Camperverkopers slachtoffer van oplichting


Bij de NKC zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die zijn benaderd door een oplichter, nadat ze hun hun camper te koop hadden gezet op Marktplaats.

Met een geraffineerde truc probeert de oplichter de particuliere camperverkoper bankgegevens te ontfutselen, waarna hij de rekening plundert. De oplichter misbruikt hierbij de identiteit van een eerder slachtoffer.

Het overkwam Hans van der Star (70) uit Bergen. Toen hij zijn camper enige tijd geleden te koop zette, werd hij benaderd door een koper die alleen via whatsapp wilde communiceren, omdat hij slechthorend is. Voor het wederzijds vertrouwen stelde hij voor kopieën van hun bankpassen en rijbewijzen uit te wisselen. “Ik heb gegoogeld op zijn naam: een keurige heer uit Ede.” De twee raakten het eens over het aankoopbedrag.

Toen het op betalen aankwam, begon het wantrouwen. De man stelde dat hij via een zakelijke rekening wilde betalen en dat hij daar de hulp van Van der Star bij nodig had. “Ik moest ergens op klikken en een code doorgeven. Daar had ik nog nooit van gehoord.” Hij deed wat hem werd gevraagd, maar belde voor de zekerheid ook even de bank. “Mijn rekening is onmiddellijk geblokkeerd, waardoor de oplichter niets van mijn rekening heeft kunnen halen.”

Uiteraard ging hij op zoek naar de keurige heer uit Ede. De man bleek al jaren geleden te zijn verhuisd. “Ook zijn identiteit was gestolen.” Op zijn beurt is Van der Star inmiddels door acht mensen benaderd die hun camper te koop hadden staan en die denken dat deze keurige, slechthorende heer uit Bergen belangstelling heeft voor hun camper.

Overigens heeft hij zelf inmiddels zijn camper verkocht. Via een bedrijf.

Reacties


Er zijn dus velen in deze val getrapt. Je kunt vaak denken als je zoiets op de tv ziet: "hoe kunnen mensen dat nu doen?" , maar dan gebeurt het jezelf.
Zelfde verhaal als voorgaande. Camper te koop op Marktplaats....alleen kwam onze keurige heer uit Herwen en was op vakantie in de Caraiben. Kon pas na 11 december de camper halen, maar wilde / moest voor die datum betalen. Enz. enz.
Gelukkig weinig schade: 25 euro van de rekening gehaald, nieuwe ID en nieuw bankpasje (op advies van de politie) en heel veel tijd kwijt bij de politie. Maar toch ook nog een geschokt vertrouwen en de vraag hoe we nu veilig onze bus kunnen verkopen.
Huguette de Greef
Hey hallo, wij hebben ook iets gelijks meegemaakt. De verhalen komen deels overeen met wat wij hebben gehad met een man uit Belgie. Hij wilde ook betalen, wij moesten de camper hier uitvoeren en in Belgie invoeren. De man gaf ook aan dat hij de volledige prijs zou betalen als wij de camper naar hem toe zouden brengen. Wij hadden het over een andere boeg gegooid om op te lossen. Via internet zijn op diverse sites koopcontracten te downloaden welke gemakkelijk te gebruiken zijn. Hierbij moet de koper zijn gegevens invullen en zich bekend maken. Toen we die papieren hem toezonden kwam heel snel het bericht dat hij in Belgie een andere camper gevonden had en dat hij af zag van de koop bij ons. Gelukkig geen overige actie hier uitgevoerd.... Dus let op, het is niet alleen vanuit Nederland !!!!

Groetjes, Herman.
Ik heb een zelfde verhaal over mijn Ipad die ik te koop had aangeboden op Marktplaats.
wij hebben de zelfde meneer op de app gehad, tussen de maanden 7/8 ,en hebben de meneer achter haald waar hij de indentietijds kaart van gebruikt, en die zei heeft hij jullie ook tepakken. Wij zeiden nee, maar wij hadden het gelukkig op tijd door. Hebben de politie gebeld, maar die kon er niets aan doen omdat het hem niet was gelukt. wij zijn ook uit gescholden als hoere clootzak, met je hoere moeder val dood, Dit is een hele zieke man, maar zal mooi zijn als ze hem achterhalen, want dit mag niet zo doorgaan.
Met vriendelijke groet Jos en Mart Cabalt.
Ook wij zijn via marktplaats benaderd door deze meneer...
We vonden het gelijk al vreemd dat deze meneer meteen de vraagprijs wilde betalen en het geld dus ook over wilde maken op onze bankrekening.
Toen hij dus om foto"s vroeg van id kaart en bankpas en wij hier niet mee akkoord gingen werden we voor dingen uitgemaakt die ik hier niet ga herhalen en hij dreigde er ook nog mee dat hij ons wel zou op komen zoeken.

groetjes M en D


Knap,

Wim kan al twee woorden achter elkaar schrijven.
Overkomt hem ook weinig zo.

Herman Bos
Ik heb heel veel respect voor mensen die de moed hebben te vertellen over deze ellendige zaak die hen is overkomen en ons op die manier te waarschuwen.
Toaal geen respect heb ik voor degenen die het in hun reactie hebben over dom, ook al is het tussen aanhalingstekens.
En al helemaal niet als de enige reactie Domme camperverkopers is.
Hey @ Wim, heb je verder nog iets zinnigs te vermelden? Je kunt zo wel overal "domme" voor zetten. "Domme" Wim.
Deze "domme" camperverkopers, hebben gelukkig wel juist gereageerd door de bank te bellen en niet in zee te gaan met deze crimineel. Gelukkig goed geluisterd naar hun onderbuik gevoel. Ik weet wel er zijn altijd mensen bij wie dat nooit zal gebeuren, maar voor ons simpele zielen is het toch goed gewaarschuwd te zijn.
Ook wij zijn benaderd en waren het snel over de prijs eens maar toen ik vroeg om adres en email om dit in de koopovereenkomst te zetten hoorden we niets meer.
Domme camperverkopers
Hoe bizar.

Ook ons is recentelijk iets soortgelijks overkomen. Camper staat te koop via Marktplaats waarop iemand via WhatsApp reageerde. Omdat mijn man niet zo van mailen en appen is werd kandidaat koper gevraagd om ons te bellen. Kregen we een app terug dat dit niet mogelijk was omdat zowel mijnheer als zijn vrouw voor 80% doof zijn ...... erg sneu. Dan toch maar mailen? Nee, kon ook niet want ze waren op vakantie en konden niet mailen. Vreemd. Kandidaat koper bleef toch positief over de koop, ze konden pas op 29 december overdracht doen want dan waren ze pas terug. Geld overmaken wilden ze nu wel doen. We hebben ze weer gewezen op het risico van tegenvallen omdat ze de camper niet hebben bekeken, wat ons volslagen onlogisch voorkwam, maar dat werd weggeveegd. Kortom: we kregen via WhatsApp foto van rijbewijs en bankpas van zakelijke rekening van mijnheer waarop wij onze bankgegevens moesten doorgeven.

Net zoals dhr. Van der Star hebben we de bank gebeld maar ook de politie of er iets bekend was van oplichterspraktijken. Van de bank kregen we door: nooit foto's van bankpas of combinaties van ID en banknummer / BSN doorgeven, hoeft men niet te hebben. Alleen IBAN nummer volstaat. Bij de politie was het moeilijker, er was immers niets gebeurd ....

Uiteindelijk hebben we het IBAN nummer doorgegeven waarop prompt een reactie kwam dat we ook een ID moesten appen ter vertrouwen, had hij ook gedaan.
Daar haakten we af, of hij maakte het over of hij kwam 29-12 of daarna kijken als het serieus was. Dat schoot deze vertrouwde "dove" mijnheer in het verkeerde keelsgat, we kregen een app terug: "Ik hoop dat je camper afbrandt met jou erin, vieze hoerenzoon"

We hebben ter plaatse toen toch maar aangifte gedaan van bedreiging, poging tot oplichting is er ook bij gezet. Toen we de hele app geschiedenis met foto aan de politie overhandigden was er bij hen wel degelijk herkenning, de identiteit van persoon op de foto was bekend ..... we hopen ooit nog te horen te krijgen hoe het afgelopen is en doen een oproep naar een ieder die zoiets overkomt: wees op je hoede en doe melding en/of aangifte.
We hebben zelfs aanbod voor slachtofferhulp gekregen.

Appie de Jong en Agniet Swart

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht