Ombudsman onderzoekt onterechte boetes voor campers

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoeken hoe het kan dat camperaars bij een trajectcontrole soms onterecht worden beboet, doordat zij worden aangezien voor een auto met aanhanger.
Hymer

Ze krijgen dan een boete omdat ze de maximumsnelheid van 90 kilometer per uur voor een auto met een aanhanger of een caravan overtreden, terwijl ze 100, 120 of zelfs 130 kilometer per uur mogen rijden.

De ombudsman start het onderzoek naar aanleiding van een uitzending van RTL Nieuws, waarin de kwestie aan de orde kwam. Bij de NKC zijn de problemen al langer bekend. Zoals gemeld in Kampeerauto 9-2012 en Kampeerauto 2-2013 betreft het niet alleen personenauto’s met een caravan, maar gaat het vaak ook om campers van boven de 3.500 kilogram, waarvan het systeem denkt dat ze niet harder mogen dan 80 kilometer per uur. Dat is alleen het geval als ze staan geregistreerd als bedrijfswagen, terwijl de meeste campers volgens het kenteken een personenauto zijn.

De politie adviseerde destijds in zo’n geval onmiddellijk het nummer op de beschikking te bellen, zodat de boete uit het systeem kan worden gehaald voordat deze in de molen van het Openbaar Ministerie terechtkomt. Wie eenmaal een onterechte boete had betaald, zou naar de kantonrechter moeten om het geld terug te krijgen. Uit reacties op een oproep in Kampeerauto 3-2013 blijkt dat een belletje doorgaans inderdaad volstaat.

Dat is ook het advies van de ombudsman. Hij inventariseert klachten via een meldpunt, maar neemt geen individuele gevallen in behandeling. De verwachting is dat het onderzoek dit jaar nog wordt afgerond.