Assen sluit camperplaats op last ACM


Onder druk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de gemeente Assen de camperplaats aan het Havenkanaal gesloten.

Camperplaats Assen

De ACM had Assen er meerder keren op aangesproken dat de exploitatie van een gratis camperplaats in strijd is met de Wet markt en overheid, zegt Henk Heijman, beleidsmedewerker mobiliteit, toerisme en recreatie.

Directe aanleiding voor de sluiting is de herinrichting van het havengebied, waar afgelopen week een begin mee is gemaakt. Voor de gemeente Assen was dit een goede aanleiding om een streep te zetten onder de camperplaats en daarmee onder de discussie met de ACM.

Wel hoopt de gemeente in het voorjaar van 2017 een nieuwe camperplaats te openen, op hetzelfde haventerrein, een paar honderd meter verderop. Door hier een betaalde camperplaats van te maken, hoopt de gemeente niet weer in discussie te raken met de ACM. Wat de tarieven voor deze nieuwe camperplaats gaan worden, is nog niet bekend.

Lees meer in het magazine Kampeerauto 4-2016, dat half april bij de leden wordt bezorgd.

Reacties


Mogen gemeentelijke beleidsmedewerkers functioneel liegen?
in emmen --delfzijl --gronningen-- appingedam en nog veel meer kan je gratis staan maar niet in assen dat is toch niet te geloven gemeente bedankt
"op last ACM": volgens de website van de ACM is er geen besluit van die strekking.
Duitsland en Frankrijk lonken steeds harder
Jammer dat Nederland zich de les laat spellen, door de campingsclans, in plaats van eens te denken aan de andere handelaars en restaurants. Wetenschappelijk is het bewezen dat een camperaar gemiddeld min. 25€ per dag spendeerd waar hij verblijft. Standgeld betalen is geen probleem als het maar redelijk blijft tot een 10€/12€ zonder stroom en toch een stoeltje buiten mag. Maar geen zotte prijzen tot 18€/22€ zonder service. Niet moeilijk dat je overal Nederlanders tegenkomt, bij hun is het niet te betalen.
Waar is de druk van de NKC. De ACM is een belangenclub voor ondernemers en middenstand. De consument is hier niet bij gebaat. Jammer dat Assen hierin meegaat, voor ons was het altijd een paar keer per jaar een plaats om te overnachten en de lokale middenstand te steunen. Als het stageld te hoog wordt, rijden wij verder.
Jammer dat het niet geregeld kon worden dat eerst een nieuwe locatie geopend word, ook ons inziens een gemiste kans. De oude locatie was over het algemeen goed bezet dus de waarde heeft zich ruimschoots bewezen.
Ik ben in het bezit van het Drentse rapport over camperplaatsen, daarin staat toch een convenant met de Recron dat als ondernemers het niet oppakken, dat dan de gemeente een camperplaats mag inrichten?

De invloed van de ACM kan ik hierin niet plaatsen, een camperplaats is een heel ander ding dan een camping.
Een camperplaats is een overnachtingsplaats, strikt voor overnachten dus, zonder campinggedrag.

Een grote groep van camperaars gaan nooit op campings staan, dat is veelal de doelgroep welke wel gebruik maakt van camperplaatsen bij steden.

Dan is er nog een groep welke altijd op campings staat, deze groep maakt geen gebruik van camperplaatsen.

Dan is er nog een groep welke campings en camperplaatsen afwisselt, dit is de grootste groep, deze groep zal veel vaker een streek aandoen met een mix van campings en camperplaatsen.

Dus een camperplaats is een win-win situatie, ook voor de camping ondernemers.
Ohh, dat vinden we héél jammer! Wij stonden daar een paar keer per jaar om het prachtige Drents Museum te bezoeken. In het Drents Museum zijn altijd 'Wereld-Tentoonstellingen', daar mogen ze in Drenthe wel héél trots op zijn! Waar kunnen we nu veilig staan voor een bezoek aan Assen? Groeten van Marijke.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht