Camperen populairder dan ooit


De verkoop van campers in Nederland is de laatste acht jaar met bijna 60 procent gestegen. Door deze groei van de campermarkt kon deze maand het 50 duizendste NKC-lid worden ingeschreven.


De explosieve verkoop zorgt voor een recordaantal geregistreerde campers in Nederland. Op de peildatum 1 juli 2018 zijn er 115.359 kampeerauto’s in ons land volgens officiële cijfers van de BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Daarvan is dus bijna de helft lid van de NKC. Het ledenaantal van de NKC is in de laatste acht jaar bijna verdrievoudigd, van 17.466 naar 50 duizend leden. Het vijftigduizendste lid komt uit Friesland en is in het zonnetje gezet met een uitgebreid welkomstpakket en een bos bloemen.

300 duizend unieke bezoekers Campercontact.com

De groei zie je ook terug in het aantal camperlocaties op de website Campercontact.com, Europa’s grootste camperplaatsenwebsite. Niet alleen is het aantal camperplaatsen op de website in acht jaar meer dan verdubbeld, het aantal unieke bezoekers per maand is inmiddels gegroeid naar meer dan 300 duizend.

Stan Stolwerk, directeur van de NKC, ziet de populariteit van de camper in de toekomst alleen nog maar meer groeien. “Er staat een nieuwe groep camperaars op. Dit zijn jongere mensen die hun camper ook verhuren of delen met vrienden en familie. Dankzij de verhuur via particuliere platforms wordt camperen laagdrempeliger. De doelgroep bestaat niet meer enkel uit de klassieke babyboomgeneratie. Steeds meer mensen ontdekken de vrijheid van het camperen en dat zien we terug in de cijfers.”

Reacties


Jammer, die sombere reacties op deze feestelijke berichten! Juist met een groeiend ledenbestand wordt de NKC steeds meer een stem om rekening mee te houden, wat dan gelukkig ook gebeurt.
De dieselmotor ligt onder vuur, maar echt niet alleen de dieselmotor in de camper: geen enkele overheid kan het zich permitteren om het gebruik van miljoenen personenauto's, bestelwagens, campers en vrachtwagens ineens onmogelijk te maken. Duitsland en Frankrijk zullen met nieuwe technieken het leven van de dieselmotor nog jaren rekken!
Inderdaad is er nog geen elektrische camper, zelfs geen hybride, verkrijgbaar. Maar Mercedes heeft al wel een proefmodel van een volledig elektrische camper gebouwd. Mercedes, de grote dieselliefhebber! Een mooi vooruitzicht!
De technische ontwikkelingen gaan snel: wisten wij tien jaar geleden dat de NKC nu zo'n ongelofelijk handige app zou hebben? Dan kunnen er over 10 jaar best wel vele modellen milieuvriendelijke campers op de markt zijn!
Het wordt druk met al die campers, helemaal mee eens. Gelukkig neemt het aantal camperplaatsen ook in hoog tempo toe! Ook in Nederland, dankzij de inspanningen van de camperplaats-specialisten van de NKC!
En bij het gebruik van de camper is de NKC ook anders actief geweest: in de toekomstige standaard milieuzones zijn er ook uitzonderingen voor campers van inwoners.
Al deze zaken kan de NKC nog beter aan werken als het ledental nog hoger is; als alle leden nu eens één nieuw lid aanbrengen wordt de NKC helemaal een belangenbehartiger waar niemand omheen kan!
Ik zou op dit moment niet meer voor een nieuwe camper kiezen. We komen straks onder vuur te liggen door de regeltjes die strenger worden. De marktwaarde zal sterk afnemen. Oplossing om wel een verantwoordelijke keus te maken is er nu nog niet.
Rien, helemaal gelijk heb je. En met de gehate blik op de Dieselmotor zullen we langzamerhand ook meer problemen gaan krijgen, maar probeer eens een onderstel met een benzine motor te vinden!
Kennelijk is iedereen vergeten dat we vele jaren geleden de Diesel in gejaagd zijn want die reed veel schoner als een vervuilende benzine motor!

Verder, als het eens in de toekomst wat slechter gaat met de economie zul je de waarde van de campers zien verdampen....sowieso is zo'n ding een behoorlijke kostenpost, voor veel niet-pensionado's niet te doen. Het is voor mij de reden om niks nieuws meer aan te schaffen en deze "op" te rijden. Uiteraard stijgen de onderhoudskosten dan....
Ik zie dit ook niet als doemdenken maar gebaseerd op de ervaringen met alle achtereenvolgende regeringen zodat we geconfronteerd worden met een zwalkend beleid waar je geen lange termijn planning op kunt baseren. Zie de aanpak van de hypotheek. Als huiseigenaar wordt je bijna als een soort prooi voor straatrovers beschouwd!
Wat een stijging! Wij vragen ook regelmatig onze gasten van Camperplaats Leeuwarden hoe ze onze camperplaats hebben gevonden. Veel gasten zijn dan ook lid en gebruiken Campercontact om de ideale camperplaats te vinden. Het is dan ook goed druk bij onze camperplaats. Dit heeft te maken met de stijging van aantal camperaars maar ook omdat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad is van Europa. Zeker de moeite waard om de stad Leeuwarden te bezoeken!
Mooi dat camperen steeds populairder wordt, maar gaat het straks niet als met zoveel hobby's cq sporten? Naarmate de groep groter wordt, zie je sfeer, regelgeving, uitzonderingen etc. veranderen. 115000 campers? Hmm misschien moeten we maar iets aan dat kwarttarief gaan doen, 115000 campers? dat worden er wel erg veel zullen we de regelgeving maar eens aan gaan passen, 115000 campers? dat zou wel eens voor overlast kunnen gaan zorgen. Ik ben geen doemdenker maar je kan er op wachten dat de politiek iets gaat verzinnen om er financieel wijzer van te worden, eerst zorgen dat zoveel mogelijk personen er gebruik van gaan maken en vervolgens aanpassen (denk o.a. hoe het met hybride auto's ging) Voordeel is dan weer wel dat we inmiddels met 50000 leden zijn. Ik hoop dat NKC zich blijvend kan profileren als een club waar men niet zomaar omheen kan en de belangen van de camperaars op de juiste wijze weet te behartigen.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht