NKC Solo najaarsweekend: een zonnig samenzijn

Honderdtachtig deelnemers, waarvan maar liefst 50 mensen voor het eerst een Solo-evenement bezochten. Een fijne familiecamping, een herfstzonnetje, samen koffie drinken en samen in de tent eten. Lekker dansen met ‘Sam Music’. Een stormloop op de excursies. Dat waren in vogelvlucht de ingrediënten van het Solo najaarsweekend in Landgraaf.

Al dagen voor het officiële plaatsen begon, druppelden enthousiaste Solo’s binnen op Camping de Watertoren. Iedereen had zin in een lekker herfstweekje in Limburg. 
Voor de plaatsers werd het een hele uitdaging om iedereen een goede plaats te geven, maar het lukte.

Een hondenveld, een veld voor de nieuwelingen, we doen het nu al een tijdje zo, en de reacties zijn goed. Wel een tip voor toekomstige evenementen:  kom niet naar een Solo-evenement als je niet geboekt hebt! Boeken gaat via de NKC-site en je moet altijd een bevestigingsmail krijgen. Lukt het niet, of heb je vragen over je boeking: bel dan even met de NKC, afdeling evenementen. Helaas kunnen er tijdens het evenement geen boekingen meer gemaakt worden.

De eerste keer, en dan….

Zoals gebruikelijk begint het weekend met een bijeenkomst voor mensen die voor het eerst een Solo-evenement bezoeken. Iedereen komt met zijn eigen verwachtingen. Er zijn mensen die al jaren alleen camperen, maar toch een keer komen kijken of ze leuke contacten kunnen leggen. Anderen zijn onzeker, zijn soms nog maar pas alleen komen te staan en zetten nu aarzelende stappen in het Solo-camperleven. Op de bijeenkomst worden ze een beetje wegwijs gemaakt en daarna wordt er informeel, met de regiocontactpersonen erbij, verder gepraat.

Het was gedurende het hele weekend mooi om te zien, hoe deelnemers elkaar hielpen met problemen aan de camper, uitleg kregen over voor hun nog onbekende camperzaken, maar vooral: hoe zich groepjes vormden. 
Geprobeerd werd iedereen erbij te betrekken, ‘kom erbij zitten met je eigen stoel  en drankje’, dat zijn de sleutelwoorden. 

Al snel worden er afspraken voor uitstapjes gemaakt en hopelijk zelfs voor tripjes met de camper. Want daar is het bij Solo tenslotte om begonnen!

Geslaagde excursies

Het verloop van Soloweekend heeft een vertrouwd patroon, maar de ingrediënten zijn altijd anders. Het Soloteam probeert jaarlijks drie locaties verspreid over het land te vinden. Soms wordt het een héél grote camping, soms passen we er met zijn allen net op. De excursies zijn altijd weer een verrassing. Teamlid Jo Schönen wist niet wat hem overkwam toen de inschrijving geopend werd: hij werd bijna onder voet gelopen, zo enthousiast was iedereen om snel in te schrijven. Complimenten voor Jo, zeker toen hij binnen een kwartier nog een extra excursie naar de bierbrouwerij van Rolduc wist te regelen. Ook de twee plantenwandelingen en het bezoek aan het Mijnmuseum zaten bomvol. Wie niet weg wilde kon op de camping de demonstratie mandenvlechten volgen. 

Na een leuke middag schoof iedereen met eigen bord en bestek aan in de tent, waar het buffet al klaarstond. Gezellig aanschuiven aan lange tafels, héérlijk eten, de fijne muziek van Sam waarop tot in de late uurtjes enthousiast gedanst werd, maakten het – getuige de vele enthousiaste reacties - tot een topavond!! 

Aan alles komt een eind. Dan is het alweer zondag. Potentiële reisgenoten troffen elkaar op de Reispleinochtend.  Middels bordjes waren de bestemmingen aangegeven, zodat je meteen in gesprek kon gaan met mensen die eenzelfde reisdoel ambiëren. Nadien werden de Reispleinformulieren uitgedeeld. Het uitgewerkte ‘Reisplein-document’ is alweer bijgesloten bij deze Solokoerier. Tenslotte ging iedereen na heerlijke lunchbroodjes zijns weegs.

Tot de volgende keer!  

Zonder vrijwilligers geen evenement
Het lijkt een vanzelfsprekendheid: dat er een leuke camping beschikbaar is, dat de tent er staat als je aan komt rijden, dat iedereen een passend plaatsje voor zijn camper krijgt. Dat er koffie is, dat er excursies klaarliggen, dat er actie wordt ondernomen als de stroom uitvalt. Zij maken dat mogelijk:
Jo Schönen, teamlid recreatie; Yann Mintjes, teamlid nieuwe leden en ontvangst, Arend ter Keurs, teamlid facilitair; Arie van Krimpen, facilitair én teamlid Reisplein, Ciska Wisse en Nita van Wensveen: altijd de koffie klaar; Nel van Aarle: inkoop/administratie en aansturen bardiensten; Karin Plantinga, promotor; Anja Eerdmans, coördinator  
Daarnaast zijn er velen – niet bij name genoemd – die tijdens het evenement een handje uitsteken. Dank daarvoor!

- Door Anja Eerdmans. Foto’s: Anja Eerdmans en anderen