Bezig met laden

Navigatie

1377 keer bekeken
  • Delen

Ik zoek een manier om een track te maken en in een navigatieapparaat te importeren, zodat ik zelf bepaal hoe ik van A naar B ga.Ik wil de tussenliggende plaatsen dus niet bezoeken, maar alleen via die plaatsen de route volgen. Hoe maak je zo'n track en in welke navigatiesystemen kan je de track dan importeren?

Zijn er wellicht navigatiesystemen waarin je in dat apparaat zelf een track kunt maken? Is de Garmin Camper 660LMT-D of de TOMTOM 620 zo'n systeem?


Bij Garmin heb je het programma  Base Camp (grits op internet) Je kan de kaart van je vavigtie apparaat gebruiken of de gratis open street kaarten.

In het programma kan je een route maken en deze dan overzetten.

Je moet wel veel punten opgeven want anders gaat de navigatie tussen twee punten weer opnieuw een route berekenen. Het is effe oefenen.

Voordeel is dat je een groot scherm ter beschikking hebt en heeleenvoudig een route kan maken.

 

Zelf gebruik ik nu een 3 jaar de Garmin 660LMT-D en ik maak vooraf de te rijden routes met behulp van Basecamp. Dit is zoals Freek al aangegeven heeft een programma van Garmin.

Tegenwoordig worden de meeste navigatie toestellen geleverd met lifetime updates voor de kaarten. Voor de Garmin worden deze kaarten met het programma garminexpress, met behulp van pc of laptop, op het navigatie toestel geïnstalleerd. Eenmaal geïnstalleerd op het navigatie toestel kan men ook dezelfde kaart installeren op de pc of laptop. Dit is dan een optie die vrijkomt in garminexpress. In Basecamp gebruik je dus dezelfde kaart die al eerder op het navigatie toestel geïnstalleerd is.
Een route kan dan vooraf worden gemaakt en worden aangepast. In het programma Basecamp kan vervolgens een profiel, auto, camper, motor worden gekozen. En zoals eerder vermeld, het aanpassen van een route dient heel nauwkeurig te gebeuren, je begint met een route van A naar B en vervolgens worden er in deze route viapunten geplaatst. Dit kan een vast punt zijn zoals een parkeerplaats of bezienswaardigheid, of anders, een soft viapunt. En deze zijn het lastigst, deze moeten exact goed staan op de te volgen weg en niet ernaast of op de verkeerde weghelft staan. Als dit namelijk het geval is dan kan het dus voorkomen dat de navigatie je terugstuurt via een afslag of om laat draaien.
Dat is mij al eens overkomen, de eerste keer dat dat gebeurt wil je de navigatie nog volgen maar daarna moet je toch stoppen om deze foutieve viapunten uit de navigatie te halen. Ik verwacht eigenlijk dat een andere merk navigatie met hetzelfde probleem te maken zal hebben. Wat ik dus hier wil aangeven, een route is aan te passen maar dat moet heel secuur en precies gebeuren. Zo niet dan kan zo’n route onbruikbaar worden en een hoop ergernis geven.
Gemaakte routes vervolgens zijn dan weer te kopiëren naar het navigatie toestel. Hierover is op de site van Garmin best veel terug te vinden.  Andere links zijn www.gps.nl en www.mrgps.nl .

Overigens is het ook mogelijk om in de garmin een route aan te passen, je kunt in de bestaande route adressen of gps coordinaten toevoegen.
Maar dat is veel omslachtiger en nog meer werk. Het is maar net wat het idee is van de te volgen route, Tolwegen, absoluut geen tolwegen, alles is mogelijk.

Met vriendelijke groet

Adrie

Veel dank voor de antwoorden, hier kan ik verder mee!

Log in om te reageren.