Steeds meer Europese dieselverboden

Vanaf juli 2019 mag je niet meer met een oude dieselcamper door Parijs rijden. Ook een snelweg in het Duitse Essen weert oude diesels vanaf die maand. Zo komen er in Europa steeds meer maatregelen bij om de milieuoverlast terug te dringen.

Parijs

In Parijs gelden al maatregelen voor dieselauto’s met een registratie van voor 2001 en benzineauto’s met bouwjaar 1997 of eerder. Zij mogen de stad overdag op werkdagen niet in. Nu wordt het gebied uitgebreid en wordt het verbod permanent. De huidige milieuzone betreft ruwweg de stadsdelen binnen de binnenste ring van Parijs, de zogenaamde Boulevard Périphérique. De grens van de nieuwe milieuzone wordt gevormd door de ringweg daarbuiten, de A86. Deze weg zelf komt niet in de zone te liggen.

Dieselverbod voor snelweg

Dus wie een camper met dieselmotor van voor 2001 heeft en op vakantie wil naar Frankrijk, moet vanaf juli 2019 met een grote boog om de hoofdstad heen rijden.
Parijs is slechts een van de vele Europese steden waar bestuurders van een dieselauto het centrum niet of niet langer zonder beperkingen kunnen bereiken. In Duitsland wordt vanaf juli 2019 voor het eerst ook een dieselverbod voor een snelweg ingesteld.

Het gaat om de snelweg A40, die dwars door de stad Essen loopt en in Venlo aansluit op de A67. In Essen werd op verschillende plekken al eerder een zeer hoge mate van luchtvervuiling gemeten. Toen de gemeente niet ingreep, stapte de actiegroep Deutsche Umwelthilfe (DUH) naar de rechter.
Die bepaalde dat niet alleen in Essen, maar ook in Gelsenkirchen diverse straten afgesloten moeten worden voor diesels met Euro 4 of lager. Op deze manier worden bewoners, bezoekers en verkeersdeelnemers beschermt tegen de slechte lucht.

De verwachting is dat er in 2019 in meer Duitse steden een rijverbod voor oude diesels komt.