Belgische Recread volgt voorbeeld Recron


De Belgische brancheorganisatie van recreatiebedrijven Recread gaat zich verzetten tegen de aanleg van camperplekken die gratis zijn of niet-marktconforme tarieven hanteren.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen nieuwsbrief van Recread. De organisatie volgt hierbij het voorbeeld van de Recron in Nederland, die al jaren ten strijde trekt tegen deze camperplaatsen, omdat campings er oneerlijke concurrentie van zeggen te ondervinden.

Gratis camperplaats Barrage de Nisramont (sitecode: 9596)

Richtlijnen

Samen met de organisatie van zelfstandige ondernemers Unizo wil Recread onderzoeken of er Europese richtlijnen zijn die deze vorm van concurrentie verbieden. Ook willen de organisaties nagaan of de Belgische wetgeving op dit gebied lacunes vertoont. ‘In dat geval wenst Recread dat er dringend wetgeving komt naar Nederlands voorbeeld om marktverstorende initiatieven af te stoppen’, aldus de nieuwsbrief van Recread. In een gesprek met de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts heeft Recread aandacht gevraagd voor de kwestie.

Waakzaam

Verder heeft de brancheorganisatie alle gemeentebesturen in Vlaanderen benaderd met het verzoek om geen medewerking te verlenen aan de aanleg van dergelijke camperplaatsen. Aangesloten ondernemers kregen de oproep om waakzaam te zijn en er ‘aan Recread te signaleren of en waar er eventueel marktverstorende initiatieven genomen worden door lokale gemeentebesturen of andere spelers.’

“Toen de NKC begon met het aanjagen van de ontwikkeling van camperplaatsen, was Recread nog positief. Jammer dat dit is veranderd”, reageert Jaap van Ravels van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC. “Maar net als in Nederland zijn er ook in België camperaars die niet graag op een camping staan. Voor hen voldoen de camperplaatsen zeker in een behoefte.”

Reacties


Een artikel naar mij hart over dit thema van onze zuiderburen over hetzelfde thema in België:
https://www.vlaamsekampeertoeristen.be/nieuws/meer-camperplaatsen-vlaanderen
Zo snel mogelijk breken met deze organisatie, zeker geen uithangbord meer voor ze zijn, zoals we als NKC ook met de Recron hebben gedaan een paar jaar geleden
Ook wij vindne het raar dat campings zich zo met hand en tand mogen en kunnen verzetten tegen concurrentie, die een veel simpeler product aanbieden. Alsof de Bijenkorf protesteert als er een Zeeman in de straat verschijnt of als Jonnie Boer zou ageren tegen een snackbar in de buurt. Een simpele camperplaats met geen voorzieningen of slechts een laad- en losplaats is toch geen concurrent voor campings met alles erop en eraan. De gebruikers zijn gewoon een andere doelgroep. Het enige redelijke argument zou zijn de toeristenbelasting. Als bezoekers van een camping die moeten betalen, is te verdedigen dat dat ook zou moeten gelden voor bezoekers van een camperplaats. Niet dat we dat leuk vinden,
Ik ben het helemaal eens met dhr. Karel Das.
Winkeliers worden toch ook niet beschermd tegen concurrerende winkels of internetverkoop ?

Lodewijk Vergroesen
Ik vind het nogal bijzonder dat uitbaters van camperplaatsen menen dat zij het alleenrecht hebben op het mogen herbergen van campers en het concurrentievervalsing vinden als een plaatsen zijn of bijkomen waar campers vrij mogen overnachten. Meestal zijn dat plaatsen met beperkte voorzieningen en/of waar voor een beschikbare voorzieningen moet worden betaald. Ik snap dat zij menen dat hun investeringen moeten renderen, maar dat daarmee de vrijheid om te mogen staan waar zij willen van camperaars nog verder moet worden ingeperkt gaat echt te ver. De uitdaging licht volgens mij vooral in het zich onderscheiden om klanten te lokken, niet in het persen in een keurslijf. Daarvoor heb ik geen camper genomen. Deze ondernemers mogen op zich al blij zijn dat de overheid hen helpt door het vrijkamperen te verbieden.
Ik kies zelf graag wanneer ik spartaans of wanneer ik met luxe wil staan en als vrijkamperen in ons land zou zijn toegestaan zou ik dat ook doen. Overigens wissel ik nogal eens af in de keuze voor een overnachtingsplek.
Ik hoop dat de NKC en de Belgische zusterorganisatie zich met hand en tand verzetten tegen dit soort acties van deze uitbaters en een sterke tegenlobby voeren.
Mvrgr. Karel Das
Ik ben het helemaal met dhr. van Moonen eens!
#Urker
Ik ben het helemaal met dhr. van Moonen eens!
#Urker
Ik ben het helemaal met dhr. van Moonen eens!
#Urker
Ik ben het helemaal met dhr. van Moonen eens!
#Urker
Volkomen mee eens maar dan eerlijke tarieven naar hetgeen
er geboden wordt,dus niet voor een plaats ergens in een wei waar geen voorzieningen zijn 15 euro durven vragen. Maar voor een camperplaats met goede voorzieningen mag wat kosten En een beetje eenheid in de prijzen
B.V. Geen voorzieningen gratis of max. 5 euro
Matige voorzieningen 10 euro
Goede voorzieningen 15 euro En dit wettelijk vastleggen dan weet je waar je aan toe bent nu wordt er maar wat aan gerommeld.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht