Plannen camperplaats strekdam Markermeer


Op de strekdam tussen de sluis en het Markermeer bij Lelystad zijn plannen voor een camperplaats. Initiatiefnemer Mark Snel wil daar een zelfvoorzienende camperplaats creëren.

Op de dam zijn geen vaste aansluitingen. Elektriciteit, riolering en watertoevoer moeten dus op een andere manier geregeld worden.

Groene camperplaats

Vijf jaar geleden begon Snel, zelf camperaar en surfer, zijn zoektocht naar een geschikte plek voor watersportende camperaars. Nu de gemeente Lelystad een watersportstrand aan het creëren is bij het Markermeer, vindt hij het tijd om door te pakken. "De strekdam is de perfecte locatie voor een camperplaats voor watersportende camperaars. Een flink minpunt is het feit dat er geen vaste aansluitingen zijn. Een optie zou bijvoorbeeld een aggregaat zijn, maar dat strookt niet met mijn ideaal van een groene wereld." Momenteel is Snel in gesprek met diverse partijen over het duurzaam opwekken van energie, het filteren van water en een oplossing voor de riolering. Ook de NKC staat hem bij met advies over het ontwikkelen van de camperplaats.

Wat hem opvalt, is dat bedrijven wel willen verduurzamen en vernieuwen, maar dat de wetgeving nog niet zover is. "De dam aan het Markermeer ligt in Natura 2000-gebied. Dit maakt het extra lastig. Een klein windmolentje kan bij diverse instanties al voor problemen zorgen.”

Wind en golven

De bedoeling is dat op de strekdam een camperplaats, een restaurantje en een sanitairgebouw worden gerealiseerd. Snel verwacht dat het nog minstens een jaar gaat duren voordat watersportende camperaars kunnen gaan genieten van de wind en de golven bij het strand.

Reacties


Goed idee. Wij hebben hier vaak gestaan tot het niet meer mocht. De oorzaak, zoals zo vaak, de camperaars maakten er een puinhoop van en lieten te veel vuilnis achter. Heel jammer. Voorzieningen of niet, ik hoop dat het lukt.
Heel mooie plaats. We hebben er jaren met heel veel plezier overdag gestaan. Dat deze camperplaats gesloten is vanwege ruzie tussen camperaars onderling kan ik niet beoordelen. Wél weet ik dat met de komst van Exposure (oftewel het landschapskunstwerk 'de hurkende man') men het fantastische uitzicht aldaar en een wandeling naar het kunstwerk toe vrij wil houden zonder de aanblik van rijen campers. Daar is wat voor te zeggen.........maar jammer voor ons plekje. Voor de liefhebbers .................er zijn diverse strekdammen aan de Oostvaardersdijk waar je overdag heerlijk kunt recreëren.
Een goed idee op een prachtige plaats.
De meeste campers/camperaars zijn zelfvoorzienend.
Maak er dus een simpele camperplaats van.
Op deze manier zijn de realisatiekosten waarschijnlijk ook beheersbaar.
Als je er dan bovendien een maximale verblijfsduur aan koppelt, krijgt iedereen een kans er (een paar dagen) te verblijven.
Maak er een camperplaats-zonder-voorzieningen van. Desnoods met een slagboom ervoor waar je per dag de toeristenbelasting moet betalen (dan heb je daar ook geen discussie over met de omliggende campings).
De ervaring leert, dat als er betaalt moet worden en er geen voorzieningen zijn, camperaars niet weken blijven staan.
Je hebt toch alle benodigde voorzieningen aan boord?!
Max. 48 uur staan. Vissers of camperaas blijven drie weken vakantie vieren. Evt. Slagboom met kaartjes automaat. Het zal er druk worden. Veel plezier.
J.Broekhof
Inderdaad een prachtige locatie.
Een paar jaar geleden werden er campers (oogluikend) toegestaan maar helaas door het gedrag van de camperaars (ruzie maken wie op wie zijn plekje staat ) is er een groot hek voor gekomen dus; GESLOTEN.
Goede vis- en patatboer om de hoek !!. Als het nu maar niet te druk wordt.
Veel plezier op de strekdam !! Llekker uitwaaien.
Super goed idee. Helemaal als het een "groene" plek wordt. Een optie voor waterzuivering zou een helofytenfilter kunnen zijn. De ligging is wat dat betreft optimaal.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht