Najaarsweekend Solo 2015

De kampeervelden op het kampeerterrein Erkemederzand liepen begin september bomvol met campers, want maar liefst 216 Solo’s kwamen naar Zeewolde. Het was een prachtige locatie aan het Nuldernauw, waar dit keer de honden(liefhebbers) ook volop aan hun trekken kwamen. Na een wisselvallige week besloten de weergoden ook mee te werken aan dit Najaars-Soloweekend: het was heerlijk nazomerweer. Zonder vrijwilligers geen evenement: onze gloednieuwe coördinator Madeleine de Morree zette dit - voor het eerst - op poten.

Het lijkt een vanzelfsprekendheid: dat de tent er staat als je aan komt rijden, dat iedereen een passend plaatsje voor zijn camper krijgt, dat er koffie is, dat er excursies klaarliggen, dat er actie wordt ondernomen als de stroom uitvalt. Maar een complimentje voor iedereen die zich inzet om alles goed te laten verlopen is op zijn tijd wel op zijn plaats.

Afscheid
Het weekend stond voor een groot deel in het teken van het afscheid van Margriet Bijker en Joke Patutschnick. Ze hebben vijf jaar lang héél veel tijd gestoken in het leidinggeven aan Solo. Joke stak vele nieuwe leden een hart onder de riem, had een luisterend oor en motiveerde om toch vooral lid te worden en te blijven. De ledenadministratie en deelnemerslijsten voor evenementen: alles was bij haar in vertrouwde handen. Margriet: Dol op structuur, een enthousiast vergadermens. De communicatie, nieuwsbrieven, het ontsproot allemaal aan haar brein. Maar aan alles komt een eind. In Zeewolde werd definitief afscheid genomen van deze dames. De afscheidscommissie, bestaande uit Mies de Vries, Marian Kalb en Ciska Wisse heeft er voor gezorgd dat ze een onvergetelijk - en verdiend - afscheid kregen.

Voor de eerste feestelijkheden was het vroeg dag: onder begeleiding van vrolijke accordeonmuziek en gezang werd zaterdagochtend om 8 uur een luxe ontbijt bij de campers van Joke en Margriet bezorgd. Het duurde heel even voor hun slaperige hoofden in de deuropening verschenen maar al snel brak een brede lach door.

Onderscheiding
Zaterdagavond kreeg het afscheid een officiëler tintje: in aanwezigheid van NKC-directeur Stan Stolwerk ontvingen Margriet en Joke uit handen van voorzitter Ruud Gardenbroek een zilveren NKC-onderscheiding. In zijn dankwoord prees de heer Gardenbroek de kwaliteiten van de dames. Hij zei onder meer: “Samen zijn jullie aan deze klus van NKC Coördinator Solo begonnen. Daar hebben jullie veel tijd en energie in gestoken. Jullie zijn een puik duo hiervoor, want jullie sterke punten vullen elkaar goed aan.” En verder: “Joke en Margriet, samen hebben jullie de Soloclub tot een hechte groep weten te maken. De NKC is jullie hier heel dankbaar voor. Jullie zijn het soort vrijwilligers dat onze vereniging groot heeft gemaakt. Al past jullie geweldige prestatie niet in het ‘decoratiereglement’, gelukkig hebben we als bestuur wel de ruimte om bijzondere prestaties toch te belonen. Daarom vraag ik jullie allebei om bij mij te komen om als dank voor jullie geweldige inspanningen de zilveren speld in ontvangst te nemen.”    

Na het eten was er ruimte voor ludiekere afscheidswoorden en sketches. Op hun beurt sloten Joke en Margriet op komische wijze hun werk voor Solo af en heetten de nieuwe leiding welkom. En dan…   zorgde een bijzonder origineel afscheidscadeau ervoor dat de dames niet alleen figuurlijk in de wolken waren door alle aandacht: zij kregen een uur vliegles aangeboden, zodat ze de volgende dag ook letterlijk ‘in de wolken’ verdwenen. En toen ze zondagmiddag met wapperende vleugels over de camping scheerden, stond een grote groep solo’s ze uit te zwaaien: dag Joke, dag Margriet. Bedankt voor alles!  

Aandacht voor nieuwe leden
Natuurlijk was er tijdens het weekend ruimte voor de nieuwe leden (ruim 30). Zij werden vrijdagmiddag op hun gemak gesteld en wegwijs gemaakt door de regiocontactpersonen. Vrijdagavond werd het evenement officieel geopend en stelde de nieuwe leiding zich even kort voor. Een bijzonder moment was er toen enkele solo’s het woord vroegen en vertelden dat, nu zij een relatie hadden gekregen, hun tijd bij Solo er op zit. Op deze manier geven zij gehoor aan de doelstelling, dat Solo bestemd is voor mensen zonder partner die er graag met hun camper op uit willen. Daarna Happy Hour en muziek van Harmusic. Zaterdag waren vooral de excursies naar Spakenburg gewild.

Toen iedereen lekker uitgewaaid terugkwam, konden het buffet en de afscheidsavond van Joke en Margriet in de tent beginnen. Daarna was er nog tijd genoeg om van de fijne band te genieten. Zondag vroegen Joke en Margriet nog één keer het woord. Daarna tuften ze als Solexen letterlijk op een Solex het terrein af. Een mooie afsluiter van een geslaagd weekend!