Bezig met laden

Ervaring van een niet-deelnemer met een groepsreis in Marokko

3449 keer bekeken
  • Delen

Graag wil ik mijn ervaring delen als niet-deelnemer die te maken kreeg met een een groepsreis van de NKC. In de hoop dat met mijn ervaringen in de toekomst iets gedaan wordt!

Begin april stonden wij op een camping bij Fes (Marokko). Onze camper parkeerden wij aan een rustig grasveldje waarop we onze stoelen in de schaduw konden zetten. We stonden alleen aan dit veldje, maar wisten natuurlijk ook wel dat de kans groot was dat dat niet lang zou duren. En inderdaad ....

De volgende dag streek een groep NKC-ers neer op de camping. Ook aan het veldje waar wij stonden, parkeerden zo'n 8 NKC-campers, waarna wij volledig 'opgesloten' stonden tussen NKC-ers. Niets mis mee! Maar vanaf dat moment kregen wij de indruk dat het veldje toebehoorde aan de NKC en wij slechts gedoogd werden! En daar is wél iets mis mee! 

Wij zaten direct achter onze camper, en voor we het wisten werd ook het deel achter onze camper ingenomen door NKC-ers. Vlak naast mij werden de stoelen van de NKC-ers uitgeklapt. Nu zijn we behoorlijk op onze privacy gesteld, maar ook voldoende flexibel om daar niet direct moeilijk over te doen. Maar toen wij wilden gaan eten en we het niet nodig vonden de spaghetti van ons bord af te laten kijken, verzochten we de groep om iets op te schuiven zodat we wat meer privacy hadden. Wat schetst onze verbazing toen ons nors werd toegebeten: "Dan ga je toch aan de andere kant van de camper zitten, daar is plaats genoeg!", doelend op het stoffige halfverharde pad voor de camper! Wij ervaarden dat als een zeer onbehoorlijke opmerking. Met merkbare tegenzin verplaatste de groep zich echter, zodat in ieder geval het deel achter onze camper weer vrij kwam.

Ik vraag mij werkelijk af of dergelijke groepen beseffen hoe dit soort dingen over komen! Een groep is al snel - onbewust - luidruchtig. "Jan, neem voor mij ook een pilsie mee!". Iemand maakt een grap, de hele groep buldert van het lachen, en daar zit je dan als enige niet-deelnemer! Slechte reclame voor de NKC! Het heeft mij er - opnieuw - van overtuigd dat ik nóóit met zo'n groep mee zou willen. Het risico dat ik met onbeleefde groepsgenoten krijg te maken is mij te groot!

Het zou goed zijn deelnemers van groepsreizen en de begeleiders daarvan, mee te geven hierop bedachtzaam te zijn! Eigenlijk niet meer dan een kwestie van fatsoen, maar helaas is dat niet iedereen gegeven!


wij worden ook regelmatig verrast door NKC groepen,kan we goed voorstellen hoe dit voelt

vind het "reserveren "van camperplaatsen sowieso een bedenkelijke zaak

Henk

Beste mevrouw, heer, Groepen hebben altijd al zijn ze maar met zijn zessen: groepsgedrag t.o.v. individueel reizenden. We hebben het meegemaakt met de ACSI en ook de ANWB. Degene die hier direct invloed op heeft is de reisleider. Maar sommige reisleiders drinken graag mee met hun groep en zijn soms zelf de aanjager van de "gezelligheid". Wij zijn met de NKC naar Marokko geweest. Het was een geweldige ervaring met perfecte reisleiders. Zij zeiden soms terecht dat we als groep ons rekenschap moesten geven dat er ook andere kampeerders zijn. Ik kan u alleen maar adviseren in voorkomende gevallen te vragen wie de reisleider is en met hem/haar te overleggen wat u zelf als individueel reizende op dat moment als niet prettig ervaart. Ik heb dat ook gedaan met een ACSI-groep op Sicilië. De reisleider meende het normaal te vinden via de boxen uit zijn caravan Andre Hazes over het kampeerterrein te laten schallen.  Ik heb hem daarop gewezen in een 1:1 gesprek. En dat werkte. Hij schaamde zich rot, toen hij me later nog tegenkwam. En, nogmaals, een groepsreis met de NKC is echt een geweldige ervaring! Vriendelijke NKC-groet, Joop

 

 

 

 

 

Een groepsreis is een geweldige ervaring voor de deelnemers misschien, Maar ook ik heb het idee dat de groep de camping overneemt. Een NKC groep die de polonaise gaat lopen op muziek van Adre Hazes en ik ben een zeikerd. Een ACSI groep die Duitse schlagers over de camping laat schallen en ik ben ........

Een NKC groep die vriendelijke gevraagd wordt om iets op de schuiven omdat ze wel erg veel innemen wiegert pertinent: we hebben er voor betaald. In alle gevallen is er gespoken met de reisbegeleiding. Niet kwaad of boos maar op nette en fatsoenlijke manier. Geen gehoor dus. Jammer en als NKC lid vind ik het in voorkomende gevallen dubbel jammer. Ik schaam me voor die sticker op de camper.

Ook nu weer in El Jadida de NKC groepsreis ontmoet. Er zijn op die camping behoorlijk veel plaatsen. Maar 25 ervan werden geconfisceerd door de NKC en was er niets meer over. Na honderden kilometers rijden ben ik vervolgens nog meer kilometers gaan maken om op een camping met ruimte te komen. 

Is het niet mogelijk om de groep te beperken tot  15 eenheden, zodat anderen ook nog ruimte hebben?

Log in om te reageren.