kan het weten ik woon al 20 jaar in Spanje.
Ik heb de reactie's met aandacht gelezen. Ik camper al 18 jaar
en ook heb ik gemerkt dat de camperaars veranderen, de wagens worden steeds mooier.
De mentaliteit echter gaat steeds meer te wensen over laten, ik denk dat dit met de huidige tijd en ontwikkeling met zich meebrengt. Echter elkaar wijzen op een gepaste manier over ongewenst gedrag of hufterigheid zal ons zeker in de toekomst een gewaardeerde consument doen blijken. Geen bestraffend vingertje of onvriendelijke bejegening helpen ons daarin. Laten we samen camperen fijn houden.
Bedankt.
Volkomen terecht! Ondanks dat veel goede en goed betaalbare Camperplaatsen in Calpe aanwezig zijn werd veelvuldig in de nabijheid van die Camperplaatsen gratis overnacht om vervolgens (ook gratis!) gebruik te maken van faciliteiten zoals douches, toiletten enz. Op die Camperplaatsen.
Dit onder het mom van Wildparkeren is vrijheid??
Er is op één van die 7 !! Camperplaatsen altijd wel een plekje te vinden!
Zo niet? Dan rijd je gewoon door.
Lees hier dat het om een kleine groep gaat die het voor de overgrote meerderheid verpest...😏helaas is deze kleine groep wel erg snel aan het groeien...😡 Overal neemt de “ als ik maar sta” mentaliteit en “ tja géén voorzieningen ? Nou dan is het mijn schuld niet dat het hier terechtkomt..” hand over hand toe...Jammer! Kan na 35 jaar camperen melden dat het er voor mij niet echt leuker op wordt...
Helaas, ook bij ons in Portugal zie je steeds meer campers die het niet zo nauw nemen. Komen overwinteren, maar het mag niets kosten. Staan dan maanden op dezelfde locatie, maken een gat in de grond en hupsakee leeg is je toilet. Mijn buurman heeft een apotheek, een camper parkeerde voor de apotheek, stoelen eruit en toen mijn buurman zei, dat dat niet kon omdat ook mensen die slecht ter been zijn de apotheek moeten kunnen bereiken kreeg hij als antwoord "jammer dan". Dus de GNR gebeld gevolg: alle campers weggejaagd uit het hele dorp. Sorry, maar het lijkt wel of er steeds meer asociale camperaars bijkomen.
Waarom verbaast mij deze maatregel niet!
Voor een aantal jaar geleden ben ik, in het voorjaar, drie maanden in Portugal en Spanje verbleven met mijn camper.
Tijdens deze reis heb ik mij meermaals verbaast en geschaamd over het associale gedrag van de menige camperaar. Op parkeerplaatsen heb ik meer dan eens gezien dat het openrukken b.v. met een waterpomptang van deksels van rioolputten en een enkele keer zelfs het losbikken van een, boven de grond liggende, rioolpijp om het chemisch toilet te lozen meer regel dan incident is.
Met watergieters/jerrycans water halen bij b.v. stranddouches en achterlaten van zakken afval op parkeerplaatsen etcetera.
Dat dit uiteindelijk leidt tot het weren van campers is dan ook onvermijdelijk.
Al moet gezegd zijn dat, in beide landen, de gemeentelijke overheden meer in overweging zouden moeten nemen sanistations/camperplaatsen te faciliteren. Tenslotte verdienen de lokale horeca en winkeliers ook aan de komst van camperaars.
Ik begrijp de discussie niet. Natuurlijk mag je niet zomaar langs de weg overnachten. Laat staan luifel en stoelen. Stel dat camperaars dat bij jou in je eigen straat zouden doen. Zou een mooie boel worden overal. Gewoon op de camperplaats of camping. Daar zijn ze toch voor? En ja, daar moet je iets voor betalen. Want dat is het probleem denk ik van die mensen. Een kapitale camper maar liever niet betalen voor het verblijf...........
Slecht voor de locale middenstand en dan Calpe maar mijden?
Ik begrijp de mensen trouwens niet die afval achterlaten
Dat gebeurde in Duitsland ook en dan zie dit soort verboden ook steeds meer zoals in Cochem en omgeving
Gemeenten moeten natuurlijk dan ook wel voldoende afvalbakken plaatsen
Wij camperen al 40 jaar door Europa en hebben nooit afval achtergelaten daar waar dat niet hoort
Zo jammer dat er een kleine groep camperaars het verpest voor heel veel goedwillende camperaars. Waarom op plaatsen gaan staan waar anderen last van je kunnen hebben en hoe kun je het voor jezelf verantwoorden om rommel achter te laten. Is het zo moeilijk om je eigen troep mee te nemen??
dit lijkt wel de belgische politiek ;-) eerst iets verbieden en dan, na de nodige protesten, naar oplossingen gaan zoeken.

zoals gewoonlijk moeten de goede boeten voor de slechten, toch maar een kleine moeite om je afval mee te nemen naar een geschikte plaats om te dumpen?

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht