Bezig met laden

TIP: medereizigers vinden via reisplein

1233 keer bekeken
  • Delen

Voor de mensen die naar een solo weekeinde is/zijn geweest, kennen het reisplein. Daar geven mensen aan, waar men het plan hebben een bepaalde richting en tijd heen te willen. Ook kunnen er medereizegers gevonden die ook diezelfde wens hebben.

Wat mij opvalt, is dat er voldoende wensen zijn, maar weinig initiatiefnemers. Ook ik liet dat op zijn beloop. Het blijft soms te vrijblijvend. Verleden jaar werd ik aangeschreven door een initiatief nemer met de vraag, heb je zin in enz. Wat ik van die reis geleerd heb is dit:

Als er een initiatief genomen wordt, blijft het vaak daarbij. Als je het initiatief neemt, maak op voorhand je reis al wat concreter door een (grof de) route aan te geven. Als je bijvoorbeeld helemaal naar het noorden zou willen, haken veel mensen al af vanwege dat het zo'n eind weg is. Zo'n voorgestelde route heeft als voordeel dat de mensen met wensen en ideeen komen.

Bijvoorbeeld: Wil je de reis aanvangen vanuit Nederland of spreek je af op een bepaalde plek. Hoelang wil je per dag onderweg zijn. Een rit van 2 a 2,5 uur is rondom Nederland is goed te doen. Over kronkel weggetjes in het zuiden van Europa is dat veel te lang.

Tevens een tijdsspanne, hoelang en wanneer. Meer als opzetje. Als er dan enthousiastme is ontstaan, kan je een koffieklets houden, waar je met elkaar kennis maakt en iedeeen uitwisselt. De reis kan dan gerichter zijn vorm krijgen.

Hoe dan ook dient er iemand het initiatief te nemen en dezelfde of een ander de vaart erin blijven houden. Blijf elkaar op de hoogte houden. Wat ook gezegt moet zijn, is dat door deze opzet te kiezen (soms te) vrij blijvend is en dat mensen nog op het laatst afhaken. Maar! de reis is in kosten niet te vergelijken met een georganiseerde reis. De meeste kosten zitten in de brandstofkosten.

 

Een walkie-talkie is handig ding

Neem voldoende rustdagen in acht

Rij met met niet meer dan 3 campers achter elkaar. 4 is echt te veel. Of spreek af waar je de avond elkaar treft. Rij je achter iemand aan, geef dan geen commentaar dat jouw naviatie iets anders aangeeft. Wat je ook doet (in dit geval) follow the leader!

Als er een reisboek gemaakt wordt, dit is een leidraad.

 

Arie

 

Hallo Arie,

Waar vind ik het bestand?

gr Ton

Hallo Ton,

Dat bestand is nog nergens te downloaden. Alleen de nieuwe solo leden kregen hem als hand-out. Ik heb er moeite mee om hier mijn e-mail adres te plaatsen. De volgende weg is omslachtig; Schrijf naar coordinatorsolo@nkc.nl een e-mail en die stuurt je bericht door naar mijn e-mail adres. Als ik dat bericht heb, kan ik je zo het bestand opsturen. Het is nog niet helemaal af, maar zoals ik al uit het 'veld' vernomen heb, is het bruikbaar en informatief.

 

Toekomst: a.s. maandag ga ik op het NKC kantoor een presentatie houden hoe ik denk om het reisplein digitaal te maken is. Als dat operationeel is, zal daar ook die tips te vinden zijn.

 

Arie

ik zie een wild groei van initiatieven. Allemaal prima, echter als ik de berichten lees, dan krijg ik het gevoel over me, dat de mensen niet echt een idee hebben over het hoe en wat. Zo vind ik de oproep in de solokoerier een deel oplossing. Ook weer omdat de mensen blijkbaar niet weten hoe er iets in gang gezet kan worden. Een oproep plaatsen en maar afwachten, is niet de weg. Mijn "practice what you preach" aanpak, blijkt wel te werken. Nu ik voor de tweede keer deze aanpak aanwend en ook van een ander hoor die een soort gelijke weg bewandelt, vind ik het nogal zuur dat het document wat er is (dat tips boekwerkje) nog steeds naar gekeken moet worden. Ook tijdens een solo evenement was er belangstelling voor deze tips. Daarom een korte samenvatting:

 

+Maak voor jezelf een reisplan dat een idee geeft, waar naartoe (ongeveer) de bedoeling is af te reizen. Geef daarbij globale de bestemmingen aan. Je maakt daarmee de reis concreter, voor jezelf en voor de toekomstige medereizigers.

+Zoek medereizigers met dezelfde plannen, wensen en ideeën op het solo reisplein overzicht en benader ze. Dit kan met de lijst van het reisplein. Stuur jouw plan/ideeën mee. Doordat je al een plan hebt, kan de ander snel een beeld vormen.

+Na enige tijd/aanmeldingen, stel een bijeenkomst voor (een soort koffieklets).

 

Neem het eerste reisplan als leidraad om de zaken nog concreter te maken

Iemand van de groep maakt (kan maken) aantekeningen over het volgende punten:

Spreek uit wat de wensen en ideeën zijn. Bepaal de data van vertrek en reisduur (en wijk daar niet meer al te veel in af). Tijdens de reis zelf kan dat natuurlijk wel.

Bepaal de maximale reisafstanden of reistijden (2) af die per dag afgelegd gaan worden

Wijken we van (2) af, als we naar de bestemming gaan, of juist niet

Hoeveel rustdagen nemen we (3) Plan die in!

Wat wil je bezoeken of zien (wees op de hoogte van de algemene gegevens van dat gebied)

Welke plaatsen of steden doen we aan

Waar wordt de reis aangevangen; in Nederland of elders (Camper Plek of Site Code)

Nemen we tolwegen of juist tolvrij

Hoelang is de totale reis omvang. Met (2) en (3) kom je niet ver als de totale reisomvang enkele weken omvat.

Is er behoefte aan een reisplan/reisboek? Is er iemand die dat op zich neemt? Of rijden / volgen we een NKC reis. (4) Neem dit (eigen) plan/route als leidraad, niet als een must.

En als er een reisplan/boekwerk is, neem dan dit als leidraad en niet als een must. Afwijken is altijd een optie. Met de campercontact app vind je ter plekke vlot een andere overnachtingsplek. Of misschien is er een mogelijkheid om ‘wild’ te staan.

Als je de mensen gevonden hebt met wie je denkt samen te gaan reizen, ga dan eens een weekeind of een week met elkaar op pad. Dan zie je al snel of het inderdaad is als je denkt of verwachtte.

Maak een Whatsapp groep aan.

 

1.De boekwerken van Trotter en WoMo zijn handig. Op de kaarten van Michelin (ook online) zijn de mooie routes met een groene lijn naast de weg aangegeven. De NKC adviseert de kaarten van Reize know how (scheuren niet en zijn geplastificeerd). Kaarten van de anwb meer voor de algemenere wegen. En verder is natuurlijk google handig voor plaatselijke informatie.

2.Ervaring leert, reis max. 2 a 2,5 uur per dag, is meer dan voldoende. Het opletten op het verkeer en indrukken van de omgeving, vergen veel energie. Denk bijvoorbeeld aan kronkelige (berg achtige) wegen.

3.Een alleraardige vuistregel: 1 dag rijden – 1 dag rusten, 2 dagen rijden – 2 dagen rusten, enz. of en combinatie ervan. M.a.w. neem voldoende rust. En wat maakt het uit als je op een mooie plek staat er langer te verblijven?

4.Op de NKC site en campercontact app verkrijgbaar

 

Een tweede en/of derde bijeenkomst om de ideeën verder te verfijnen.

Log in om te reageren.